De redactie van Radio 1 vraagt zich af welke rol er in de toekomst nog voor cultuur is weggelegd op de openbare radiozender. Dat schrijft ze in brief gericht aan Sandra De Preter, algemeen directeur van de VRT, zo meldt De Standaard maandag "uit betrouwbare bron".

De voltallige redactie van de radiozender schreef de brief naar aanleiding van het verdwijnen van "Joos", het cultuurprogramma van Ruth Joos, maar de vraag sluimert al langer. De afgelopen jaren zijn verschillende signalen gegeven vanuit de hoofdredactie dat cultuur een steeds minder prominente plaats moest innemen, luidt het.

Niet alleen verdween met de jaren het boekenprogramma van Friedl' Lesage, "Friedl', een leven in boeken", het programma "Joos" kwam in de plaats van het uitgesproken cultuurprogramma "Mezzo". "Er is de angst om iets cultuur te noemen", klinkt het op de redactie van Radio 1.

In de brief wordt ook duidelijkheid gevraagd over het organigram van Radio 1. "Wie is onze baas? Wie bepaalt het beleid en de visie van de radiozender en van de rol die cultuur moet spelen? Dat is op dit moment onduidelijk."

De brief is positief bedoeld, klinkt het nog. De wens is in de eerste plaats dat er een versneld antwoord komt op vragen die al lang op tafel liggen en problemen die al langer sluimeren. (Belga/DB)

De redactie van Radio 1 vraagt zich af welke rol er in de toekomst nog voor cultuur is weggelegd op de openbare radiozender. Dat schrijft ze in brief gericht aan Sandra De Preter, algemeen directeur van de VRT, zo meldt De Standaard maandag "uit betrouwbare bron". De voltallige redactie van de radiozender schreef de brief naar aanleiding van het verdwijnen van "Joos", het cultuurprogramma van Ruth Joos, maar de vraag sluimert al langer. De afgelopen jaren zijn verschillende signalen gegeven vanuit de hoofdredactie dat cultuur een steeds minder prominente plaats moest innemen, luidt het. Niet alleen verdween met de jaren het boekenprogramma van Friedl' Lesage, "Friedl', een leven in boeken", het programma "Joos" kwam in de plaats van het uitgesproken cultuurprogramma "Mezzo". "Er is de angst om iets cultuur te noemen", klinkt het op de redactie van Radio 1. In de brief wordt ook duidelijkheid gevraagd over het organigram van Radio 1. "Wie is onze baas? Wie bepaalt het beleid en de visie van de radiozender en van de rol die cultuur moet spelen? Dat is op dit moment onduidelijk." De brief is positief bedoeld, klinkt het nog. De wens is in de eerste plaats dat er een versneld antwoord komt op vragen die al lang op tafel liggen en problemen die al langer sluimeren. (Belga/DB)