The Play = De laatsten der onverstandigen

Gezelschap = De Roovers

In een zin = Een moedige enscenering van een repertoiretekst met tentakels in het heden met vooral een beklijvende Jürgen Delnaet in de hoofdrol.

Hoogtepunt = Terwijl de zakenlui keuvelen bij een glaasje bubbels trachten ze met achterwaartse schoppen de kleine aandeelhouder uit de kamer te krijgen. Die aandeelhouder verweert zich met een hamer, een bijl, zijn scherpzinnigheid en een streepjespak dat pijn doet aan de ogen.

Score = * * *

Quote = 'U hebt uw bedrijf, ik heb vrijheid'

Hoe prestigieuzer een bedrijf hoe transparanter het zich wil voordoen, met indrukwekkende glaspartijen in het bedrijfsgebouw tot gevolg. Dus spelen De Roovers Peter Handkestragikomedie over het bedrijfsleven tussen lukraak opgestelde glazen deuren. Voor die deuren en te midden De laatsen der onverstandigen zit Jürgen Delnaet. Als een koning-in-ondergoed op zijn lederen troon kijkt hij fronsend de zaal in.

Delnaet speelt Hermann Quitt, een bedrijfsleider-in-crisis. Al weet hij de winsten op te stapelen, mede dankzij de prijsafspraken die hij maakt met zijn champagneverslaafde collega-ondernemers (alias 'de onverstandigen'). Het is die doortraptheid die hem een depressie bezorgt. Het eerste deel spettert dankzij de capriolen van de aandeelhouder en de assistant. Wanneer de sfeer verzuurt en de deuren - net als het gemoed van Quitt - smoezeliger worden, verstart het spel. Terwijl Delnaet Quitts gewetenscrisis indrukwekkend vertolkt door klein en intens te spelen vanop zijn lederen troon, vervagen de hem omringende onverstandigen evenals zijn vrouw en minnares tot vlakke karikaturen. Doorzichtig als glas.

Smaakmaker: Lijfsong van bedrijfsleider Hermann Quitt -

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je woensdag 26 maart 2014 in Knack Focus.

Meer info: www.deroovers.be

The Play = De laatsten der onverstandigenGezelschap = De RooversIn een zin = Een moedige enscenering van een repertoiretekst met tentakels in het heden met vooral een beklijvende Jürgen Delnaet in de hoofdrol.Hoogtepunt = Terwijl de zakenlui keuvelen bij een glaasje bubbels trachten ze met achterwaartse schoppen de kleine aandeelhouder uit de kamer te krijgen. Die aandeelhouder verweert zich met een hamer, een bijl, zijn scherpzinnigheid en een streepjespak dat pijn doet aan de ogen. Score = * * *Quote = 'U hebt uw bedrijf, ik heb vrijheid'Hoe prestigieuzer een bedrijf hoe transparanter het zich wil voordoen, met indrukwekkende glaspartijen in het bedrijfsgebouw tot gevolg. Dus spelen De Roovers Peter Handkestragikomedie over het bedrijfsleven tussen lukraak opgestelde glazen deuren. Voor die deuren en te midden De laatsen der onverstandigen zit Jürgen Delnaet. Als een koning-in-ondergoed op zijn lederen troon kijkt hij fronsend de zaal in. Delnaet speelt Hermann Quitt, een bedrijfsleider-in-crisis. Al weet hij de winsten op te stapelen, mede dankzij de prijsafspraken die hij maakt met zijn champagneverslaafde collega-ondernemers (alias 'de onverstandigen'). Het is die doortraptheid die hem een depressie bezorgt. Het eerste deel spettert dankzij de capriolen van de aandeelhouder en de assistant. Wanneer de sfeer verzuurt en de deuren - net als het gemoed van Quitt - smoezeliger worden, verstart het spel. Terwijl Delnaet Quitts gewetenscrisis indrukwekkend vertolkt door klein en intens te spelen vanop zijn lederen troon, vervagen de hem omringende onverstandigen evenals zijn vrouw en minnares tot vlakke karikaturen. Doorzichtig als glas.Smaakmaker: Lijfsong van bedrijfsleider Hermann Quitt - Els Van SteenbergheDe volledige recensie lees je woensdag 26 maart 2014 in Knack Focus.Meer info: www.deroovers.be