Project Axel brengt kapotgeproduceerde warmte en te veel Axel Daeseleire

© VIER

In zijn nieuwe programma op Vier werkt Axel Daeseleire met daklozen aan een nieuwe toekomst. Een sterk format, maar ergens in de productieketen is het roemloos de nek omgewrongen.

U mag de kijkcijfers erbij halen zoveel u wil en u mag nog duizend keer zeggen dat Vier gewoon VT4 met De slimste mens ter wereld is, maar geen enkele tv-zender kon tot nu toe een najaarsprogrammatie opzetten die vaker over de tongen ging. Bijna was er in de vorige zin een typefoutje blijven staan, maar geef toe: over de togen gaan de programma’s van de grootste SBS-zender ook.

Naast De slimste mens ter wereld was er Gert Late Night, de talkshow die pedofielen interviewt, BV-wensen waarmaakt en voor de rest het onbestaande, doch nodige spreekwoord ‘leven als God op een boot van Studio 100’ belichaamt.

En nu is er dus Project Axel. De pitch is controversieel – econoom Geert Noels is maar een van de vele mensen die zich er vragen bij stellen – maar ook interessant: krijgen daklozen hun leven weer opgebouwd met 10.000 euro en een batterij experts?

In Londen had het alvast gewerkt, zei presentator Axel Daeseleire. Hij wist ons ook te vertellen dat hijzelf een warm nest heeft om op terug te vallen, en dat dat niet voor iedereen geldt. Weten we dat ook weer.

De verhalen van de deelnemers, van jonge moeder tot straatzangerin een kraakpand, schetsen een compleet beeld van wat extreme armoede kan zijn.

‘Ik denk dat ik de mensen heb laten zien dat je door malchance heel diep kunt zitten’, zegt Dirk, een man die de pedalen kwijtraakte toen hij zijn vrouw verloor. En daar is hij inderdaad in geslaagd, net als de andere deelnemers aan Project Axel. Hun verhalen, van jonge moeder tot straatzanger in een kraakpand, schetsen een compleet beeld van wat extreme armoede kan zijn. Hulde ook voor de nuance die psychologe Sarah Van Pelt en opvangcoördinator Haiyet Benabid aan de dag leggen.

Maar meer dan de deskundigen of de deelnemers, is de rode draad door Project Axel… Axel. Nochtans twijfelen wij er geen seconde aan dat Daeseleires empathie oprecht is.

Trots toont hij Moeders voor Moeders, waarvan hij de peter is, en noemt hij Dirk ‘een grave gast‘. Geïnteresseerd luistert hij naar de verhalen over hoe zijn poulains hun kostje bij elkaar rapen in de vorm van glazen flesjes en hoe het dagelijkse lezen in daklozenopvang verloopt. Of zoals hij het in een latere aflevering aan een Engelse dakloze zal zeggen: ‘I don’t give a fuck about the show, I give a fuck about you!’

En nogmaals, we geloven dat. Maar het lijkt erop dat er andere mensen in het team van Project Axel wel meer om de show geven.

Daeseleir wist ons ook te vertellen dat hijzelf een warm nest heeft om op terug te vallen, en dat dat niet voor iedereen geldt. Weten we dat ook weer.

Zoals de mensen die de Jambers-achtige zwart-witbeelden op de achtergrond hebben ingevoerd. Of de mensen die hebben beslist om na elke grote gebeurtenis een close-up van Daeseleires gezicht te monteren. Of de mensen die wisten dat ze door enkele citaten te knippen een sterk, authentiek programma had kunnen maken, dat de pijn van het einde van Radio Gaga zomaar had kunnen verzachten, maar dat vertikten.

Axel die aan de zwaar bepakte, thuisloze Dirk vraagt of hij op kamp gaat.

Axel die Dirk op tv laat zeggen dat hij dakloos is, in een programma over daklozen, waarin dus alle kijkers weten dat hij dakloos is.

Axel die in een opvangcentrum vaststelt ‘da da toch nie echt luxematrassen zen‘.

Axel die datzelfde opvangcentrum vergelijkt met een Oost-Europese jeugdherberg.

Axel die in de voice-over meermaals woordelijk herhaalt wat een deelnemer een minuut eerder heeft gezegd.

Axel die wordt overvallen door emotie en dat duidelijk maakt door te zeggen: ‘Ik word overvallen door emotie.’

Misschien valt ons hele oordeel samen te vatten in het zinnetje ‘Dirk gaat een topverhaal worden’, uitgesproken door Daeseleire. We weten wat hij bedoelt en dat hij het goed bedoelt, maar het is zo’n zinnetje dat passeeert in een brainstormsessie en vrijwel meteen zou moeten worden weggeveegd van het whiteboard. Project Axel had een warm programma kunnen zijn, maar het is compleet kapotgeproduceerd.

Project Axel, elke donderdag, 20.35 uur, Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content