The Play = Operatie Charlie

Gezelschap = BRONKS

In een zin = De Charlies scoren wanneer integriteit, woede en speelsheid versmelten tot straffe scènes en zinsneden.

Hoogtepunt = De resem nachtmerrieachtige taferelen die afrekenen met hedendaagse schandalen zoals kindermisbruik door de kerk en zinloos geweld door politieambtenaren.

Score = * * *

Quote = 'Er is geen moed voor nodig om de wereld kapot te maken'

Theatermakers zijn in de ban van de crisis. Terwijl SKaGeN de CCC-historie duidt, halen de Roovers Shakespeare's Timon van Athene van onder het stof. Hun drijfveer: de middenvinger opsteken naar het kapitalisme. Bronks doet (bijna) hetzelfde in Operatie Charlie.

Al ravottend op en omheen een berg kunstgras tonen Randi De Vlieghe, Joris Hessels, Natascha Pire en Dominique Van Malder niet zozeer hun middenvinger maar wel hun ontblote achterwerk aan het kapitalisme. Boven hun blote poepen bengelt een spandoek waarop te lezen staat: 'Steek uw bankkaart hier maar in'. Zulke spitse beelden die even grappig als maatschappijkritisch zijn, geven de voorstelling spierballen. Andere nachtmerrieachtige taferelen tonen onder meer het kindermisbruikschandaal in de kerk door Angelina Jolie-gewijs een naakt been (waarop 'Game over' staat geschreven) uit een soutane te laten priemen, of ze tonen ma Flintstone die door een supermarkt scharrelt of Mickey Mouse die het slachtoffer wordt van zinloos geweld (gepleegd door politieagenten).

Al die taferelen zijn food for tought tijdens een brainstormvergadering van 'De Charlies', een 'terreurbende' bestaande uit vier zonderlingen die met ludieke initiatieven (zoals gratis Thalyskaartjes uitdelen aan zwervers) de wereld willen verbeteren. Naast treffende beelden, vallen er ook straffe woorden. Vooral De Vlieghe beklijft met een monoloog waarin hij aangeeft dat het geen moed vergt om dingen kapot te maken maar veel moed om dingen te beschermen.

De vier spelers scoren wanneer integriteit, woede en speelsheid versmelten tot straffe scènes en zinsneden. Ze falen echer in hun drang om rond de ijzersterke beelden en rauwe monologen een kaderverhaaltje te knopen over hoe de vier idealisten in de clinch liggen met hun (rijke) ouders. Pure ballast. Operatie Charlie is een van spelplezier zinderend bondgenootschap tegen het kapitalisme en voor de verbeelding. De gulzigheid van de acteurs is omkaderend genoeg.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.bronks.be

The Play = Operatie CharlieGezelschap = BRONKSIn een zin = De Charlies scoren wanneer integriteit, woede en speelsheid versmelten tot straffe scènes en zinsneden.Hoogtepunt = De resem nachtmerrieachtige taferelen die afrekenen met hedendaagse schandalen zoals kindermisbruik door de kerk en zinloos geweld door politieambtenaren.Score = * * *Quote = 'Er is geen moed voor nodig om de wereld kapot te maken'Theatermakers zijn in de ban van de crisis. Terwijl SKaGeN de CCC-historie duidt, halen de Roovers Shakespeare's Timon van Athene van onder het stof. Hun drijfveer: de middenvinger opsteken naar het kapitalisme. Bronks doet (bijna) hetzelfde in Operatie Charlie. Al ravottend op en omheen een berg kunstgras tonen Randi De Vlieghe, Joris Hessels, Natascha Pire en Dominique Van Malder niet zozeer hun middenvinger maar wel hun ontblote achterwerk aan het kapitalisme. Boven hun blote poepen bengelt een spandoek waarop te lezen staat: 'Steek uw bankkaart hier maar in'. Zulke spitse beelden die even grappig als maatschappijkritisch zijn, geven de voorstelling spierballen. Andere nachtmerrieachtige taferelen tonen onder meer het kindermisbruikschandaal in de kerk door Angelina Jolie-gewijs een naakt been (waarop 'Game over' staat geschreven) uit een soutane te laten priemen, of ze tonen ma Flintstone die door een supermarkt scharrelt of Mickey Mouse die het slachtoffer wordt van zinloos geweld (gepleegd door politieagenten).Al die taferelen zijn food for tought tijdens een brainstormvergadering van 'De Charlies', een 'terreurbende' bestaande uit vier zonderlingen die met ludieke initiatieven (zoals gratis Thalyskaartjes uitdelen aan zwervers) de wereld willen verbeteren. Naast treffende beelden, vallen er ook straffe woorden. Vooral De Vlieghe beklijft met een monoloog waarin hij aangeeft dat het geen moed vergt om dingen kapot te maken maar veel moed om dingen te beschermen. De vier spelers scoren wanneer integriteit, woede en speelsheid versmelten tot straffe scènes en zinsneden. Ze falen echer in hun drang om rond de ijzersterke beelden en rauwe monologen een kaderverhaaltje te knopen over hoe de vier idealisten in de clinch liggen met hun (rijke) ouders. Pure ballast. Operatie Charlie is een van spelplezier zinderend bondgenootschap tegen het kapitalisme en voor de verbeelding. De gulzigheid van de acteurs is omkaderend genoeg.Els Van SteenbergheMeer info: www.bronks.be