De Nederlandse hoorspel- en stemactrice Corry van der Linden is overleden. Dat meldt de regionale televisiezender RTV Utrecht maandag.

De geboren Utrechtse is het bekendst van haar rol als Calimero in de gelijknamige tekenfilmserie. Corry van der Linden was in de jaren zestig en zeventig een veelgevraagd actrice in hoorspelen, maar bekend werd ze van kinderseries. Zo deed ze vele Smurfen-stemmen (onder meer die van Luilak-, Klungel-, Baby-, Dicht en Boerensmurf én van de Smurfin), zat ze in "TiTa-Tovenaar" en sprak ze jarenlang de stem in van het bekende tekenfilmfiguurtje Calimero. Haar stem was ook te horen in de Disney-tekenfilm "Toy Story 2".

"Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee"

Calimero is een tekenfilmfiguur: een klein zwart kippenkuiken in een gezin met verder enkel gele kuikens. Op zijn kop draagt hij een halve eierdop met een barst. De verongelijkte uitspraak van het kuikentje "Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee" was destijds zo beroemd dat de Nederlandse taal sindsdien verrijkt is met het woord "calimerocomplex", vaak gebruikt in verband met populistische politici die beweren tegen een "establishment" op te moeten boksen.

Corry Van der Linden is 78 jaar geworden. Ze is inmiddels in familiekring begraven. (Belga)

De Nederlandse hoorspel- en stemactrice Corry van der Linden is overleden. Dat meldt de regionale televisiezender RTV Utrecht maandag. De geboren Utrechtse is het bekendst van haar rol als Calimero in de gelijknamige tekenfilmserie. Corry van der Linden was in de jaren zestig en zeventig een veelgevraagd actrice in hoorspelen, maar bekend werd ze van kinderseries. Zo deed ze vele Smurfen-stemmen (onder meer die van Luilak-, Klungel-, Baby-, Dicht en Boerensmurf én van de Smurfin), zat ze in "TiTa-Tovenaar" en sprak ze jarenlang de stem in van het bekende tekenfilmfiguurtje Calimero. Haar stem was ook te horen in de Disney-tekenfilm "Toy Story 2". Calimero is een tekenfilmfiguur: een klein zwart kippenkuiken in een gezin met verder enkel gele kuikens. Op zijn kop draagt hij een halve eierdop met een barst. De verongelijkte uitspraak van het kuikentje "Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee" was destijds zo beroemd dat de Nederlandse taal sindsdien verrijkt is met het woord "calimerocomplex", vaak gebruikt in verband met populistische politici die beweren tegen een "establishment" op te moeten boksen. Corry Van der Linden is 78 jaar geworden. Ze is inmiddels in familiekring begraven. (Belga)