Update: Lees hier het stuk over de allerlaatste aflevering. Jon Stewart zwaait af met monoloog over bullshit: 'If you smell something, say something'

Jon Stewart nam voor het eerst plaats achter de desk van The Daily Show in 1999. Naar internetnormen is dat de prehistorie. In dit overzicht zitten dus vooral momenten van de laatste jaren, waarmee Stewart met dank aan Youtube, Facebook en Twitter, meer dan eens de wereld rond ging. Maar ook omdat de show door de jaren heen evolueerde van entertainment naar politieke satire. Veel afleveringen van The Daily Show zijn nog steeds te herbekijken op de website van Comedy Central, de zender waarop het programma in de VS wordt uitgezonden.

Over George W. Bush: 'Je bent niet eens verkozen'

Een paar maand nadat Stewart zich over The Daily Show had ontfermd zijn het in de VS verkiezingen. De uitslag laat lang op zich wachten door ellende met de stembiljetten die een aantal keer herteld moeten worden. Op het moment dat de uitslag duidelijk is, richt Stewart zich met deze speech tot zijn kijkers.

Na 11 september: 'Are you ok?'

Na de aanslagen van 11 september 2001 houdt Stewart een ingetogen openingsspeech. Hij laat zijn emoties de vrije loop en zingt de lof van een samenleving waarin open satire mogelijk en vanzelfsprekend is. Uiteindelijk eindigt hij met een boodschap van hoop. 'Laat me jullie vertellen waarom ik niet zal wanhopen.'

'Een chip in je hoofd die je zegt wanneer je mag masturberen'

Dit fragment is één langgerekte persiflage op het tv-programma van Glenn Beck, tot 2014 een van de bekendst en meest beruchte commentatoren op de conservatieve nieuwszender Fox News. De hyperbolen, het schreeuwen en de lichaamstaal van de ideologische hardliner worden magistraal op de korrel genomen.

Het torpederen van Crossfire, live op CNN

In 2004 is Stewart uitgenodigd in 'Crossfire', een politiek praatprogramma op CNN. Oog in oog met de twee presentatoren legt Stewart uit dat het programma volgens hem slecht is, en schadelijk. Het resultaat is dat CNN de show niet veel later moet opdoeken. De argumentatie van Stewart staat op zichzelf, maar het is dankzij zijn feilloos gevoel voor timing waar hij als komiek over beschikt, dat hij de presentatoren keer op keer in hun hemd zet.

Op de Oscars: 'Als je films downloadt, steel je van deze rijke celebrities'

In 2006 en 2008 praat Jon Stewart de Oscars aan elkaar. Ook daar sluipt de politieke humor in zijn speeches. Bovendien lacht hij er in 2006 met Scientology en roept hij op om illegale downloads te stoppen 'want dan steel je van deze rijke, succesvolle beroemdheden'. Veel celebrities lachen terwijl ze ongemakkelijk op hun stoel schuifelen.

Tegen Jim Cramer: 'Je zou de kijkers tegen jezelf moeten beschermen'

Een van de interviews waar Stewart zelf van toegeeft dat hij misschien iets te stevig met beide voeten vooruit heeft getackeld. Jim Cramer was een financiële journalist van MSNBC en kreeg bij het uitbreken van de financiële crisis de volle lading. Hij verwijt de man dat hij zijn werk als journalist niet gedaan heeft, namelijk het zoeken naar de waarheid. 'Terwijl alles erop wijst dat jullie wisten wat er aan het gebeuren was', werpt Stewart hem voor de voeten. Cramer spartelt, maar Stewart raast eroverheen.

Het continue steekspel met Bill O'Reilly

Een van Stewarts favoriete schietschijven is Bill O'Reilly, momenteel wellicht de bekendste commentator van Fox News. Beiden waren verschillende keren in elkaars show te gast. Elk in de wetenschap dat zo'n ontmoeting het goed doet bij de eigen achterban, gaan ze vaak opvallend vriendschappelijk met elkaar om terwijl de politieke discussies bikkelhard gevoerd worden.

Een van de beste ontmoetingen is dit fragment, waarin O'Reilly te gast in The Daily Show. O'Reilly is uitgenodigd om te praten over zijn nieuwe boek. 'Maar eigenlijk wil ik vanavond maar één ding, dat je toegeeft dat blanken in Amerika meer privileges genieten dan zwarten.'

Hier is Stewart te gast in de O'Reilly factor, en hij klaagt er de selectieve verontwaardiging van de nieuwsankers van Fox News aan.

