The Play = Africa

Gezelschap = NTGent

In een zin = Africa is een trip. Naar Afrika en in jezelf. Je voelt verontwaardiging, verwondering en complete verwarring. Tegelijkertijd.

Hoogtepunt = Het moment waarop het licht aanfloept en Oscar Van Rompay de kraan opendraait. Dan besef je (opgelucht) dat Africa veel meer is dan een ongemakkelijk kitschportret van Afrika en zijn blanke minnaars/beulen.

Score = * * * *

Quote = 'Iets besluipt je'

'Is Peter Verhelst zijn verstand verloren?', de vraag beukt als djembégeroffel door onze hersenen terwijl we met plaatsvervangende schaamte aanzien hoe de door Verhelst geregisseerde Oscar Van Rompay zich in het zanderige, met golfplaten en halfdorre planten opgeleukte decortje uit de naad werkt om de 'cliché zwarte' te vertolken die opgaat in een ritueel. Inclusief zwart gespoten blanke huid, brokken Swahili en foute Afrikaanse danspasjes....

Dat geluidskunstenaar Kreng Afrikaanse kinderstemmetjes door zijn mysterieuze soundscape jaagt, maakt de Afrikakitsch compleet. Net wanneer de ergernis even heet is als de Afrikaanse hitte breekt de discohel los én floept het licht aan. Gefopt!

Het 'tribale' eerste deel blijkt het uitgekiende, perfecte voorspel op wat volgt: een ongemakkelijk oprechte monoloog van Van Rompay. Verhelst kneedt Van Rompays Afrika-ervaringen tot een portret van de weifelende mens die beseft dat afschuw en adoratie in elkaar verstrengeld zijn. Als twee lichamen. 'Iets besluipt je', mag dan doelen op een avontuurtje. Het zinnetje is ook een waarschuwing aan de toeschouwer: Verhelst besluipt je.

Smaakmaker:

EN

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt woensdag 13 februari 2013 in Knack Focus.

Meer info: www.ntgent.be

The Play = AfricaGezelschap = NTGentIn een zin = Africa is een trip. Naar Afrika en in jezelf. Je voelt verontwaardiging, verwondering en complete verwarring. Tegelijkertijd.Hoogtepunt = Het moment waarop het licht aanfloept en Oscar Van Rompay de kraan opendraait. Dan besef je (opgelucht) dat Africa veel meer is dan een ongemakkelijk kitschportret van Afrika en zijn blanke minnaars/beulen. Score = * * * *Quote = 'Iets besluipt je''Is Peter Verhelst zijn verstand verloren?', de vraag beukt als djembégeroffel door onze hersenen terwijl we met plaatsvervangende schaamte aanzien hoe de door Verhelst geregisseerde Oscar Van Rompay zich in het zanderige, met golfplaten en halfdorre planten opgeleukte decortje uit de naad werkt om de 'cliché zwarte' te vertolken die opgaat in een ritueel. Inclusief zwart gespoten blanke huid, brokken Swahili en foute Afrikaanse danspasjes....Dat geluidskunstenaar Kreng Afrikaanse kinderstemmetjes door zijn mysterieuze soundscape jaagt, maakt de Afrikakitsch compleet. Net wanneer de ergernis even heet is als de Afrikaanse hitte breekt de discohel los én floept het licht aan. Gefopt!Het 'tribale' eerste deel blijkt het uitgekiende, perfecte voorspel op wat volgt: een ongemakkelijk oprechte monoloog van Van Rompay. Verhelst kneedt Van Rompays Afrika-ervaringen tot een portret van de weifelende mens die beseft dat afschuw en adoratie in elkaar verstrengeld zijn. Als twee lichamen. 'Iets besluipt je', mag dan doelen op een avontuurtje. Het zinnetje is ook een waarschuwing aan de toeschouwer: Verhelst besluipt je. Smaakmaker: ENEls Van SteenbergheDe volledige recensie verschijnt woensdag 13 februari 2013 in Knack Focus.Meer info: www.ntgent.be