Toekomst van het Amerikaans theater blijft onduidelijk

© BELGA

Het blijft onduidelijk wat zal gebeuren met het Amerikaans theater op de Brusselse Heizel.

In maart verklaarde de stad Brussel nog de gebouwen niet zomaar te zullen afstaan aan de AB, dat al enkele jaren plannen heeft met het theater. Nu ligt het dossier op de stapel die wacht op een nieuwe federale regering. “Tot nu toe waren alle politieke niveaus enthousiast over ons project”, zegt AB-directeur Dirk De Clippeleir.

Het Amerikaans theater huisveste jarenlang de tv-studio’s van de VRT en deed tot 2012 nog dienst als studio van Radio 2, die inmiddels naar de Leuvense binnenstad verhuisde. Het theater werd gebouwd als Amerikaans paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1958, waarna de Amerikaanse overheid het voor één dollar verkocht aan de Belgische staat, tot op vandaag de eigenaar.

Multidisciplinaire concertzaal

De stad Brussel heeft nu een kortlopend huurcontract met de federale overheid en bracht enkele vzw’s onder in de kantoorgebouwen. In augustus 2013 stelde de AB zijn businessplan voor om samen met de vzw Brussels Expo (stad Brussel) en de kunstvereniging Volta de theaterzaal om te bouwen tot multidisciplinaire concertzaal met plaats voor repetitie- en opleidingslokalen. Maar Brussels schepen van toerisme Philippe Close (PS) kwam in maart met een voorstel om de zaal op te kopen en te renoveren, en verklaarde zich niet bereid de zaal nadien zomaar cadeau te doen aan de AB.

Servais Verherstraete, als staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen, opperde toen dat het bod van de stad een poging kon zijn om elke concurrentie voor het Neoproject te fnuiken. Volgens de AB is dat weinig waarschijnlijk omdat de concertzaal in het Neoproject op een ander soort publiek mikt.

“Eens de federale regering gevormd is, kan de stad onderhandelen met de Regie over de aankoop of de erfpacht van de gebouwen. De vraag van één miljoen is of er voldoende middelen kunnen vrijgemaakt worden voor ons project”, zegt AB-directeur Dirk De Clippeleir. “Het is een complex dossier omdat er zoveel politieke niveaus bij betrokken zijn (naast de stad en de federale overheid heeft zijn ook de Vlaamse gemeenschap en het Brussels Gewest geïnteresseerd). Maar tot nog toe waren al die niveaus zeer enthousiast over ons project.”

Brussels staatssecretaris en gemeenteraadslid Bianca Debaets hoopt dat de stad Brussel zijn belofte nakomt om met iedereen rond de tafel te zitten. “De AB had een een breed gedragen project. We hopen dat dit tot een goed einde kan komen.”

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content