Theatermaker Eric De Volder overleden

© Tania Desmet

Gents theatermonument sterft op de ochtend na de première van zijn creatie ‘Frans Woyzeck’.

De Gentse theatermaker Eric De Volder is zondagochtend 28 november 2010 onverwachts overleden. Hij werd 64.

Kleur

De Volders carrière begon in de jaren zeventig. Hij was beeldend kunstenaar. Maar een ontmoeting met de befaamde Poolse theaterregisseur Jerzy Grotowski deed hem het canvas verruilen voor de toneelvloer. In 1974 richtte hij het Etherisch Strijkersensemble Parisiana op. Dit prettig gestoord orkestje bracht muziek én performances. En Parisiana schreef(theater)geschiedenis. Theatermakers Dirk Pauwels, Johan Dehollander en Arne Sierens of fotograaf Michiel Hendryckx zijn enkele van de getalenteerde kunstenaars die op woensdagavond in De Volders woonkamer kwamen repeteren.

In de jaren tachtig groeide De Volder uit tot een van de toonaangevende theaterkunstenaars. Met zijn vzw KIM (Kunst is Modder) / Theater van de Niets behoorde hij tot de beroemde Vlaamse Golf, een golf van artistieke vernieuwers. Hij gaf die golf kleur. Letterlijk. De Volders waarmerk was zijn expressionistische lichtregie, de fel geschminkte spelersgezichten én de sappige, muzikale taal waarmee de personages hun diepste en zo herkenbare zielenroerselen op de planken gooien.

Met die stijl leverde hij in de jaren negentig, als de artistieke leider van Toneelgroep Ceremonia, onvergetelijke creaties af. Bijvoorbeeld: Diep in het bos (1999), waarin hij samen met componist Dick van der Harst de consternatie over de Dutroux-affaire tot indringend muziektheater maakte.

Klank

Tijdens het jongstleden Theaterfestival stelde De Volder de lijvige bundeling van zijn theaterteksten, De Volder in Stukken, voor. De bundel overspant meer dan 20 jaar van toneel schrijven (en maken). Het schrijven en het ensceneren waren bij De Volder onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij schreef alle teksten samen met zijn trouwe troep acteurs (waaronder Ineke Nijssen, Johan Knuts en Hendrik-Hein Van Doorn). De spelers improviseerden op basis van volkse anekdoten, briefwisselingen,… die De Volder hen toeschoof. Zo groeiden de woorden op de scène. Ondertussen keek De Volder toe. Hij stuwde zijn spelers voort met licht en muziek en tekende in zijn schetsboek. Hij maakte expressionistische portretten van de improviserende acteurs. Hij tekende wat hij bij hun spel voelde. Schets na schets maakte hij zich het verhaal en de taal van de personages eigen. In de repetitieruimte tekende hij de figuren, thuis gaf hij hen woorden. Vertrekkende vanuit de woorden die de acteurs gebruikt hadden. Zo groeiden de geïmproviseerde verhalen uit tot heuse theaterteksten.

De laatste eerste keer

De Volder maakte zaterdagavond 27 november 2010 nog net de première van zijn Frans Woyzeck mee. De creatie is een geslaagde samenwerking van zijn gezelschap Toneelgroep Ceremonia met NTGent en LOD. Het zou een nieuwe stap in zijn rijk gevulde carrière betekenen. Een stap in het werken met en verwerken van repertoireteksten. Helaas. De Volders werk wordt nu zélf uitgelezen repertoire dat hopelijk zijn weg naar de planken zal blijven vinden.

Dat is ook de hoop van Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Zij noemt het heengaan van De Volder een groot verlies. ‘Eric De Volder was een theatericoon die sterke tableaus van oud en nieuw Vlaanderen heeft geschetst. Zijn stukken onderscheidden zich door de doorleefde en herkenbare personages met een heel eigen, divers taalgebruik”, zegt de minister. “Los van het verdriet, blijven de teksten en de voorstellingen. Zijn dood is een groot verlies maar zijn oeuvre zal vele theatermakers blijvend inspireren’.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.toneelgroepceremonia.be | www.uitgeverijvrijdag.be | www.ntgent.be | www.lod.be

De voorstellingen van het theaterstuk ‘Frans Woyzeck’ worden tot en met zondag geschrapt als gevolg van het overlijden van regisseur Eric De Volder. Wie kaartjes heeft, zal gecontacteerd worden. Vanaf dinsdag worden de voorstellingen hervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content