Terwijl er voor de vorige seizoenen vooral gefilmd werd in Ierland en Kroatië, trok de filmploeg van Game of Thrones voor de zesde reeks hoofdzakelijk naar Spanje. Vooral de opnames voor de 'zuiderse unit' verplaatsen zich naar Spanje.

Het is zeker niet nieuw dat filmploegen naar Spanje trekken om gebruik te maken van de uitgestrekte landschappen, de oude steden en de kastelen - denk maar aan films als Lawrence of Arabia (1962) of Cleopatra (1963) die al uitgebreid gebruik maakten van het Spaanse decor.

Het middeleeuwse Girona is één van de plaatsen waar de crew van Game of Thrones ging filmen. Er zouden onder meer opnames zijn gemaakt in de kathedraal, de Joodse wijk en de Arabische badhuizen.

Opnames voor 'Game of Thrones 6' aan de kathedraal van Girona, in september 2014., Reuters
Opnames voor 'Game of Thrones 6' aan de kathedraal van Girona, in september 2014. © Reuters

Verschillende kastelen werden gebruikt als nieuwe filmlocatie, al is nog niet duidelijk welke rol de forten zullen spelen. Zo is er het spectaculaire kasteel in Peñiscola, het Santa Florentinakasteel in Barcelona en het kasteel van Zafra in Guadalajara. Dat laatste staat ook wel bekend als het 'Siberisch fort in Spanje', aangezien het er in de winter erg koud kan worden.

Ook uitgestrekte Spaanse landschappen als die van Almería, met zijn gouden kleuren, werden niet onbenut. 'De geografische variëteit van groene landschappen en woestijn in Spanje is perfect om te filmen', zegt producent Chris Newman in een interview. De meest spookachtige maar prachtige locatie was wellicht Bardenas Reales in Navarra, waar grote rotsformaties lijken op te stijgen uit een verlaten landschap.

Het spectaculaire kasteel in Peñiscola., skyscanner.nl
Het spectaculaire kasteel in Peñiscola. © skyscanner.nl

Dat de cameraploeg van Game of Thrones voor Spanje koos om de meeste scènes op te nemen voor het zesde seizoen is een zegen voor de Spaanse economie. De stad Osuna, waar voorheen al gefilmd werd, zag zijn toeristische activiteiten verdubbelen. De gidstoeren schieten er als paddenstoelen uit de grond. Met de nieuwe locaties die er in het komende seizoen zijn bijgekomen, hoopt Spanje ook op andere plaatsen het toerisme aan te kunnen zwengelen.

In onderstaand filmpje worden enkele Game of Thrones-acteurs aan het woord gelaten over hun opname-ervaring in Spanje:

Olivia Vandeweghe

Terwijl er voor de vorige seizoenen vooral gefilmd werd in Ierland en Kroatië, trok de filmploeg van Game of Thrones voor de zesde reeks hoofdzakelijk naar Spanje. Vooral de opnames voor de 'zuiderse unit' verplaatsen zich naar Spanje.Het is zeker niet nieuw dat filmploegen naar Spanje trekken om gebruik te maken van de uitgestrekte landschappen, de oude steden en de kastelen - denk maar aan films als Lawrence of Arabia (1962) of Cleopatra (1963) die al uitgebreid gebruik maakten van het Spaanse decor.Het middeleeuwse Girona is één van de plaatsen waar de crew van Game of Thrones ging filmen. Er zouden onder meer opnames zijn gemaakt in de kathedraal, de Joodse wijk en de Arabische badhuizen. Verschillende kastelen werden gebruikt als nieuwe filmlocatie, al is nog niet duidelijk welke rol de forten zullen spelen. Zo is er het spectaculaire kasteel in Peñiscola, het Santa Florentinakasteel in Barcelona en het kasteel van Zafra in Guadalajara. Dat laatste staat ook wel bekend als het 'Siberisch fort in Spanje', aangezien het er in de winter erg koud kan worden. Ook uitgestrekte Spaanse landschappen als die van Almería, met zijn gouden kleuren, werden niet onbenut. 'De geografische variëteit van groene landschappen en woestijn in Spanje is perfect om te filmen', zegt producent Chris Newman in een interview. De meest spookachtige maar prachtige locatie was wellicht Bardenas Reales in Navarra, waar grote rotsformaties lijken op te stijgen uit een verlaten landschap. Dat de cameraploeg van Game of Thrones voor Spanje koos om de meeste scènes op te nemen voor het zesde seizoen is een zegen voor de Spaanse economie. De stad Osuna, waar voorheen al gefilmd werd, zag zijn toeristische activiteiten verdubbelen. De gidstoeren schieten er als paddenstoelen uit de grond. Met de nieuwe locaties die er in het komende seizoen zijn bijgekomen, hoopt Spanje ook op andere plaatsen het toerisme aan te kunnen zwengelen.In onderstaand filmpje worden enkele Game of Thrones-acteurs aan het woord gelaten over hun opname-ervaring in Spanje:Olivia Vandeweghe