'Onder de coördinatie van Wouter Hillaert heft rekto:verso kunstkritiek naar een hoger niveau. Ernstige langetermijnanalyses voor de podiumkunsten voeden het algemeen debat. Altijd met een breed perspectief, toegankelijk maar immer kritisch. Deze prijs is een aanmoediging voor iedereen die houdt van nuance', aldus Schauvliege tijdens de uitreiking van de prijs in het Brusselse Kaaitheater waar het Theaterfestival nog tot morgen plaatsvindt.

Van een verrassing gesproken! Niet een kunstenaar maar zowat de meest bevlogen kunstcritici gaan met de prijs lopen. Volgens de jury (bestaande uit Erwin Jans (voorzitter), Helga Baert, Tuur Devens, Kristien Gerets, Marijn Lems, Samme Raeymaekers, Veerle Van Schoelant en Piet Menu) helpt een tijdschrift als rekto:verso 'om het maatschappelijke gewicht van de podiumkunsten voelbaar te maken en om de niet altijd onmiddellijk zichtbare verwevenheid van theatervormen en sociale, economische en politieke processen te decoderen en bloot te leggen.'

Door de prijs aan rekto:verso toe te kennen wil de jury een lans breken voor het maatschappelijk belang van kunstkritiek. De jury stelt dat kunstkritiek ademruimte schept 'voor de voorstellingen en wordt op zijn beurt door de voorstellingen van zuurstof voorzien. Het is ook een communicatieschakel tussen kunst, publiek en overheid. De jury noemt dit kritisch vertoog zelfs 'van levensbelang in een maatschappelijke context waarin theater (en kunst in het algemeen) als een hobby voor the happy few wordt beschouwd.'

Het tijdschrift verschijnt al tien jaar lang vijf keer per jaar. Het wordt gratis verspreid en is ook online raadpleegbaar. Zo tracht de redactie een breed publiek te bereiken én de kunsten op hun maatschappelijk belang te bevragen. Dat de bijdragen vlot leesbaar zijn maar toch inhoudelijke diepgang hebben is de sterkte van het blad. Vooral de bijdragen over cultuurbeleid en cultuurpolitiek noemt de jury een waardevolle bijdrage tot de publieke discussie over de podiumkunsten in Vlaanderen.

Tijdens de uitreiking sprak o.a. Dirk Pauwels de voltallige redactie van rekto:verso toe. Onder de noemer "de toestand is kritiek" sprak hij een warm statement uit waarin hij het belang van kunst en kunstkritiek in onze samenleving benadrukte.

Onlangs richtte de rekto:verso ook de 'Rekto:Verso Academy' (kortweg R:VA) op. Daarin wordt op zoek gegaan naar nieuwe vormen van kunstkritiek.

In onderstaand filmpje zie je Wouter Hillaert aan het werk voor 'De Zendelingen', een van de eerste projecten van R:VA

De Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten bestaat uit een geldsom (12500 €) en een beeldje van kunstenaar Philip Aguirre.

(E.V.S.)

Meer info: www.cultuurprijzen.be en www.rektoverso.be

'Onder de coördinatie van Wouter Hillaert heft rekto:verso kunstkritiek naar een hoger niveau. Ernstige langetermijnanalyses voor de podiumkunsten voeden het algemeen debat. Altijd met een breed perspectief, toegankelijk maar immer kritisch. Deze prijs is een aanmoediging voor iedereen die houdt van nuance', aldus Schauvliege tijdens de uitreiking van de prijs in het Brusselse Kaaitheater waar het Theaterfestival nog tot morgen plaatsvindt.Van een verrassing gesproken! Niet een kunstenaar maar zowat de meest bevlogen kunstcritici gaan met de prijs lopen. Volgens de jury (bestaande uit Erwin Jans (voorzitter), Helga Baert, Tuur Devens, Kristien Gerets, Marijn Lems, Samme Raeymaekers, Veerle Van Schoelant en Piet Menu) helpt een tijdschrift als rekto:verso 'om het maatschappelijke gewicht van de podiumkunsten voelbaar te maken en om de niet altijd onmiddellijk zichtbare verwevenheid van theatervormen en sociale, economische en politieke processen te decoderen en bloot te leggen.' Door de prijs aan rekto:verso toe te kennen wil de jury een lans breken voor het maatschappelijk belang van kunstkritiek. De jury stelt dat kunstkritiek ademruimte schept 'voor de voorstellingen en wordt op zijn beurt door de voorstellingen van zuurstof voorzien. Het is ook een communicatieschakel tussen kunst, publiek en overheid. De jury noemt dit kritisch vertoog zelfs 'van levensbelang in een maatschappelijke context waarin theater (en kunst in het algemeen) als een hobby voor the happy few wordt beschouwd.'Het tijdschrift verschijnt al tien jaar lang vijf keer per jaar. Het wordt gratis verspreid en is ook online raadpleegbaar. Zo tracht de redactie een breed publiek te bereiken én de kunsten op hun maatschappelijk belang te bevragen. Dat de bijdragen vlot leesbaar zijn maar toch inhoudelijke diepgang hebben is de sterkte van het blad. Vooral de bijdragen over cultuurbeleid en cultuurpolitiek noemt de jury een waardevolle bijdrage tot de publieke discussie over de podiumkunsten in Vlaanderen.Tijdens de uitreiking sprak o.a. Dirk Pauwels de voltallige redactie van rekto:verso toe. Onder de noemer "de toestand is kritiek" sprak hij een warm statement uit waarin hij het belang van kunst en kunstkritiek in onze samenleving benadrukte.Onlangs richtte de rekto:verso ook de 'Rekto:Verso Academy' (kortweg R:VA) op. Daarin wordt op zoek gegaan naar nieuwe vormen van kunstkritiek. In onderstaand filmpje zie je Wouter Hillaert aan het werk voor 'De Zendelingen', een van de eerste projecten van R:VADe Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten bestaat uit een geldsom (12500 €) en een beeldje van kunstenaar Philip Aguirre. (E.V.S.)Meer info: www.cultuurprijzen.be en www.rektoverso.be