Het eerste interview met Barack Obama

In 2009 is Joe Biden de eerste zittende vicepresident die te gast is in The Daily Show. Een jaar later komt ook Barack Obama langs in de studio. Ook dat is een primeur. Het publiek geeft de president een oorverdovend applaus als hij de studio binnenkomt. 'Heb je dat elke keer?', vraagt Stewart zich verwonderd af?

Ook dit jaar kwam Obama nog eens langs in het programma. De afgelopen weken raakte ook bekend dat Obama Stewart een paar keer 'stiekem' ontving op het Witte Huis. Het toont aan dat Stewart niet zomaar een komiek is, maar een commentator waar in Washington rekening mee wordt gehouden.

'Mappen vol met vrouwen'

Stewart (en de redactie die hem ondersteunt) is in de aanloop naar de verkiezingen genadeloos voor de uitschuivers van de toppolitici. Vooral kleine, betekenisvolle zinnetjes worden uitvergroot en aan flarden geschoten. Een mooi voorbeeld is dit spervuur van grappen over de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney nadat die in een debat tegen president Obama had proberen uit te leggen dat hij wel degelijk inspanningen doet om meer vrouwen in het ambtenarenapparaat te krijgen. 'Ik heb mappen vol met vrouwen', stelde Romney.

Na de rellen in Ferguson: 'Het leven in dit land is erg verschillend als je blank of zwart bent'

Stewart is op zijn best als hij ongemakkelijke waarheden dissecteert. Na de rellen in Ferguson na de dood van een jonge, zwarte man heeft hij het over de machtsverhoudingen en het alledaags racisme in de VS. Ook de berichtgeving over de rellen op conservatieve zenders krijgen er in dit fragment stevig van langs.

'Humor zou geen daad van moed mogen zijn'

Na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs hield Stewart een toespraak over de rol van satire. 'Humor zou geen daad van moed mogen zijn.'

Over de ebola-berichten: 'What is wrong with you people?'

Behalve de politieke wereld krijgen ook de media ervan langs. De opgeklopte live-berichtgeving over een mogelijk geval van ebola in de VS is voor Stewart een ideaal moment om de hele hysterie te doorprikken. 'Ik wed dat er ergens champagne klaarstaat voor het moment dat we de eerste besmetting in Amerika hebben.'

Over wapenwetten: 'Wat betekent dat, levens redden?'

Stewart toont geen genade voor wie een blind geloof aanhoudt in de meest extreme vormen van de Republikeinse ideologie. Meer dan eens legt hij de dubbele moraal bloot van Fox News als het gaat over gezondheids- en wapenwetten en over de klimaatverandering.

'Zelfhatende jood'

Stewart had negatieve reacties ontvangen nadat hij de aanvallen van Israël op de Gaza-strook had bekritiseerd. Stewart is zelf joods, en reageerde subliem.

Na de schietpartij van Charleston: 'Ik heb vandaag geen grappen'

Na de schietpartij in een kerk in South Carolina een ernstige en emotionele speech over de blinde vlek die er in Amerika bestaat waneer het gaat om (racistisch) geweld. 'Het gevaar van IS is niet te vergelijken met het geweld dat we elkaar elke dag opnieuw aandoen.'

Sprakeloos tijdens het interview met Malala

In dezelfde aflevering had Stewart Nobelprijswinnares Malala Yousafsai te gast. Stewart staat met zijn mond vol tanden na het antwoord op de vraag: 'Wat dacht je toen je hoorde dat de taliban je wilde vermoorden?'

'Ik ben de slechtste journalist ter wereld'

Behalve met politici kan Stewart ook met zichzelf lachen. Zoals toen aan het licht kwam dat generaal David Petraeus een affaire had met zijn biografe. De vrouw in kwestie was een aantal maanden voordien te gast in 'The Daily Show' om te praten over dat boek. In dit fragment blikt Stewart terug op die ontmoeting. 'Een heel gesprek vol dubbelzinnigheden, maar ik had niets in de gaten.'

Over het homohuwelijk: 'De tegenstanders hebben geen argumenten'

In dit fragment maakt Stewart brandhout van de manifestanten die aan het Hooggerechtshof protesteren tegen het homohuwelijk. Ook de argumentatie van de commentatoren op Fox News wordt volledig aan flarden geschoten.

