Inclusie Vlaanderen, een pluralistische vereniging die opkomt voor personen met een verstandelijke handicap, reikte de prijs voor de elfde keer uit aan fictie waarin een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt. Een eervolle vermelding ging naar Ilse Bockstaele voor haar Vlaamse Filmpje "Gewoon Anders" (Uitgeverij Averbode).

Els Laenen, een jonge actrice met het downsyndroom verbonden aan Theater Stap, speelt in de reeks de glansrol van Mieke Van den Abbeele, de kleindochter van de verongelukte burgemeester Gaston Van Opstal. "Het is een van de eerste keren dat een vrouw met het syndroom van Down een belangrijke rol krijgt in een Vlaamse fictiereeks en ze speelt haar rol met glans", motiveert Ria Bruyneel, voorzitter Inclusie Vlaanderen.

"Hartverwarmend" was voor haar dat Laenen een volwaardige rol kreeg naast andere klasbakken. Scenarioschrijvers Tom Lenaerts en Tom Van Dyck werden omschreven als "een 'TomTom' die de weg wijst naar heerlijke en eerlijke televisie". "Dat beide heren eraan dachten een personage met een verstandelijke handicap in hun scenario op te nemen, bewijst nog maar eens dat er een grote link bestaat tussen onze doelgroep en creatieve en artistieke mensen.

Ergens zitten mensen met een verstandelijke handicap en scheppende kunstenaars op één golflengte", aldus Bruyneel. Lenaerts dankte Els Laenen "die een fantastische prestatie neerzette" en de mensen van Theater Stap "zonder wie Els het nooit zo goed had kunnen doen". Van Dyck verduidelijkte dat Laenen "ongelooflijk moeilijke dingen moest doen" en dat ze haar als actrice behandelden zoals de rest van de cast. (Belga/DB)

Inclusie Vlaanderen, een pluralistische vereniging die opkomt voor personen met een verstandelijke handicap, reikte de prijs voor de elfde keer uit aan fictie waarin een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt. Een eervolle vermelding ging naar Ilse Bockstaele voor haar Vlaamse Filmpje "Gewoon Anders" (Uitgeverij Averbode). Els Laenen, een jonge actrice met het downsyndroom verbonden aan Theater Stap, speelt in de reeks de glansrol van Mieke Van den Abbeele, de kleindochter van de verongelukte burgemeester Gaston Van Opstal. "Het is een van de eerste keren dat een vrouw met het syndroom van Down een belangrijke rol krijgt in een Vlaamse fictiereeks en ze speelt haar rol met glans", motiveert Ria Bruyneel, voorzitter Inclusie Vlaanderen. "Hartverwarmend" was voor haar dat Laenen een volwaardige rol kreeg naast andere klasbakken. Scenarioschrijvers Tom Lenaerts en Tom Van Dyck werden omschreven als "een 'TomTom' die de weg wijst naar heerlijke en eerlijke televisie". "Dat beide heren eraan dachten een personage met een verstandelijke handicap in hun scenario op te nemen, bewijst nog maar eens dat er een grote link bestaat tussen onze doelgroep en creatieve en artistieke mensen. Ergens zitten mensen met een verstandelijke handicap en scheppende kunstenaars op één golflengte", aldus Bruyneel. Lenaerts dankte Els Laenen "die een fantastische prestatie neerzette" en de mensen van Theater Stap "zonder wie Els het nooit zo goed had kunnen doen". Van Dyck verduidelijkte dat Laenen "ongelooflijk moeilijke dingen moest doen" en dat ze haar als actrice behandelden zoals de rest van de cast. (Belga/DB)