The Play = San Francisco

Gezelschap = De Warme Winkel

In een zin = Een grappige vloedgolf 'crisisscènes' die soms langdradig is maar vooral een rustgevend inzicht genereert en je naar huis stuurt met een behaaglijk gevoel (en de geur van warme appeltaart in de neus).

Hoogtepunt = Een van de hoogtepunten is het kantelmoment waarop Rietveld en van Vlijmen stoppen met zich te excuseren voor hun 'mislukt' stuk en dat stuk gewoonweg beginnen te spelen. Eerste scène: een aangrijpende, gemimede uitvoering van Schuberts klaviertrio (Opus 100, Andante com moto) zonder instrumenten maar met kippenvel...

Score = * * *

Quote = 'Waarom speelt men op de beurs niet met minder conjunctuurgevoelige zaken? Zoals tijd of een gedicht?'

'Mara! Ik weet hoe ons stuk over de crisis er moet uitzien', roept Vincent Rietveld. Hij huppelt door het kale decor (witte lakens aan de wanden en een vaalgrijs tapijt).

'Stel je voor, Mara, dat de speelvloer een grote, warme appelkruimeltaart is. Een mannetje loopt van voren naar achteren over de taart. Hij draagt een dik en lang scheepstouw op de rug. Achteraan begint hij met het touw op de taart te slaan. Zo ontstaat er een golving in het touw. Hoe langer het mannetje slaat, hoe heviger de taart begint te bloeden. Want onder de taart ligt rauw vlees van Jan Fabre-achtige kwaliteit...' Rietveld zwijgt en schokschoudert. 'Ook zo zouden we een verhaal over de crisis kunnen vertellen', mompelt hij. Waarna van Vlijmen met een ander idee op de proppen komt en dat - op haar beurt - met handen en voeten uitbeeldt.

Dit is San Francisco. Een hilarische opeenvolging van bij elkaar geïmproviseerde 'mogelijke manieren waarop we de crisis kunnen ensceneren'. Die grappige vloedgolf aan scènes is soms langdradig maar genereert vooral een rustgevend inzicht en stuurt je met een behaaglijk gevoel (en de geur van warme appeltaart in de neus) huiswaarts. Lekker!

Smaakmaker:

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (woensdag 5 september 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.dewarmewinkel.nl

The Play = San FranciscoGezelschap = De Warme WinkelIn een zin = Een grappige vloedgolf 'crisisscènes' die soms langdradig is maar vooral een rustgevend inzicht genereert en je naar huis stuurt met een behaaglijk gevoel (en de geur van warme appeltaart in de neus).Hoogtepunt = Een van de hoogtepunten is het kantelmoment waarop Rietveld en van Vlijmen stoppen met zich te excuseren voor hun 'mislukt' stuk en dat stuk gewoonweg beginnen te spelen. Eerste scène: een aangrijpende, gemimede uitvoering van Schuberts klaviertrio (Opus 100, Andante com moto) zonder instrumenten maar met kippenvel...Score = * * *Quote = 'Waarom speelt men op de beurs niet met minder conjunctuurgevoelige zaken? Zoals tijd of een gedicht?''Mara! Ik weet hoe ons stuk over de crisis er moet uitzien', roept Vincent Rietveld. Hij huppelt door het kale decor (witte lakens aan de wanden en een vaalgrijs tapijt). 'Stel je voor, Mara, dat de speelvloer een grote, warme appelkruimeltaart is. Een mannetje loopt van voren naar achteren over de taart. Hij draagt een dik en lang scheepstouw op de rug. Achteraan begint hij met het touw op de taart te slaan. Zo ontstaat er een golving in het touw. Hoe langer het mannetje slaat, hoe heviger de taart begint te bloeden. Want onder de taart ligt rauw vlees van Jan Fabre-achtige kwaliteit...' Rietveld zwijgt en schokschoudert. 'Ook zo zouden we een verhaal over de crisis kunnen vertellen', mompelt hij. Waarna van Vlijmen met een ander idee op de proppen komt en dat - op haar beurt - met handen en voeten uitbeeldt. Dit is San Francisco. Een hilarische opeenvolging van bij elkaar geïmproviseerde 'mogelijke manieren waarop we de crisis kunnen ensceneren'. Die grappige vloedgolf aan scènes is soms langdradig maar genereert vooral een rustgevend inzicht en stuurt je met een behaaglijk gevoel (en de geur van warme appeltaart in de neus) huiswaarts. Lekker!Smaakmaker: Els Van SteenbergheDe volledige recensie lees je volgende week (woensdag 5 september 2012) in Knack Focus.Meer info: www.dewarmewinkel.nl