A Separation ****

Woensdag 5/2, 20.50 - Arte. Asghar Farhadi, Iran 2011.

In dit meeslepende sociodrama schetst regisseur Asghar Farhadi een ragfijn portret van een door klasse en geslacht verdeelde maatschappij. Dat doet hij aan de hand van de lotgevallen van Nader en Simin, een koppel middenklassers uit Teheran dat besluit om te scheiden wanneer Nader eenzijdig hun plan om naar het buitenland te verhuizen afblaast. Nader wil zijn dementerende vader niet alleen achterlaten, ook al is er nog zijn arme huismeid Razieh om hem uit de nood te helpen.

Hoewel de film op een dikke twee uur afklokt, verveelt deze superieure Iraanse soap geen halve seconde, mede dankzij de volstrekt natuurlijk acterende cast en de kwieke montage die er ondanks de moreel gewichtige thematiek flink de pas inhoudt. Een terechte winnaar van de Gouden Beer in Berlijn en de Golden Globe, Bafta Award en Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, de categorie waarin Rundskop in 2012 de duimen moest leggen. (DM/DB)

In dit meeslepende sociodrama schetst regisseur Asghar Farhadi een ragfijn portret van een door klasse en geslacht verdeelde maatschappij. Dat doet hij aan de hand van de lotgevallen van Nader en Simin, een koppel middenklassers uit Teheran dat besluit om te scheiden wanneer Nader eenzijdig hun plan om naar het buitenland te verhuizen afblaast. Nader wil zijn dementerende vader niet alleen achterlaten, ook al is er nog zijn arme huismeid Razieh om hem uit de nood te helpen. Hoewel de film op een dikke twee uur afklokt, verveelt deze superieure Iraanse soap geen halve seconde, mede dankzij de volstrekt natuurlijk acterende cast en de kwieke montage die er ondanks de moreel gewichtige thematiek flink de pas inhoudt. Een terechte winnaar van de Gouden Beer in Berlijn en de Golden Globe, Bafta Award en Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, de categorie waarin Rundskop in 2012 de duimen moest leggen. (DM/DB)