Eerder dit jaar raakte bekend dat Steven Spielberg het onvoltooide droomproject van wijlen Stanley Kubrick, een biopic over Napoleon, onder handen zou nemen en verwerken tot een miniserie voor de Amerikaanse betaalzender HBO. Spielberg zou zich daarvoor baseren op het bestaande scenario van de cultregisseur. Een naam van een regisseur werd sindsdien nog niet naar voren geschoven. Volgens de Amerikaanse media zou Baz Luhrmann de job klaren.

Officieel is het niet, maar als het zover komt, mag HBO zich in de handen wrijven. Luhrmann is immers de maestro van de puike bewerkingen, denk 'The Great Gatsby', een adaptatie van het bekroonde werk van Francis Scott Fitzgerald', en 'Romeo + Juliet', naar het verhaal van de grote Shakespeare.

Napoleon was het grote droomproject van Kubrick. Hij begon in 1961 aan het scenario van de biopic, maar in de jaren '70 liet hij het idee uiteindelijk varen wegens geld- en productionele problemen. Op zijn verlanglijstje stonden toen acteurs als Oskar Werner (The Shoes of the Fisherman) en Audrey Hepburn (My Fair Lady). Jack Nicholson werd getipt om Napoleon Bonaparte te vertolken. En ook de hulp van het Roemeens leger werd hem destijds beloofd.

Het hele project raakte uiteindelijk in de koelkast, tot Spielberg begin dit jaar met nieuwe ideeën voor de dag kwam. Napoleon is overigens ook het onderwerp van een andere biopic die door Rupert Sanders ('Snow White and the Huntsman') geregisseerd wordt. De filmstudio Warner Bros. kocht hiervoor de rechten. Tom Hardy en Leonardo DiCaprio worden genoemd als mogelijke kandidaten om de kleine Franse generaal te vertolken. (DB)

Eerder dit jaar raakte bekend dat Steven Spielberg het onvoltooide droomproject van wijlen Stanley Kubrick, een biopic over Napoleon, onder handen zou nemen en verwerken tot een miniserie voor de Amerikaanse betaalzender HBO. Spielberg zou zich daarvoor baseren op het bestaande scenario van de cultregisseur. Een naam van een regisseur werd sindsdien nog niet naar voren geschoven. Volgens de Amerikaanse media zou Baz Luhrmann de job klaren. Officieel is het niet, maar als het zover komt, mag HBO zich in de handen wrijven. Luhrmann is immers de maestro van de puike bewerkingen, denk 'The Great Gatsby', een adaptatie van het bekroonde werk van Francis Scott Fitzgerald', en 'Romeo + Juliet', naar het verhaal van de grote Shakespeare.Napoleon was het grote droomproject van Kubrick. Hij begon in 1961 aan het scenario van de biopic, maar in de jaren '70 liet hij het idee uiteindelijk varen wegens geld- en productionele problemen. Op zijn verlanglijstje stonden toen acteurs als Oskar Werner (The Shoes of the Fisherman) en Audrey Hepburn (My Fair Lady). Jack Nicholson werd getipt om Napoleon Bonaparte te vertolken. En ook de hulp van het Roemeens leger werd hem destijds beloofd. Het hele project raakte uiteindelijk in de koelkast, tot Spielberg begin dit jaar met nieuwe ideeën voor de dag kwam. Napoleon is overigens ook het onderwerp van een andere biopic die door Rupert Sanders ('Snow White and the Huntsman') geregisseerd wordt. De filmstudio Warner Bros. kocht hiervoor de rechten. Tom Hardy en Leonardo DiCaprio worden genoemd als mogelijke kandidaten om de kleine Franse generaal te vertolken. (DB)