Het Laatste Avondmaal: de hommages

Het Laatste Avondmaal: de hommages
Van het promobeeld voor Lost bestaan twee versies: één waarin iedereen naar de lens kijkt en één waarin, zoals bij Da Vinci, iedereen in de richting van Jezus kijkt, of in dit geval John Locke. Het feit dat er twee versies zijn, is een belangrijke hint over waar het verhaal in het laatste seizoen heen gaat.

Lost – Versie 2

Van het promobeeld voor Lost bestaan twee versies: één waarin iedereen naar de lens kijkt en één waarin, zoals bij Da Vinci, iedereen in de richting van Jezus kijkt, of in dit geval John Locke. Het feit dat er twee versies zijn, is een belangrijke hint over waar het verhaal in het laatste seizoen heen gaat.

Battlestar Galactica

Promobeeld voor het vierde seizoen van de sciencefictionserie. Een hommage aan Het Laatste Avondmaal was natuurlijk een logische keuze voor een reeks waarin godsdienst zo'n belangrijke rol speelt.

House

Promobeeld voor het vierde seizoen van de medische tv-serie, met dokter House als Jezus - hij heeft in ieder geval toch een Messiascomplex - en zijn medewerkers als zijn apostelen.

The Sopranos

Een bekroonde foto van de cast van The Sopranos - met uiterst links ook bedenker en schrijver David Chase- gemaakt in 1999 door Annie Leibovitz voor het Amerikaanse glamourtijdschrift Vanity Fair. Met Tony als Jezus en zijn moeder Livia in de rol van Judas.

Shameless

Ook de Britse komische reeks Shameless bewerkte Da Vinci voor een promobeeld, waarin de familie Gallagher aan de kerstdis zit. Dat de dronken vader Frank op de plaats van Jezus heeft plaatsgenomen, viel bij enkele Britse kerkgangers niet in goede aarde - de toezichthouder voor reclame kreeg een 60-tal klachten binnen.

The Simpsons

Het slotbeeld van Thank God It's Doomsday - de 19e aflevering uit het 16e seizoen van The Simpsons - met Homer als Jezus en zijn maatjes bij Moe als zijn apostelen.

MASH

Subtiele hommage van Robert Altman, die in zijn oorlogskomedie MASH (1970) een veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog even omvormt tot Het Laatste Avondmaal.

Watchmen

In de begintitels van Watchmen zie je een korte voorgeschiedenis van de helden, met onder meer beelden van Sally Jupiters afscheidsfeestje. Daar zitten de personages ook zoals op Het Laatste Avondmaal - met The Comedian in de stoel van Judas.

Paradise Now

De ongetwijfeld meest provocerende hommage komt uit Paradise Now, een film uit 2005 over twee Palestijnse jongeren die zich op een zelfmoordaanslag voorbereiden. Hun laatste avondmaal is ook effectief in scène gezet als Het Laatste Avondmaal.

Star Wars

Een mix tussen Star Wars en Het Laatste Avondmaal, gemaakt in 2007 door de kunstenaar Eric Deschamps voor het magazine Giant.

lebowski

Niet echt een hommage die door de makers zelf werd bedacht, maar te mooi om te laten liggen. Rond The Big Lebowski, de cultfilm van de Coen-broers uit 1998, zijn ondertussen al de meest bizarre merchandisingproducten uitgebracht, en op http://www.lebowskipainting.com kun je deze poster kopen met The Dude in de rol van Jezus. 'It will match your favorite rug and really tie the room together', zo belooft de producent!

Michael Jackson

Maar de vreemdste parodie komt toch op naam van wijlen Michael Jackson. Hij liet in 1985 een schilderij maken voor boven zijn bed waarop hij afgebeeld stond als Jezus met naast hem onder meer Abraham Lincoln, Albert Einstein, Walt Disney, Charlie Chaplin en Elvis Presley als zijn apostelen. Eén ding is zeker: Jackson is niet gestorven aan een overdosis bescheidenheid.