Hoe zou het nog zijn met… MacGyver?

MacGyver, bekend uit de gelijknamige actieserie uit de jaren ’80 en ’90, rijdt vandaag rond in een Mercedes. Maar hij is nog altijd even handig als toen.

Het zal wel niet onlogisch zijn dat in deze tijden waarin iedereen zijn eigen moestuin wil hebben of zijn eigen meubeltjes in elkaar steekt de populariteit van MacGyver – een man die genoeg had aan een leeg yoghurtpotje, wat plakband en een versleten batterij om een atoombom te maken – nog altijd groot is. Op de televisie zelf is de man weliswaar niet meer te zien – de actieserie die 25 jaar geleden zo populair was, is vandaag enkel nog te bekijken via dvd – maar zijn naam klinkt nog altijd als een klok.

De tv-serie MacGyver ging in 1985 van start in de VS en draaide rond een geheim agent die in dienst van het fictieve Department of External Services missies uitvoerde. Omdat MacGyver een gruwelijke hekel had aan geweld én beschikte over een encyclopedische kennis van huis-, tuin- en keukentips waar zelfs Tante Kaat niet aan kan tippen, probeerde hij in geval van gevaar altijd een originele uitweg te zoeken. Voor hem dus geen hightechgadgets à la James Bond, maar een Zwitsers zakmes, wat plakband en een recipiënt om de nodige chemische stoffen bij elkaar te voegen.

De manier waarop MacGyver uit vaak levensgevaarlijke situaties kon ontsnappen door allerhande tuigjes in elkaar te knutselen, droeg sterk bij tot de populariteit van de reeks, die zeven seizoenen lang meeging en over de hele wereld te zien was. De oplossingen die hij bedacht, steunden ook altijd op wetenschappelijke principes – al gaven de schrijvers wel toe dat de man extreem veel geluk had dat alles wat hij nodig had altijd toevallig in de buurt lag. De spion gaf zijn naam aan het ‘MacGyver-effect’, een term die gebruikt wordt in de medische wereld en die aangeeft dat de beste oplossingen vaak bedacht worden onder tijdsdruk en als je weinig middelen ter beschikking hebt.

Richard Dean Anderson groeide dankzij de reeks uit tot een ster én een sekssymbool, als we toch mogen afgaan op de reacties van Patty en Selma in The Simpsons. Toen MacGyver er in 1994 na 7 seizoenen en 2 tv-films mee ophield, verdween de acteur echter niet in de anonimiteit. In 1997 kwam hij terug op het kleine scherm in de sciencefictionserie Stargate SG-1, een reeks waarin militairen met behulp van een ruimtepoort van buitenaardse oorsprong het heelal verkennen. Hij zou tien jaar lang een hoofdrol spelen, en toen de serie stopgezet werd, besloot hij zich even terug te trekken uit de business om meer tijd door te brengen met zijn gezin.

Ook MacGyver zelf bleef na 1994 voortleven in de populaire cultuur. Het veelbekeken Amerikaanse sketchprogramma begon enkele jaren geleden met een parodie, MacGruber genaamd, over een geheim agent die bommen moet ontmantelen maar daar nooit in slaagt omdat hij zo snel afgeleid is. De sketch groeide uit tot een van de populairste onderdelen van de show, en leidde in 2010 tot een bioscoopfilm rond de spion. Het succes zorgde ervoor dat het idee om ook MacGyver zelf eens op het witte doek zijn ding te laten doen nieuw leven werd ingeblazen, en afgaand op de laatste geruchten zou het volgend jaar zover kunnen zijn.

Anderson heeft daar echter niet op gewacht, want voor enkele korte reclamefilmpjes van Mercedes is hij nog voor één keer in de huid van zijn personage gekropen. Zij het dat MacGyver nu zijn eigen herstelbedrijfje heeft en een leven in de luwte probeert te leiden. Die spots zijn enkele dagen geleden online gegaan, en u kunt ze hier bekijken. Hij is nog geen haar veranderd!

Oordeel zelf: Klik hier
Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content