De zoon van onze tv-vrouw: ‘De mol en Temptation Island zijn gemaakt voor bejaarden’

Annelien Coorevits presenteert het nieuwe seizoen van 'Temptation Island' © VIJF
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Tv-recensent Tine Hens stelt vast dat haar kinderen perfect mee zijn wat er op de Vlaamse zenders gebeurt. Alleen kijken ze er niet naar. ‘Als ze een publiek willen, dan richten ze gewoon hun eigen Youtube-kanaal op.’

Wie ik dacht dat De mol was? Het meisje was acht en keek me met grote ogen aan. ‘Pater Pieter‘, smeet mijn zoon van dertien zich ertussen. Nog voor ik iets kon zeggen, had hij zich naast het kind gezet en begon hij die hele Mol te analyseren. Samengevat kwam het erop neer dat die makers van De mol geen uilen zijn en ook wel weten dat het maatschappelijk te gevoelig ligt om van een moslim een mol te maken. ‘Bahador de mol? Dat zou weer weken aan een stuk gezeur over de islam opleveren.’ Met die Pieter lag het volgens hem anders. Een pastoor die vlakaf liegt, lijkt zo onwaarschijnlijk dat hij wel de mol moest zijn. Het kind knikte ernstig. Ze zette een kruis in het vakje naast Pieter op het blad dat ze van de juf had gekregen.

Mijn zoon kan het zich niet voorstellen dat je De mol of Temptation Island volledig uitzit. ‘Die zijn op maat van bejaarden gemaakt’.

Ik was verbluft. Niet zozeer over de uitleg van mijn zoon. Wel over het feit dat hij die uitleg fabriceerde zonder dat hij ook maar één aflevering van De mol had gezien. Hij haalde zijn schouders op. ‘Je hoeft niet naar De mol te kijken om te weten wat er gebeurt. Tijdens de speeltijd naar de compilatie van de hoogtepunten kijken volstaat.’ Het is dezelfde manier waarop ze naar Belgium Got Talent kijken, of naar godbetert Temptation Island. Nooit rechtstreeks op het moment van uitzending, nooit volledige afleveringen, altijd fragmenten die de essentie samenvatten. Hij kan het zich simpelweg niet voorstellen dat je zo’n programma volledig uitzit. ‘Die zijn gemaakt op maat van bejaarden, met altijd die herhalingen. Daar wordt vier keer hetzelfde in verteld.’ Het was niet dat hij geen punt had.

Mijn kinderen kijken al een tijd geen televisie meer. Niet dat wij schermen uit ons huis hebben gebannen, onze sofa in een grot hebben geduwd vanuit een kunstmatig verlangen naar die eeuwen waarin mannen jagers waren, vrouwen bessen plukten, iedereen hetzelfde geloofde en alles simpel en duidelijk was. We hebben nog wel een televisietoestel, al twijfelen we steeds meer over het kabelabonnement dat eraan vasthangt. Er is geen enkel televisieprogramma waar mijn kinderen op het moment van uitzending naar kijken. Ze kijken wel televisie, maar geen zenders. Of nee, dat klopt niet helemaal. Ze kijken een zender die er geen is: Netflix. De echte mol in televisieland is Netflix, de site waar alles altijd beschikbaar is.

De wereld van mijn kinderen is gestreamd en hij is bevolkt met mensen met bovenmenselijke krachten, zoals The Flash en Arrow. The Flash is een gewone jongen die superkrachten krijgt door een ontplofte deeltjesversneller, Arrow een man die schipbreuk leed, op een eiland belandde, na zes jaar naar zijn stad terugkeert en schurken bekampt met pijl en boog. Het klinkt vergezocht. Dat is het ook. Of dit geweldige televisie is? Daarover lopen de meningen uiteen. Het gebeurt dat ze zelf zeggen: ‘Dat is toch een tikje overdreven.’

De echte mol in televisieland is Netflix, de site waar alles altijd beschikbaar is

Maar het is net daarvan dat ze houden. Neem nu Happy Tree Friends, een van hun YouTube-favorieten. Dat is een soort Sociaal incapabele Michiel met eekhoorns in de hoofdrol, waar altijd wel een hoofd wordt afgehakt of een poot in een blender belandt. De humor is ijzig, spits, loeihard en onverbiddelijk. Het is humor die je op Ketnet zelden tegenkomt of die, mocht Ketnet het uitzenden, prompt tot verhitte debatten zou leiden over ‘of dit wel verantwoord is’. Het zal de jongeren van nu een zorg wezen. Ze dromen er al lang niet meer van om op televisie te komen, of om ook zo’n kandidaat in een spelprogramma te zijn. Als ze een publiek willen, dan richten ze gewoon hun eigen Youtube-kanaal op. Ook al ben je jarenlang de enige die je eigen filmpjes liket, ze weten: ook de grootste onder de vloggers – pakweg EnzoKnol – is duimpje per duimpje begonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content