MOORDPREVENTIE

(The Minority Report, 1956)

Fictie

Dankzij de voorspellingen van drie mutanten kunnen Pre-Crime-politieagenten een moordenaar arresteren nog vóór die tot de daad overgaat.

Feit

Politiediensten gebruiken steeds vaker big data om te bepalen waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden. Vorig jaar verscheen een verontrustende documentaire over die evolutie, Pre-Crime.

DE 3D-PRINTER

(Nick and the Glimmung, 1966)

Fictie

Dicks enige kinderboek bevat een alien die alles kan kopiëren wat hem wordt voorgeschoteld.

Feit

Vrijwel alles kan vandaag ge-3D-print worden. Behalve mensen dan. Voorlopig.

GEHEUGENMANIPULATIE

(We Can Remember It for You Wholesale, 1966)

Fictie

Bij een man worden herinneringen aan een Marsreis ingeplant.

Feit

Een Amerikaanse professor ontdekte in 2017 de molecule die onze langetermijnherinneringen opslaat. Theoretisch is het vanaf nu dus mogelijk om slechte herinneringen te vervangen door andere.

VIRTUAL REALITY

(Do Androids Dream of Electric Sheep?, 1968)

Fictie

De Empathy Box, een toestel dat mensen onderdompelt in een fictieve wereld die levensecht aanvoelt. Het doosje komt niet voor in de filmadaptatie Blade Runner.

Feit

Zet een 3D-bril op, schakel je PlayStation aan en je weet dat Dick er niet ver naast zat.

KLEDIJ UIT EEN BUSJE

(Galactic Pot-Healer, 1969

Fictie

Dick beschrijft wegwerpkledij die wordt gevormd met een soort schuim.

Feit

Fabrican, vloeibaar katoen dat op je huid wordt aangebracht met een spuitbus. Toepasbaar in de industrie, gezondheidszorg én thuis. Zal in de heel nabije toekomst dus een dressing uitsparen.

MOORDPREVENTIE(The Minority Report, 1956)Fictie Dankzij de voorspellingen van drie mutanten kunnen Pre-Crime-politieagenten een moordenaar arresteren nog vóór die tot de daad overgaat.Feit Politiediensten gebruiken steeds vaker big data om te bepalen waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden. Vorig jaar verscheen een verontrustende documentaire over die evolutie, Pre-Crime.DE 3D-PRINTER(Nick and the Glimmung, 1966)Fictie Dicks enige kinderboek bevat een alien die alles kan kopiëren wat hem wordt voorgeschoteld.Feit Vrijwel alles kan vandaag ge-3D-print worden. Behalve mensen dan. Voorlopig.GEHEUGENMANIPULATIE(We Can Remember It for You Wholesale, 1966)Fictie Bij een man worden herinneringen aan een Marsreis ingeplant.Feit Een Amerikaanse professor ontdekte in 2017 de molecule die onze langetermijnherinneringen opslaat. Theoretisch is het vanaf nu dus mogelijk om slechte herinneringen te vervangen door andere. VIRTUAL REALITY(Do Androids Dream of Electric Sheep?, 1968)Fictie De Empathy Box, een toestel dat mensen onderdompelt in een fictieve wereld die levensecht aanvoelt. Het doosje komt niet voor in de filmadaptatie Blade Runner.Feit Zet een 3D-bril op, schakel je PlayStation aan en je weet dat Dick er niet ver naast zat.KLEDIJ UIT EEN BUSJE(Galactic Pot-Healer, 1969Fictie Dick beschrijft wegwerpkledij die wordt gevormd met een soort schuim.Feit Fabrican, vloeibaar katoen dat op je huid wordt aangebracht met een spuitbus. Toepasbaar in de industrie, gezondheidszorg én thuis. Zal in de heel nabije toekomst dus een dressing uitsparen.