Rebound / Les Revenants ****

(JustBridge)

Quelle surprise! Zoals we onlangs in dit magazine schreven, is horror wereldwijd - zowel in de bioscoop als op televisie -aan een opmars bezig, maar een van de sterkste vertegenwoordigers in het genre komt vreemd genoeg niet van over de grote plas maar van bij onze zuiderburen. Deze Rebound / Les Revenants, een serie die eind 2012 in Frankrijk op Canal+ uitgezonden werd en sindsdien langzaam maar zeker de wereld rondgaat - enkele weken geleden ging ze bijvoorbeeld nog van start op de Amerikaanse televisie en een remake is daar al in de maak.

Les Revenants - een spin-off van de gelijknamige film uit 2004 - is in principe een zombiereeks, maar verwacht geen gruwelijk misvormde, moorddadige en vreetzuchtige walkers zoals in The Walking Dead. De ondoden die in deze serie uit hun graf opstaan, zien er immers nog perfect hetzelfde uit als op de dag van hun overlijden, en ze zijn niet uit op de ondergang van de mensheid. Integendeel, ze herinneren zich niet dat ze gestorven zijn en willen vooral de draad van hun oude leven weer opnemen, in het kalme dorpje in de Franse Alpen waar ze woonden.

Desalniettemin is hun terugkeer voor de inwoners van dat dorpje natuurlijk wel een ingrijpende gebeurtenis, een waarvan de oorzaak en de soms gruwelijke implicaties - sommigen die uit de dood zijn opgestaan waren beter in de grond blijven zitten - stukje bij beetje onthuld worden. Dat grotere, mysterieuze achtergrondverhaal wordt uitstekend verteld, met de nodige verrassende plotwendingen en bizarre fenomenen als plotselinge elektriciteitspannes en een waterreservoir dat een hoop dode dieren blijkt te herbergen.

Maar Les Revenants is vooral uitmuntend in de meer persoonlijke verhalen, over een koppel dat uit elkaar is gegaan na de dood van een van hun dochters en nu weer geconfronteerd wordt met dat verleden, of een jonge vrouw die zwanger was van haar verloofde en na zijn dood een nieuw leven opbouwde. Het is niet eenvoudig om die combinatie tussen spannende, griezelige horror en meeslepende, menselijke emoties goed te krijgen - The Walking Dead is daar bijvoorbeeld nooit echt in geslaagd - maar bij Les Revenants werkt het wel, en hoe. A ne pas rater! Geen extra's.

Stefaan Werbrouck

Quelle surprise! Zoals we onlangs in dit magazine schreven, is horror wereldwijd - zowel in de bioscoop als op televisie -aan een opmars bezig, maar een van de sterkste vertegenwoordigers in het genre komt vreemd genoeg niet van over de grote plas maar van bij onze zuiderburen. Deze Rebound / Les Revenants, een serie die eind 2012 in Frankrijk op Canal+ uitgezonden werd en sindsdien langzaam maar zeker de wereld rondgaat - enkele weken geleden ging ze bijvoorbeeld nog van start op de Amerikaanse televisie en een remake is daar al in de maak. Les Revenants - een spin-off van de gelijknamige film uit 2004 - is in principe een zombiereeks, maar verwacht geen gruwelijk misvormde, moorddadige en vreetzuchtige walkers zoals in The Walking Dead. De ondoden die in deze serie uit hun graf opstaan, zien er immers nog perfect hetzelfde uit als op de dag van hun overlijden, en ze zijn niet uit op de ondergang van de mensheid. Integendeel, ze herinneren zich niet dat ze gestorven zijn en willen vooral de draad van hun oude leven weer opnemen, in het kalme dorpje in de Franse Alpen waar ze woonden. Desalniettemin is hun terugkeer voor de inwoners van dat dorpje natuurlijk wel een ingrijpende gebeurtenis, een waarvan de oorzaak en de soms gruwelijke implicaties - sommigen die uit de dood zijn opgestaan waren beter in de grond blijven zitten - stukje bij beetje onthuld worden. Dat grotere, mysterieuze achtergrondverhaal wordt uitstekend verteld, met de nodige verrassende plotwendingen en bizarre fenomenen als plotselinge elektriciteitspannes en een waterreservoir dat een hoop dode dieren blijkt te herbergen. Maar Les Revenants is vooral uitmuntend in de meer persoonlijke verhalen, over een koppel dat uit elkaar is gegaan na de dood van een van hun dochters en nu weer geconfronteerd wordt met dat verleden, of een jonge vrouw die zwanger was van haar verloofde en na zijn dood een nieuw leven opbouwde. Het is niet eenvoudig om die combinatie tussen spannende, griezelige horror en meeslepende, menselijke emoties goed te krijgen - The Walking Dead is daar bijvoorbeeld nooit echt in geslaagd - maar bij Les Revenants werkt het wel, en hoe. A ne pas rater! Geen extra's. Stefaan Werbrouck