De fictieve inwoners van het steppegebied "across the narrow sea" worden in de romans van George R.R. Martin de Dothraki genoemd. Deze nomaden vormen een etnische minderheid in hun omgeving, zijn excellente paardrijders en worden geleid door een Khal en een Khaleesi. Naast een unieke cultuur, hebben de Dothraki ook een exclusieve taal.

Toen HBO besloot de boeken van de Amerikaanse auteur Martin om te zetten in de fictiereeks 'Game of Thrones', was er bijgevolg nood aan een vreemde taal voor het Dothrakivolk. Die werd ontworpen door de Amerikaanse linguïst David J. Peterson, een academicus die aan de hand van enkele woorden uit de boeken een geheel nieuwe grammatica ontwikkelde.

De oorspong

De Britse krant 'The Guardian' sprak met Peterson over de oorsprong van zijn Dothraki-interpretatie. "Nadat ik de woorden uit Martins boek verzamelde, onderzocht ik andere culturen die een gelijkaardig technologisch niveau hadden als de fictieve Dothraki", lichtte de linguïst toe. Zo werd Petersons gekunstelde taal ook beïnvloed door onder meer het Russisch, Ests en Swahili.

Complex grammaticaal systeem

"De uitspraak van het Dothraki heeft enkele klanken - zoals de 'k' en de 'g' - gemeen met het Engels, maar de meeste klanken worden met de punt van de tong geproduceerd", aldus Peterson. De linguïst werkte, naast een complex grammaticaal systeem, ook een woordenschat uit die uitbreidt naargelang de Dothraki in de serie met andere talen in contact komen.

Irathient, Castithan en Valyrian

Met het fictieve Dothraki is Peterson niet aan zijn proefstuk toe. De Amerikaanse linguïst ontwikkelde ook het Irathient en Castithan voor de sciencefictionserie 'Defiance'. Voor het derde seizoen van 'Game of Thrones' creëerde hij eveneens de Valyriaanse talen die onder meer gesproken worden door het huis Targaryen. (CB)

Bekijk het gesprek van David J. Peterson met the Guardian hier.

De fictieve inwoners van het steppegebied "across the narrow sea" worden in de romans van George R.R. Martin de Dothraki genoemd. Deze nomaden vormen een etnische minderheid in hun omgeving, zijn excellente paardrijders en worden geleid door een Khal en een Khaleesi. Naast een unieke cultuur, hebben de Dothraki ook een exclusieve taal. Toen HBO besloot de boeken van de Amerikaanse auteur Martin om te zetten in de fictiereeks 'Game of Thrones', was er bijgevolg nood aan een vreemde taal voor het Dothrakivolk. Die werd ontworpen door de Amerikaanse linguïst David J. Peterson, een academicus die aan de hand van enkele woorden uit de boeken een geheel nieuwe grammatica ontwikkelde. De oorspong De Britse krant 'The Guardian' sprak met Peterson over de oorsprong van zijn Dothraki-interpretatie. "Nadat ik de woorden uit Martins boek verzamelde, onderzocht ik andere culturen die een gelijkaardig technologisch niveau hadden als de fictieve Dothraki", lichtte de linguïst toe. Zo werd Petersons gekunstelde taal ook beïnvloed door onder meer het Russisch, Ests en Swahili. Complex grammaticaal systeem "De uitspraak van het Dothraki heeft enkele klanken - zoals de 'k' en de 'g' - gemeen met het Engels, maar de meeste klanken worden met de punt van de tong geproduceerd", aldus Peterson. De linguïst werkte, naast een complex grammaticaal systeem, ook een woordenschat uit die uitbreidt naargelang de Dothraki in de serie met andere talen in contact komen. Irathient, Castithan en Valyrian Met het fictieve Dothraki is Peterson niet aan zijn proefstuk toe. De Amerikaanse linguïst ontwikkelde ook het Irathient en Castithan voor de sciencefictionserie 'Defiance'. Voor het derde seizoen van 'Game of Thrones' creëerde hij eveneens de Valyriaanse talen die onder meer gesproken worden door het huis Targaryen. (CB) Bekijk het gesprek van David J. Peterson met the Guardian hier.