Zijn afscheid: 'Diep vanbinnen weet ik dat het tijd is voor een nieuw gezicht'

Dit jaar kondigde Stewart na 16 jaar zijn afscheid aan van het programma waar hij het gezicht van was:

'Ik daag jullie uit, Fox News, in een leugen-duel'

Zijn afscheid werd op Fox News enthousiast onthaald. Zijn 'tegenstanders' konden niet genoeg benadrukken dat hij een fake news show maakte.

Maar ook die berichtgeving vormde de aanleiding voor een stukje in de volgende aflevering van The Daily Show, waarin Stewart 50 leugens van Fox News compileerde in een Vine van 6 seconden. 'Ikzelf heb iemand in dienst die ervoor zorgt dat we hier geen leugens vertellen', merkt hij fijntjes op.

Over hoe de media over hem berichtten: 'Zie ons eens vernietigen'

In de voorlaatste aflevering ging hij na wat de impact van The Daily Show is geweest. Zo merkt hij op dat veel fragmenten van zijn programma op het internet van een nogal enthousiaste titel werden voorzien. In een donker stukje vraagt hij zich af wat er van zijn 'tegenstanders' geworden is.

Een paar maand nadat Stewart zich over The Daily Show had ontfermd zijn het in de VS verkiezingen. De uitslag laat lang op zich wachten door ellende met de stembiljetten die een aantal keer herteld moeten worden. Op het moment dat de uitslag duidelijk is, richt Stewart zich met deze speech tot zijn kijkers.Na de aanslagen van 11 september 2001 houdt Stewart een ingetogen openingsspeech. Hij laat zijn emoties de vrije loop en zingt de lof van een samenleving waarin open satire mogelijk en vanzelfsprekend is. Uiteindelijk eindigt hij met een boodschap van hoop. 'Laat me jullie vertellen waarom ik niet zal wanhopen.'Dit fragment is één langgerekte persiflage op het tv-programma van Glenn Beck, tot 2014 een van de bekendst en meest beruchte commentatoren op de conservatieve nieuwszender Fox News. De hyperbolen, het schreeuwen en de lichaamstaal van de ideologische hardliner worden magistraal op de korrel genomen.In 2004 is Stewart uitgenodigd in 'Crossfire', een politiek praatprogramma op CNN. Oog in oog met de twee presentatoren legt Stewart uit dat het programma volgens hem slecht is, en schadelijk. Het resultaat is dat CNN de show niet veel later moet opdoeken. De argumentatie van Stewart staat op zichzelf, maar het is dankzij zijn feilloos gevoel voor timing waar hij als komiek over beschikt, dat hij de presentatoren keer op keer in hun hemd zet.In 2006 en 2008 praat Jon Stewart de Oscars aan elkaar. Ook daar sluipt de politieke humor in zijn speeches. Bovendien lacht hij er in 2006 met Scientology en roept hij op om illegale downloads te stoppen 'want dan steel je van deze rijke, succesvolle beroemdheden'. Veel celebrities lachen terwijl ze ongemakkelijk op hun stoel schuifelen. Een van de interviews waar Stewart zelf van toegeeft dat hij misschien iets te stevig met beide voeten vooruit heeft getackeld. Jim Cramer was een financiële journalist van MSNBC en kreeg bij het uitbreken van de financiële crisis de volle lading. Hij verwijt de man dat hij zijn werk als journalist niet gedaan heeft, namelijk het zoeken naar de waarheid. 'Terwijl alles erop wijst dat jullie wisten wat er aan het gebeuren was', werpt Stewart hem voor de voeten. Cramer spartelt, maar Stewart raast eroverheen.Een van Stewarts favoriete schietschijven is Bill O'Reilly, momenteel wellicht de bekendste commentator van Fox News. Beiden waren verschillende keren in elkaars show te gast. Elk in de wetenschap dat zo'n ontmoeting het goed doet bij de eigen achterban, gaan ze vaak opvallend vriendschappelijk met elkaar om terwijl de politieke discussies bikkelhard gevoerd worden. Een van de beste ontmoetingen is dit fragment, waarin O'Reilly te gast in The Daily Show. O'Reilly is uitgenodigd om te praten over zijn nieuwe boek. 'Maar eigenlijk wil ik vanavond maar één ding, dat je toegeeft dat blanken in Amerika meer privileges genieten dan zwarten.'Hier is Stewart te gast in de O'Reilly factor, en hij klaagt er de selectieve verontwaardiging van de nieuwsankers van Fox News aan.In 2009 is Joe Biden de eerste zittende vicepresident die te gast is in The Daily Show. Een jaar later komt ook Barack Obama langs in de studio. Ook dat is een primeur. Het publiek geeft de president een oorverdovend applaus als hij de studio binnenkomt. 