Tom Lanoye wint vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de KANTL

© Ronald Giebel

Lanoyes ‘Atropa. De wraak van de vrede’ (2008) wordt bekroond. De jury looft de meesterlijke schriftuur en de kiene actualisering van de klassieke thema’s. De prijs werd uitgereikt op woensdag 17 oktober 2012.

Sinds 2003 reikt de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten.

De KANTL heeft haar Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2012 voor de periode 2007-2011 toegekend aan Tom Lanoye voor Atropa. De wraak van de vrede (2008, geschreven in opdracht van het Antwerpse Toneelhuis en regisseur Guy Cassiers). De eerste prijs voor podiumteksten ging in 2007 naar David Van Reybroucks Die siel van die mier (een muzikale monoloog die met veel succes werd opgevoerd door Josse De Pauw bij het Gentse muziektheaterhuis LOD).

Naast Tom Lanoye waren de genomineerden dit keer: Lot Vekemans met Gif (2009), Rachida Lamrabet met Belga (2010) en Paul Pourveur met Plot your City (2011).

De jury – bestaande uit Anne Marie Musschoot, Georges De Schutter, Geert Van Istendael en voorzitter Patrick Lateur – stelt in haar juryverslag dat:

In Atropa. De wraak van de vrede (2008) zoekt Tom Lanoye naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet, en analyseert hij de oorlogsretoriek en het spel van de macht. Die universele thematiek wordt geactualiseerd doordat hij in de aloude clash van de beschavingen (Hellas – Troje) de imperialistische taal van het tijdperk Bush laat weerklinken met de clash tussen westen en oosten. Voor Lanoye is er daarbij slechts één vorm van gerechtigheid: de overtreder zal tot het einde van zijn dagen met zijn misstap geconfronteerd blijven. Door het heel consequente, welhaast obstinate, gebruik van een klassieke versvorm slaagt Lanoye erin om de drammerigheid en de banaliteit van het oorlogsdiscours op te roepen, en tegelijk de gruwelijke ethische logica ervan intact te laten: de heilige oorlog is van alle tijden en dus horen we hem ook op klassieke wijze te bezingen. Atropa. De wraak van de vrede is zowel inhoudelijk als vormelijk een sterk werkstuk van een begenadigd theaterauteur.

De prijs, 6250 €, werd uitgereikt tijdens de Openbare Vergadering van de KANTL op woensdag 17 oktober 2012 in het Academiegebouw in Gent.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.kantl.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content