Vlaamse regering trekt 65 miljoen euro uit voor cultuur

Vlaams minister-president Jan Jambon © belga

De Vlaamse regering trekt het bedrag voor het coronanoodfonds op van 200 tot 265 miljoen euro. 65 miljoen daarvan wordt voorzien voor de cultuursector.

Naar de verdeling van het noodfonds wordt al enkele weken reikhalzend uitgekeken. De miljoenen moeten immers worden verspreid over heel diverse sectoren, zoals cultuur, toerisme en bepaalde delen van de landbouw. Tot op heden werd steeds het bedrag van 200 miljoen euro genoemd, maar dat werd opgetrokken tot 265 miljoen, aangevuld met 31 miljoen aan waarborgen en leningen. Van de 265 miljoen euro wordt dus 65 miljoen gereserveerd voor cultuur. Dat zei minister-president Jan Jambon dinsdag op een persconferentie.

Daarnaast krijgen steden en gemeenten 87 miljoen euro die ze vrij kunnen verdelen over lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. De regering verwacht dat daarvan nog eens 20 miljoen naar cultuur zal gaan. ‘We hebben in de eerste plaats naar de 411 structureel gesubsidieerde cultuurorganisaties gekeken’, zei Jambon. ‘Voor de lokale, niet-gesubsidieerde organisaties, zal een tegemoetkoming via het gemeentefonds worden voorzien. De lokale besturen staan immers het dichtst bij het lokale veld.’

De landbouwers maken aanspraak op 35 miljoen euro via het noodfonds. ‘De achthonderd siertelers in Vlaanderen zijn enorm zwaar getroffen, ze hebben meer dan 200 miljoen euro verlies geleden’, zei Landbouwminister Hilde Crevits. Zij krijgen 25 miljoen als compensatie voor planten die niet tijdig konden worden verkocht. Daarnaast wordt ook 10 miljoen euro uitgetrokken voor de aardappeltelers, die tussen 330.000 en 400.000 ton aardappelen niet verwerkt krijgen.

Voor toerisme is er 30 miljoen euro. Vlaanderen trekt 5 miljoen uit om de kortingen te vergoeden die verblijven en attracties verlenen aan mensen in armoede, zei bevoegd minister Zuhal Demir. Voor de zorgverblijven die vakanties bieden aan mensen met bijzondere noden is er 3,85 miljoen euro. De vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’ krijgen samen 2,5 miljoen euro.

47 miljoen euro van het noodfonds wordt gereserveerd voor Mobiliteit. Dat gaat in eerste instantie naar de sector van de autocars. Zij maken aanspraak op 31,5 miljoen euro, waarvan de helft via subsidies en de andere helft via overbruggingskredieten voor vijf jaar. Ook de taxisector kan overbruggingskredieten krijgen voor 12 miljoen euro. De lokale luchthavens krijgen iets meer dan 2,5 miljoen euro. De regering engageert zich ook om elke maand het tekort bij vervoersmaatschappij De Lijn bij te passen, maar dat gebeurt niet met middelen uit het noodfonds.

Voor jeugd en media is er 15 miljoen euro. Minister Benjamin Dalle steunt onder meer het landelijke en het lokale jeugdwerk. De VRT mag rekenen op 3,8 miljoen euro, net als de regionale tv-zenders. Via het Vlaams Audiovisueel Fonds zal 1,9 miljoen euro worden verdeeld als productiesteun voor tv-series.

Onderwijsminister Ben Weyts voorziet 12 miljoen euro om de verliezen te compenseren die ouders en scholen geleden hebben toen de schoolreizen geannuleerd moesten worden. ‘Allicht zal niet elke ouder en elke school elke euro terugzien’, zei Weyts. ‘Maar we willen een tegemoetkoming voorzien voor de scholen die geïnvesteerd hebben in mooie schooluitstappen en de ouders die speciaal daarvoor geld opzij hadden gezet.’ De sportfederaties krijgen 10 miljoen euro om de crisis door te komen.

In de jongste begrotingsaanpassing werd al 200 miljoen euro voorzien voor het noodfonds. De 65 miljoen extra zal bij de volgende begrotingscontrole, in het najaar, worden meegenomen, zei Begrotingsminister Matthias Diependaele. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content