'Heb je dat elke keer?', vraagt Stewart zich verwonderd af?Ook dit jaar kwam Obama nog eens langs in het programma. De afgelopen weken raakte ook bekend dat Obama Stewart een paar keer 'stiekem' ontving op het Witte Huis. Het toont aan dat Stewart niet zomaar een komiek is, maar een commentator waar in Washington rekening mee wordt gehouden.Stewart (en de redactie die hem ondersteunt) is in de aanloop naar de verkiezingen genadeloos voor de uitschuivers van de toppolitici. Vooral kleine, betekenisvolle zinnetjes worden uitvergroot en aan flarden geschoten. Een mooi voorbeeld is dit spervuur van grappen over de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney nadat die in een debat tegen president Obama had proberen uit te leggen dat hij wel degelijk inspanningen doet om meer vrouwen in het ambtenarenapparaat te krijgen. 'Ik heb mappen vol met vrouwen', stelde Romney.Stewart is op zijn best als hij ongemakkelijke waarheden dissecteert. Na de rellen in Ferguson na de dood van een jonge, zwarte man heeft hij het over de machtsverhoudingen en het alledaags racisme in de VS. Ook de berichtgeving over de rellen op conservatieve zenders krijgen er in dit fragment stevig van langs.Na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs hield Stewart een toespraak over de rol van satire. 'Humor zou geen daad van moed mogen zijn.'Behalve de politieke wereld krijgen ook de media ervan langs. De opgeklopte live-berichtgeving over een mogelijk geval van ebola in de VS is voor Stewart een ideaal moment om de hele hysterie te doorprikken. 'Ik wed dat er ergens champagne klaarstaat voor het moment dat we de eerste besmetting in Amerika hebben.'Stewart toont geen genade voor wie een blind geloof aanhoudt in de meest extreme vormen van de Republikeinse ideologie. Meer dan eens legt hij de dubbele moraal bloot van Fox News als het gaat over gezondheids- en wapenwetten en over de klimaatverandering. Stewart had negatieve reacties ontvangen nadat hij de aanvallen van Israël op de Gaza-strook had bekritiseerd. Stewart is zelf joods, en reageerde subliem.Na de schietpartij in een kerk in South Carolina een ernstige en emotionele speech over de blinde vlek die er in Amerika bestaat waneer het gaat om (racistisch) geweld. 'Het gevaar van IS is niet te vergelijken met het geweld dat we elkaar elke dag opnieuw aandoen.'In dezelfde aflevering had Stewart Nobelprijswinnares Malala Yousafsai te gast. Stewart staat met zijn mond vol tanden na het antwoord op de vraag: 'Wat dacht je toen je hoorde dat de taliban je wilde vermoorden?'Behalve met politici kan Stewart ook met zichzelf lachen. Zoals toen aan het licht kwam dat generaal David Petraeus een affaire had met zijn biografe. De vrouw in kwestie was een aantal maanden voordien te gast in 'The Daily Show' om te praten over dat boek. In dit fragment blikt Stewart terug op die ontmoeting. 'Een heel gesprek vol dubbelzinnigheden, maar ik had niets in de gaten.'In dit fragment maakt Stewart brandhout van de manifestanten die aan het Hooggerechtshof protesteren tegen het homohuwelijk. Ook de argumentatie van de commentatoren op Fox News wordt volledig aan flarden geschoten.Dit jaar kondigde Stewart na 16 jaar zijn afscheid aan van het programma waar hij het gezicht van was:Zijn afscheid werd op Fox News enthousiast onthaald. Zijn 'tegenstanders' konden niet genoeg benadrukken dat hij een fake news show maakte. Maar ook die berichtgeving vormde de aanleiding voor een stukje in de volgende aflevering van The Daily Show, waarin Stewart 50 leugens van Fox News compileerde in een Vine van 6 seconden. 'Ikzelf heb iemand in dienst die ervoor zorgt dat we hier geen leugens vertellen', merkt hij fijntjes op.In de voorlaatste aflevering ging hij na wat de impact van The Daily Show is geweest. Zo merkt hij op dat veel fragmenten van zijn programma op het internet van een nogal enthousiaste titel werden voorzien. In een donker stukje vraagt hij zich af wat er van zijn 'tegenstanders' geworden is.