Cultregisseur Quentin Tarantino wist voor zijn Oscarwinnende kaskraker opnieuw een grandioze cast te strikken: zowel Jamie Foxx als Christopher Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson en Kerry Washington zetten de sterke hoofdrollen neer. Na eerder de gangster-, martial-arts-, race- en oorlogsfilm een bloederige, postmoderne injectie te hebben gegeven neemt QT deze keer de spaghettiwestern in het vizier.

Zo wordt de premisse van Sergio Corbucci's genreklassieker Django uit 1966 geleend voor een ironische vertelling over de zwarte slaaf Django (Foxx als Superfly in ketens). Die tracht samen met zijn blanke mentor Dr. Schultz ( Waltz) zijn vrouw te bevrijden uit de plantage van de zuiderse slavendrijver Calvin Candie (DiCaprio), waar de racistische huisneger Stephen (Samuel L. Jackson, vermomd als Uncle Ben) met de zweep zwiert.

Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, ruim twee jaar voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Zoals gewoonlijk tekent Tarantino voor een beheerste, klassieke mise-en-scène - met mooie, strakke scoopcomposities, boordevol knipogen naar onder meer Corbucci, Sergio Leone, Richard Fleischer en Victor Fleming, plus een trefzekere dramaturgie, ook al sputtert de narratieve motor af en toe door de (te) langgerekte tongue-in-cheekdialogen waar hij het patent op heeft. Ook typisch tarantinesk zijn de (bloederige) vechtscènes die cool geserveerd worden, en de soundtrack, alweer eentje om U tegen te zeggen.

Django Unchained won de Oscar voor beste originele scenario en een Golden Globe voor beste script. Christoph Waltz werd beloond met een Oscar en een BAFTA-award voor beste mannelijke bijrol.

Cultregisseur Quentin Tarantino wist voor zijn Oscarwinnende kaskraker opnieuw een grandioze cast te strikken: zowel Jamie Foxx als Christopher Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson en Kerry Washington zetten de sterke hoofdrollen neer. Na eerder de gangster-, martial-arts-, race- en oorlogsfilm een bloederige, postmoderne injectie te hebben gegeven neemt QT deze keer de spaghettiwestern in het vizier. Zo wordt de premisse van Sergio Corbucci's genreklassieker Django uit 1966 geleend voor een ironische vertelling over de zwarte slaaf Django (Foxx als Superfly in ketens). Die tracht samen met zijn blanke mentor Dr. Schultz ( Waltz) zijn vrouw te bevrijden uit de plantage van de zuiderse slavendrijver Calvin Candie (DiCaprio), waar de racistische huisneger Stephen (Samuel L. Jackson, vermomd als Uncle Ben) met de zweep zwiert. Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, ruim twee jaar voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Zoals gewoonlijk tekent Tarantino voor een beheerste, klassieke mise-en-scène - met mooie, strakke scoopcomposities, boordevol knipogen naar onder meer Corbucci, Sergio Leone, Richard Fleischer en Victor Fleming, plus een trefzekere dramaturgie, ook al sputtert de narratieve motor af en toe door de (te) langgerekte tongue-in-cheekdialogen waar hij het patent op heeft. Ook typisch tarantinesk zijn de (bloederige) vechtscènes die cool geserveerd worden, en de soundtrack, alweer eentje om U tegen te zeggen.Django Unchained won de Oscar voor beste originele scenario en een Golden Globe voor beste script. Christoph Waltz werd beloond met een Oscar en een BAFTA-award voor beste mannelijke bijrol.