1. STEVEN VAN ZANDT HAD TONY SOPRANO KUNNEN ZIJN

Muzikant Steven Van Zandt, bekend van Bruce Springsteens E Street Band, was eigenlijk de eerste keuze van David Chase om Tony Soprano te spelen. HBO zag het echter niet zitten om de hoofdrol te geven aan iemand die nooit eerder had geacteerd. Omdat Van Zandt zich er ook niet goed bij voelde dat hij het werk van een professionele acteur af zou nemen, schreef Chase speciaal voor hem een heel nieuw personage, dat van Silvio Dante.

2. ZOWEL ABI-AGENTEN ALS MAFFIOSI WAREN FANS

Schrijver Terence Winter, die vandaag aan het roer van Boardwalk Empire staat, vertelt dat hij van een FBI-agent te horen kreeg dat op maandagmorgen iedereen op kantoor het over de Sopranos-aflevering van de vorige dag had. En als ze dan de afluisterapparatuur aanzetten, bleken de maffiosi het over hetzelfde onderwerp te hebben. 'De echte gangsters dachten dat we een mol binnen hun organisatie hadden', zegt Winter. 'Ze konden niet geloven hoe accuraat de serie was.'

3. JAMES GANDOLFINI KOCHT DE ANDERE ACTEURS NIET OMNa afloop van het vierde seizoen wou hoofdrolspeler James Gandolfini zijn contract met HBO opnieuw onderhandelen en - gezien het succes van de reeks - een flinke opslag krijgen. De opnames liepen daardoor vertraging op, en tijdens die periode riep Gandolfini alle vaste acteurs uit de cast bij hem in de trailer en gaf ze, als bedankje omdat ze hem bleven steunen, allemaal 33.333 dollar. 'That's like buying everyone an S.U.V.', aldus Steven 'Bobby Baccalieri' Schirripa.

4. ER BESTAAT EEN UNIVERSUM WAARBIJ ANDRIANA NIET STERFT

Een van de schokkendste moorden uit The Sopranos is die op Adriana La Cerva, de vriendin van Christopher Moltisanti die FBI-informante wordt. Voor de aflevering waarin Silvio Dante haar meeneemt naar het bos en buiten beeld neerschiet, werd echter ook een ander einde opgenomen. Daarin stapt La Cerva gewoon met haar koffer in haar eigen auto en rijdt ze weg.

5. VAN HET EINDE ZIJN ER ACHTTIEN VERSIESDavid Chase werkte wekenlang aan de finale van de serie, een dubbelzinnig einde dat vijf jaar geleden erg controversieel was en nog altijd discussie uitlokt. Uiteindelijk maakte hij achttien verschillende versies, waaruit hij dan de beste koos. Overigens verklapt Gandolfini ook wat zijn eerste reactie was toen hij de uiteindelijke slotscène zag: 'What the fuck?' (SW)

1. STEVEN VAN ZANDT HAD TONY SOPRANO KUNNEN ZIJN Muzikant Steven Van Zandt, bekend van Bruce Springsteens E Street Band, was eigenlijk de eerste keuze van David Chase om Tony Soprano te spelen. HBO zag het echter niet zitten om de hoofdrol te geven aan iemand die nooit eerder had geacteerd. Omdat Van Zandt zich er ook niet goed bij voelde dat hij het werk van een professionele acteur af zou nemen, schreef Chase speciaal voor hem een heel nieuw personage, dat van Silvio Dante. 2. ZOWEL ABI-AGENTEN ALS MAFFIOSI WAREN FANS Schrijver Terence Winter, die vandaag aan het roer van Boardwalk Empire staat, vertelt dat hij van een FBI-agent te horen kreeg dat op maandagmorgen iedereen op kantoor het over de Sopranos-aflevering van de vorige dag had. En als ze dan de afluisterapparatuur aanzetten, bleken de maffiosi het over hetzelfde onderwerp te hebben. 'De echte gangsters dachten dat we een mol binnen hun organisatie hadden', zegt Winter. 'Ze konden niet geloven hoe accuraat de serie was.' 3. JAMES GANDOLFINI KOCHT DE ANDERE ACTEURS NIET OMNa afloop van het vierde seizoen wou hoofdrolspeler James Gandolfini zijn contract met HBO opnieuw onderhandelen en - gezien het succes van de reeks - een flinke opslag krijgen. De opnames liepen daardoor vertraging op, en tijdens die periode riep Gandolfini alle vaste acteurs uit de cast bij hem in de trailer en gaf ze, als bedankje omdat ze hem bleven steunen, allemaal 33.333 dollar. 'That's like buying everyone an S.U.V.', aldus Steven 'Bobby Baccalieri' Schirripa. 4. ER BESTAAT EEN UNIVERSUM WAARBIJ ANDRIANA NIET STERFT Een van de schokkendste moorden uit The Sopranos is die op Adriana La Cerva, de vriendin van Christopher Moltisanti die FBI-informante wordt. Voor de aflevering waarin Silvio Dante haar meeneemt naar het bos en buiten beeld neerschiet, werd echter ook een ander einde opgenomen. Daarin stapt La Cerva gewoon met haar koffer in haar eigen auto en rijdt ze weg. 5. VAN HET EINDE ZIJN ER ACHTTIEN VERSIESDavid Chase werkte wekenlang aan de finale van de serie, een dubbelzinnig einde dat vijf jaar geleden erg controversieel was en nog altijd discussie uitlokt. Uiteindelijk maakte hij achttien verschillende versies, waaruit hij dan de beste koos. Overigens verklapt Gandolfini ook wat zijn eerste reactie was toen hij de uiteindelijke slotscène zag: 'What the fuck?' (SW)