The Play = Nerf

Gezelschap = Ultima Thule en Zefiro Torna

In een zin = Een rakend, muzikaal en door prachtige poppen gespeeld liefdesverhaal dat evenwel zo volgeladen is dat er soms te snel van mijlpaal naar mijlpaal wordt 'gezapt'.

Hoogtepunt = Frans sukkelt naar de kathedraal waar hij en Hélène elkaar het ja-woord gaven. Niet uit heimwee maar om de heiligen aldaar eens flink de les te spellen... Hartverscheurend (poppen)spel.

Score = * * *

Quote = 'Ook al groeien we uit elkaar, we zijn een boom met wortels die uit dezelfde grond drinken.'

'Mais mon amour. Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour...', wanneer sopraan Elise Caluwaerts het refrein van Jacques Brels wiegende La chanson des vieux amants inzet, is Nerf -poppentheater op verplaatsing én opener van de Zomer van Antwerpen - halfweg.

Het houten eiland met kale boomstronken waarop Caluwaerts en luitist Jurgen De bruyn het industriële magazijn werden binnengereden, is dan getransformeerd tot een landschap van eilandjes. Op en te midden die eilandjes ontvouwt zich het levensverhaal van Hélène en Frans. Ze zijn 80 jaar getrouwd! Op anderhalf uur een bewogen liefdesleven uit de doeken doen, is te ambitieus. Hierdoor razen de acteurs langs de mijlpalen in het leven van Hélène en Frans

Maar, die rush is wél een lust voor het oog en het oor. Dat de poppen van hout zijn, is vanzelfsprekend. Dat de poppengezichtjes zó mooi en expressief gebeeldhouwd zijn, is vooral indrukwekkend. Die prachtige poppen worden met finesse gemanipuleerd en het geoliede poppenspel wordt door virtuoos gezang omhuld. Het maakt Nerf tot een rakend portret van 'la tendre guerre' zoals Brel de verweerde maar stevig gewortelde liefde tussen twee mensen definieerde.

Smaakmaker:

EN

Ultima Thule #10 from Ultima Thule on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (10 juli 2013) in Knack Focus.

Meer info: www.ultima-thule.be, www.zefirotorna.be en www.zva.be

The Play = NerfGezelschap = Ultima Thule en Zefiro TornaIn een zin = Een rakend, muzikaal en door prachtige poppen gespeeld liefdesverhaal dat evenwel zo volgeladen is dat er soms te snel van mijlpaal naar mijlpaal wordt 'gezapt'. Hoogtepunt = Frans sukkelt naar de kathedraal waar hij en Hélène elkaar het ja-woord gaven. Niet uit heimwee maar om de heiligen aldaar eens flink de les te spellen... Hartverscheurend (poppen)spel.Score = * * *Quote = 'Ook al groeien we uit elkaar, we zijn een boom met wortels die uit dezelfde grond drinken.''Mais mon amour. Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour...', wanneer sopraan Elise Caluwaerts het refrein van Jacques Brels wiegende La chanson des vieux amants inzet, is Nerf -poppentheater op verplaatsing én opener van de Zomer van Antwerpen - halfweg. Het houten eiland met kale boomstronken waarop Caluwaerts en luitist Jurgen De bruyn het industriële magazijn werden binnengereden, is dan getransformeerd tot een landschap van eilandjes. Op en te midden die eilandjes ontvouwt zich het levensverhaal van Hélène en Frans. Ze zijn 80 jaar getrouwd! Op anderhalf uur een bewogen liefdesleven uit de doeken doen, is te ambitieus. Hierdoor razen de acteurs langs de mijlpalen in het leven van Hélène en FransMaar, die rush is wél een lust voor het oog en het oor. Dat de poppen van hout zijn, is vanzelfsprekend. Dat de poppengezichtjes zó mooi en expressief gebeeldhouwd zijn, is vooral indrukwekkend. Die prachtige poppen worden met finesse gemanipuleerd en het geoliede poppenspel wordt door virtuoos gezang omhuld. Het maakt Nerf tot een rakend portret van 'la tendre guerre' zoals Brel de verweerde maar stevig gewortelde liefde tussen twee mensen definieerde.Smaakmaker:EN Ultima Thule #10 from Ultima Thule on Vimeo.Els Van SteenbergheDe volledige recensie verschijnt volgende week (10 juli 2013) in Knack Focus. Meer info: www.ultima-thule.be, www.zefirotorna.be en www.zva.be