The Americans Vrijdag 11/10, 20.40 - Canvas

Kort De KGB, uw favoriete all-American family.

Wat The Americans is een nieuwe Amerikaanse dramareeks die zich afspeelt tijdens de jaren tachtig, net na de verkiezing van Ronald Reagan als president en op het moment dat de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie op een hoogtepunt is. De serie draait om Philip en Elizabeth Jennings, een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd koppel met twee kinderen en een onopvallend huis in een voorstad van Washington. Maar de twee leiden een dubbelleven als spionnen voor de KGB - een geheim waar zelfs hun kinderen niet van op de hoogte zijn - en moeten tussen hun dagelijkse beslommeringen hun netwerk van spionnen en informanten onderhouden.

Om alles nog wat gecompliceerder te maken komt er naast hun deur een FBI-agent wonen die in de contraspionage werkt én begint het koppel zelf vragen te stellen bij hun loyauteit aan de Sovjetwaarden.

Oordeel The Americans is een juweel van een serie. Het is het soort reeks waar alles aan klopt: de historische achtergrond, het woelige begin van de jaren tachtig, toen de VS en de Sovjet-Unie elkaar dreigend in de ogen keken, wordt perfect geëvoceerd en de gebeurtenissen van toen - zoals de aanslag op president Reagan in 1981 - krijgen naadloos een plaats in de verhalen.

De look en soundtrack van de serie kloppen ook tot in de details, met een prachtige retrostijl, charmante old-school technologie en eightiesmuziek. Maar het knapste is dat The Americans erin slaagt om tegelijk spannend en ontroerend te zijn: de plannen die Philip en Elizabeth moeten uitvoeren doen soms denken aan het beste van Alias, met veel verkleedpartijen en actiescènes, maar omdat de twee hoofdpersonages een koppel vormen zitten er ook heel mooie emotionele momenten in de serie. Niet te missen, kortom.

Stefaan Werbrouck

Kort De KGB, uw favoriete all-American family. Wat The Americans is een nieuwe Amerikaanse dramareeks die zich afspeelt tijdens de jaren tachtig, net na de verkiezing van Ronald Reagan als president en op het moment dat de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie op een hoogtepunt is. De serie draait om Philip en Elizabeth Jennings, een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd koppel met twee kinderen en een onopvallend huis in een voorstad van Washington. Maar de twee leiden een dubbelleven als spionnen voor de KGB - een geheim waar zelfs hun kinderen niet van op de hoogte zijn - en moeten tussen hun dagelijkse beslommeringen hun netwerk van spionnen en informanten onderhouden. Om alles nog wat gecompliceerder te maken komt er naast hun deur een FBI-agent wonen die in de contraspionage werkt én begint het koppel zelf vragen te stellen bij hun loyauteit aan de Sovjetwaarden. Oordeel The Americans is een juweel van een serie. Het is het soort reeks waar alles aan klopt: de historische achtergrond, het woelige begin van de jaren tachtig, toen de VS en de Sovjet-Unie elkaar dreigend in de ogen keken, wordt perfect geëvoceerd en de gebeurtenissen van toen - zoals de aanslag op president Reagan in 1981 - krijgen naadloos een plaats in de verhalen. De look en soundtrack van de serie kloppen ook tot in de details, met een prachtige retrostijl, charmante old-school technologie en eightiesmuziek. Maar het knapste is dat The Americans erin slaagt om tegelijk spannend en ontroerend te zijn: de plannen die Philip en Elizabeth moeten uitvoeren doen soms denken aan het beste van Alias, met veel verkleedpartijen en actiescènes, maar omdat de twee hoofdpersonages een koppel vormen zitten er ook heel mooie emotionele momenten in de serie. Niet te missen, kortom. Stefaan Werbrouck