De western Unforgiven (1992), Eastwoods laatste meesterwerk voor Mystic River, stond al volledig in het teken van het thema wraak. De dualiteit van de wraak komt ook terug in dit magistrale moordmysterie over het lot, verloren onschuld, misdaad en geweld in East Buckingham, een arbeiderswijk in Boston.

Dave (Tim Robbins) werd in 1979 door twee mannen ontvoerd terwijl hij op straat aan het spelen was met Sean (Kevin Bacon) en Jimmy (Sean Penn), en seksueel misbruikt. Vijfentwintig jaar later voelen zijn twee vrienden zich nog altijd misdaadthriller schuldig omdat ze hem toen niet hielpen. De drie jeugdvrienden komen opnieuw met elkaar in contact wanneer Jimmy's dochter vermoord wordt. Politiedetective Sean wordt met het onderzoek belast, terwijl alle beschuldigingen in de richting van Dave wijzen.

Eastwood gaat nooit haastig te werk en ook deze superieure duistere thriller - naar de doorbraakroman van de Bostonse misdaadauteur Dennis Lehane - verraadt de elegantie van een zelfverzekerde meesterverteller die alles onder controle heeft. Tom Stern, Eastwoods vaste cameraman, hult alles in een donker kleurenpalet maar camera en regie staan volledig ten dienste van de personages. Er wordt dan ook prima geacteerd - Robbins en Penn kregen beiden een Oscar - in deze intense karakter- en milieustudie.

De western Unforgiven (1992), Eastwoods laatste meesterwerk voor Mystic River, stond al volledig in het teken van het thema wraak. De dualiteit van de wraak komt ook terug in dit magistrale moordmysterie over het lot, verloren onschuld, misdaad en geweld in East Buckingham, een arbeiderswijk in Boston. Dave (Tim Robbins) werd in 1979 door twee mannen ontvoerd terwijl hij op straat aan het spelen was met Sean (Kevin Bacon) en Jimmy (Sean Penn), en seksueel misbruikt. Vijfentwintig jaar later voelen zijn twee vrienden zich nog altijd misdaadthriller schuldig omdat ze hem toen niet hielpen. De drie jeugdvrienden komen opnieuw met elkaar in contact wanneer Jimmy's dochter vermoord wordt. Politiedetective Sean wordt met het onderzoek belast, terwijl alle beschuldigingen in de richting van Dave wijzen. Eastwood gaat nooit haastig te werk en ook deze superieure duistere thriller - naar de doorbraakroman van de Bostonse misdaadauteur Dennis Lehane - verraadt de elegantie van een zelfverzekerde meesterverteller die alles onder controle heeft. Tom Stern, Eastwoods vaste cameraman, hult alles in een donker kleurenpalet maar camera en regie staan volledig ten dienste van de personages. Er wordt dan ook prima geacteerd - Robbins en Penn kregen beiden een Oscar - in deze intense karakter- en milieustudie.