The Play = Territoria

Gezelschap = De Diepe Rivieren vzw / Muziektheater Transparant / STUK / Monty

In een zin = een teleurstellende dwaaltocht die niet troost noch raakt maar verwart. Ondanks de getalenteerde kunstenaars die hier trachtten de krachten te bundelen.

Hoogtepunt = De slotscène waarin eindelijk een symbiose optreedt tussen spel, muziek, licht, decor en film.

Score = * *

Quote = 'Je leert een schaduw te zijn.En mensen te bekijken alsof het stenen waren. (Perec)

In het holst van de nacht stap je uit bed en trippelt naar de badkamer. Na een kwartier trippelen, besef je dat de gang naar de badkamer eindeloos lang is geworden. Uit het griezelgevoel dat je dán bekruipt, groeide Territoria.

De nachtzwarte scène oogt als een labyrint van witte muren en pilaren die afwisselend oplichten of als projectiescherm fungeren. De geprojecteerde film toont een tocht door een soortgelijk labyrint van gangen, kelders en kale, witte ruimtes waar vreemdsoortige, zwijgende wezens zich verschansen. Vertelster De Donder - die ook de filmpersonages vertolkt - doet waar ze goed in is: zinnen als pure poëzie laten klinken. In dit geval: zinnen die voornamelijk aan George Perecs tedere oeuvre ontleend zijn. Wim Henderickx levert mysterieus vibrerende strijkkwartetten die als soundtrack over spel, decor en film gestrooid.

En het werkt níet. De bende getalenteerde kunstenaars die aan Territoria sleutelden, maken elkaar tot knechten en niet tot muzen. Slechts op het einde ontstaat er een fascinerende symbiose en wordt het dolen kunst. Net dan - wanneer je naar de punt van je stoel verschuift - schuift de technicus de knopjes naar beneden. The end van een teleurstellende dwaaltocht die niet troost noch raakt maar verwart. Als wakker worden in de koude badkamer na een slaapwandeltocht...

De film die als inspiratiebron diende:

Performing Space from Erki De Vries on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (woensdag 30 januari 2013) in Knack Focus.

Meer info: www.transparant.be

The Play = TerritoriaGezelschap = De Diepe Rivieren vzw / Muziektheater Transparant / STUK / MontyIn een zin = een teleurstellende dwaaltocht die niet troost noch raakt maar verwart. Ondanks de getalenteerde kunstenaars die hier trachtten de krachten te bundelen. Hoogtepunt = De slotscène waarin eindelijk een symbiose optreedt tussen spel, muziek, licht, decor en film. Score = * *Quote = 'Je leert een schaduw te zijn.En mensen te bekijken alsof het stenen waren. (Perec)In het holst van de nacht stap je uit bed en trippelt naar de badkamer. Na een kwartier trippelen, besef je dat de gang naar de badkamer eindeloos lang is geworden. Uit het griezelgevoel dat je dán bekruipt, groeide Territoria. De nachtzwarte scène oogt als een labyrint van witte muren en pilaren die afwisselend oplichten of als projectiescherm fungeren. De geprojecteerde film toont een tocht door een soortgelijk labyrint van gangen, kelders en kale, witte ruimtes waar vreemdsoortige, zwijgende wezens zich verschansen. Vertelster De Donder - die ook de filmpersonages vertolkt - doet waar ze goed in is: zinnen als pure poëzie laten klinken. In dit geval: zinnen die voornamelijk aan George Perecs tedere oeuvre ontleend zijn. Wim Henderickx levert mysterieus vibrerende strijkkwartetten die als soundtrack over spel, decor en film gestrooid. En het werkt níet. De bende getalenteerde kunstenaars die aan Territoria sleutelden, maken elkaar tot knechten en niet tot muzen. Slechts op het einde ontstaat er een fascinerende symbiose en wordt het dolen kunst. Net dan - wanneer je naar de punt van je stoel verschuift - schuift de technicus de knopjes naar beneden. The end van een teleurstellende dwaaltocht die niet troost noch raakt maar verwart. Als wakker worden in de koude badkamer na een slaapwandeltocht...De film die als inspiratiebron diende: Performing Space from Erki De Vries on Vimeo.Els Van SteenbergheDe volledige recensie lees je volgende week (woensdag 30 januari 2013) in Knack Focus.Meer info: www.transparant.be