Kritische stemmen hebben het over 'het verheerlijken van drugs' en 'aanzetten tot druggebruik', maar de veelgeprezen AMC-reeks - over een chemieleraar die na een longkankerdiagnose crystal meth gaat produceren om de financiële zekerheid van z'n gezin veilig te stellen - heeft schijnbaar een averechts effect.

Een vooraanstaand figuur uit het National Council of Alcoholism and Drug Addiction signaleert immers een 'opvallende daling' in het aantal geregelde gebruikers van de harddrug sinds Walter White begin 2008 op het scherm verscheen. "Volgens statistieken waarover de Amerikaanse overheid beschikt hebben momenteel zo'n 15 miljoen Amerikanen ouder dan twaalf minstens één keer methamfetamine gebruikt, waarvan minstens 500.000 geregelde gebruikers", aldus Harris Stratyner, vice-voorzitter van de wetenschappelijke tak van de organisatie. "Tussen 2002 en 2006 hadden de cijfers het over ongeveer 700.000 actieve meth-gebruikers."

"Waarschijnlijk zit het feit dat de anti-drugseenheid een paar versnellingen hoger is geschakeld in de strijd tegen meth-gebruik daar voor iets tussen", verklaart de man nog. Of 'Breaking Bad' daar al dan niet de aanzet toe gaf laat hij in het midden. (QSS)

Kritische stemmen hebben het over 'het verheerlijken van drugs' en 'aanzetten tot druggebruik', maar de veelgeprezen AMC-reeks - over een chemieleraar die na een longkankerdiagnose crystal meth gaat produceren om de financiële zekerheid van z'n gezin veilig te stellen - heeft schijnbaar een averechts effect. Een vooraanstaand figuur uit het National Council of Alcoholism and Drug Addiction signaleert immers een 'opvallende daling' in het aantal geregelde gebruikers van de harddrug sinds Walter White begin 2008 op het scherm verscheen. "Volgens statistieken waarover de Amerikaanse overheid beschikt hebben momenteel zo'n 15 miljoen Amerikanen ouder dan twaalf minstens één keer methamfetamine gebruikt, waarvan minstens 500.000 geregelde gebruikers", aldus Harris Stratyner, vice-voorzitter van de wetenschappelijke tak van de organisatie. "Tussen 2002 en 2006 hadden de cijfers het over ongeveer 700.000 actieve meth-gebruikers." "Waarschijnlijk zit het feit dat de anti-drugseenheid een paar versnellingen hoger is geschakeld in de strijd tegen meth-gebruik daar voor iets tussen", verklaart de man nog. Of 'Breaking Bad' daar al dan niet de aanzet toe gaf laat hij in het midden. (QSS)