De zoektocht naar het meest toegankelijke museum van Vlaanderen, Wallonië en Brussel gaat opnieuw van start. Ook het publiek kan zijn favoriete museum naar de overwinning stemmen.

Om de musea te stimuleren hun toegankelijkheid te verhogen en extra inspanningen te doen voor minder voor de hand liggende doelgroepen, zoals kinderen, kansarmen en allochtonen, is de MuseumPrijs in het leven geroepen. Het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen heeft het initiatief genomen voor de award.

Voor elke regio is een shortlist met vijf musea opgesteld door de Nominatiejury. Die is samengesteld uit mensen uit de museumsectot, het brede culturele veld, de media, de academische wereld en de diverse overheden. Eind april worden de nominaties bekend gemaakt, op 1 juni krijgen de drie laureaten hun award en 10.000 euro.

Zelf stemmen

Daarnaast is er de MuseumPublieksprijs, die verkozen wordt door het publiek. Door te stemmen kan iedereen zijn favoriete museum bekronen met een geldprijs van 2.500 euro. Die stemming loopt tot 28 mei op de site www.museumprijs.be.

Tot slot krijgen de allerjongsten voor de tweede keer op rij de kans om hun favoriete museum in de bloemetjes te zetten. Met de KinderJuryPrijs kunnen ze het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio's belonen. Ook de kinderen kunnen stemmen via de site.

Het is de bedoeling dat de musea met het geld investeren in hun toegankelijkheid. Want al te vaak sneuvelen die projecten bij geldgebrek als eerste. Bovendien doen de prijzen dienst als een soort kwaliteitslabel. En zorgen ze voor meer bezoekers.

Elien Haentjens

De zoektocht naar het meest toegankelijke museum van Vlaanderen, Wallonië en Brussel gaat opnieuw van start. Ook het publiek kan zijn favoriete museum naar de overwinning stemmen. Om de musea te stimuleren hun toegankelijkheid te verhogen en extra inspanningen te doen voor minder voor de hand liggende doelgroepen, zoals kinderen, kansarmen en allochtonen, is de MuseumPrijs in het leven geroepen. Het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen heeft het initiatief genomen voor de award. Voor elke regio is een shortlist met vijf musea opgesteld door de Nominatiejury. Die is samengesteld uit mensen uit de museumsectot, het brede culturele veld, de media, de academische wereld en de diverse overheden. Eind april worden de nominaties bekend gemaakt, op 1 juni krijgen de drie laureaten hun award en 10.000 euro. Zelf stemmen Daarnaast is er de MuseumPublieksprijs, die verkozen wordt door het publiek. Door te stemmen kan iedereen zijn favoriete museum bekronen met een geldprijs van 2.500 euro. Die stemming loopt tot 28 mei op de site www.museumprijs.be. Tot slot krijgen de allerjongsten voor de tweede keer op rij de kans om hun favoriete museum in de bloemetjes te zetten. Met de KinderJuryPrijs kunnen ze het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio's belonen. Ook de kinderen kunnen stemmen via de site. Het is de bedoeling dat de musea met het geld investeren in hun toegankelijkheid. Want al te vaak sneuvelen die projecten bij geldgebrek als eerste. Bovendien doen de prijzen dienst als een soort kwaliteitslabel. En zorgen ze voor meer bezoekers. Elien Haentjens