Tv-tip: ‘Het voordeel van de twijfel’ @ Canvas (20.40u)

Stefaan Van Brabandt in 'Het voordeel van de twijfel' © gf

Welke inzichten reiken de grote filosofen aan voor actuele en universele vragen en problemen? Filosoof, acteur en auteur Stefaan Van Brabandt zoekt het uit in deze nieuwe reeks.

Filosofie is hot! Of toch de lightversie: The School of Life, TEDx en The Sunday Assembly zijn allemaal tekenen van een tijd die zoekt naar zingeving en wijsheid. Nu gaat filosoof, auteur en acteur Stefaan Van Brabandt op zoek naar Het voordeel van de twijfel.

Hoe maak je iets als filosofie toegankelijk zonder het onherkenbaar te reduceren?

Stefaan Van Brabandt: Het is een evenwichtsoefening. Door in elk van de acht afleveringen vanuit een concrete vraag te vertrekken proberen we het zo prikkelend en uitnodigend mogelijk te houden. Wat is tegenslag? Wat is sociale rechtvaardigheid? Moeten we met z’n allen minder gaan werken? Ik ga op bezoek bij mensen die met die problematiek worstelen en daarna laten we er enkele publieke intellectuelen op los: Dirk De Wachter, Antoon Vandevelde, Johan Braeckman, maar ook internationale namen als Martha Nussbaum, Peter Singer, Roman Krznaric en Alain de Botton. Tegelijk kijken we of er nog ideeën te rapen zijn bij historische figuren als Schopenhauer, Marx, Nietzsche, Heidegger en Arendt. Dat we op die manier een lightversie van filosofie presenteren, stoort mij niet. Het is een opstap naar iets meer en het kan mensen zin geven om zich in de filosofie te verdiepen.

Ook al twijfel je misschien aan alles, van één ding ben je overtuigd: dat twijfelen een voordeel heeft. Welk?

Van Brabandt: De verwondering. Twijfelen kan verlammend zijn, het kan je besluiteloos en onzeker maken, maar het kan er evengoed voor zorgen dat het oude vertrouwde opnieuw vreemd wordt en je met andere ogen naar hetzelfde leert te kijken. Nieuwe perspectieven kunnen nieuwe mogelijkheden aanreiken, voor onszelf en voor de samenleving. Sommigen beweren dat er geen alternatief is voor hun als natuurwetten gepresenteerde besluiten. Onfilosofischer dan dat kan natuurlijk niet. Met het programma willen we ondermijnen en ondergraven, kritisch staan tegenover de dingen en kijken of het niet beter kan.

Heeft de politiek wat meer filosofie nodig?

Van Brabandt: Tja, van oudsher morrelt filosofie aan alles wat zogezegd zeker is en vaststaat. De praktische variant gaat niet alleen na wat het betekent mens te zijn, maar ook hoe we te midden van de chaos en onwetendheid zin kunnen geven aan ons leven en vreedzaam kunnen samenleven met anderen. Essentiële vragen waarop niet meteen pasklare antwoorden te vinden zijn. In plaats van antwoorden te formuleren proberen we dan ook om ze op een toegankelijke manier te problematiseren. In het programma toch. Daarin laten we verschillende gezichtspunten zien. In het gelijknamige boek ben ik meer uitgesproken en schuif ik een bepaalde selectie van denkers naar voor.

Thomas Van Loocke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content