De drie grote omroepen in Vlaanderen hebben een gezamenlijk platform ontwikkeld om hun zenders aan te bieden op iPhone en iPad. 'Stievie' wordt de komende vier maanden uitgetest door 10.000 kijkers, daarna wordt het platform geëvalueerd. Als die evaluatie positief is, wordt de dienst meteen opengesteld voor iedereen. Het hangt ook daarvan af of de app voor andere besturingssystemen, als Android of Windows, gemaakt wordt.

Het was al langer bekend dat de openbare omroep, de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) en SBS aan een platform werken om hun zenders van het televisiescherm los te weken. Nu heeft dat initiatief ook een naam, 'Stievie', "die goed bekt, maar waarachter geen bijzondere betekenis moet worden gezocht".

Met de app voor iPhone en iPad kan je live kijken naar Eén, Canvas, Ketnet, vtm, 2BE, Vier, Vijf, Vitaya, JIM en KZoom. "Al zijn andere zenders ook nog steeds welkom", benadrukte Peter Bossaert (CEO van VMMa). Programma's kunnen worden teruggespoeld, doorgespoeld en tot 36 uur na de uitzending worden opgevraagd, het zogenaamde 'licht uitgesteld kijken'. Ook de sociale media maken deel uit van het verhaal. Om Tweets de wereld in te sturen of om even te chatten met je vrienden via Facebook, hoef je 'Stievie' niet te verlaten. Je kan dus blijven kijken naar jouw tv-programma.

Sterke zenders
"Ik heb de VRT in de jongste beheersovereenkomst aangemoedigd om dit platform samen met de andere zenders uit te werken en ben dan ook zeer tevreden met deze lancering", zegt Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). "Het getuigt van moed en strategisch inzicht om de meningsverschillen tussen de omroepen te overbruggen. Vlaanderen is een kleine cultuurgemeenschap met sterke zenders en dat moeten we behouden."

Wie de nieuwe technologie wil uittesten kan zich vanaf donderdag registreren op Stievie.be. "Daar zal je een vragenlijst moeten invullen", zegt Philippe Bonamie, de CEO van SBS Belgium (Vier, Vijf,...). Hij hoopt alvast op veel interesse, of zoals hij het zelf licht ironisch verwoordde: "Aan de hand van de antwoorden zullen we, uit de miljoenen mensen die de lijst invullen, er uiteindelijk 10.000 selecteren. We willen een selectieve steekproef houden. Gedurende de vier maanden bevragen we ons testpubliek vijf keer. Zo kunnen we mogelijke gebreken ontdekken en aanpassen. Ook de abonnementsprijs zullen we op die manier bepalen."

De Vlaamse zenders reikten daarnaast de hand uit naar de traditionele distributeurs, voornamelijk Telenet en Belgacom. Maar aangezien beide bedrijven al een eigen platform hebben, respectievelijk Yelo en TV Overal, is de kans erg klein dat ze daarop ingaan. (Belga/DB/CM)

De drie grote omroepen in Vlaanderen hebben een gezamenlijk platform ontwikkeld om hun zenders aan te bieden op iPhone en iPad. 'Stievie' wordt de komende vier maanden uitgetest door 10.000 kijkers, daarna wordt het platform geëvalueerd. Als die evaluatie positief is, wordt de dienst meteen opengesteld voor iedereen. Het hangt ook daarvan af of de app voor andere besturingssystemen, als Android of Windows, gemaakt wordt. Het was al langer bekend dat de openbare omroep, de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) en SBS aan een platform werken om hun zenders van het televisiescherm los te weken. Nu heeft dat initiatief ook een naam, 'Stievie', "die goed bekt, maar waarachter geen bijzondere betekenis moet worden gezocht". Met de app voor iPhone en iPad kan je live kijken naar Eén, Canvas, Ketnet, vtm, 2BE, Vier, Vijf, Vitaya, JIM en KZoom. "Al zijn andere zenders ook nog steeds welkom", benadrukte Peter Bossaert (CEO van VMMa). Programma's kunnen worden teruggespoeld, doorgespoeld en tot 36 uur na de uitzending worden opgevraagd, het zogenaamde 'licht uitgesteld kijken'. Ook de sociale media maken deel uit van het verhaal. Om Tweets de wereld in te sturen of om even te chatten met je vrienden via Facebook, hoef je 'Stievie' niet te verlaten. Je kan dus blijven kijken naar jouw tv-programma. Sterke zenders "Ik heb de VRT in de jongste beheersovereenkomst aangemoedigd om dit platform samen met de andere zenders uit te werken en ben dan ook zeer tevreden met deze lancering", zegt Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). "Het getuigt van moed en strategisch inzicht om de meningsverschillen tussen de omroepen te overbruggen. Vlaanderen is een kleine cultuurgemeenschap met sterke zenders en dat moeten we behouden." Wie de nieuwe technologie wil uittesten kan zich vanaf donderdag registreren op Stievie.be. "Daar zal je een vragenlijst moeten invullen", zegt Philippe Bonamie, de CEO van SBS Belgium (Vier, Vijf,...). Hij hoopt alvast op veel interesse, of zoals hij het zelf licht ironisch verwoordde: "Aan de hand van de antwoorden zullen we, uit de miljoenen mensen die de lijst invullen, er uiteindelijk 10.000 selecteren. We willen een selectieve steekproef houden. Gedurende de vier maanden bevragen we ons testpubliek vijf keer. Zo kunnen we mogelijke gebreken ontdekken en aanpassen. Ook de abonnementsprijs zullen we op die manier bepalen." De Vlaamse zenders reikten daarnaast de hand uit naar de traditionele distributeurs, voornamelijk Telenet en Belgacom. Maar aangezien beide bedrijven al een eigen platform hebben, respectievelijk Yelo en TV Overal, is de kans erg klein dat ze daarop ingaan. (Belga/DB/CM)