Romeo en Julia speelt van 31 oktober tot 29 november 2013 in HETPALEIS (Theaterplein, 2000 Antwerpen)

Hoewel het verhaal van Romeo en Julia dateert uit de 16de eeuw blijft het stuk tot op vandaag een van de meest gespeelde en herwerkte theaterstukken in de wereld. "Romeo en Julia is een prachtig en universeel verhaal. De manier waarop twee mensen zo radicaal en zo ultiem voor elkaar kiezen is buitengewoon mooi. Dat maakt dat het een verhaal is dat absoluut nog eens mag en misschien zelfs moet verteld worden. Het blijft ook actueel. Overal ter wereld bestaan er nog altijd clans, kasten of families die het onmogelijk maken om verliefd op elkaar te zijn", vertelt regisseur Simon De Vos.

Rauw en heftig
Romeo en Julia is de tweede tragedie die Shakespeare schreef. Het stuk bevat dan ook nog heel wat elementen van een komedie. "De wereld die Shakespeare schiep, was niet altijd even duidelijk. Het is alsof het eerste deel, tot aan de moord op Tybalt en Mercutio, eerder een komedie is. Wij tonen van het begin de tragedie en de rauwheid. Er heerst een voortdurende dreiging van geweld, wat verhevigd wordt door twee drummers."

Rebelse pubers

Hoewel Romeo en Julia waarschijnlijk het bekendste liefdesverhaal is, is het veel meer dan dat. "Het gaat ook over passie, rebellie en radicaliteit. Het gaat over twee jongeren die ondanks alles 'nee' zeggen en kiezen voor de rebellie en voor elkaar. Het zijn pubers die in de loop van het verhaal volwassen worden in de liefde. Ze vragen zich af wat liefde is en waar ze die kunnen voelen", vertelt De Vos vol vuur.

Jonge Shakespeare met jonge acteurs
"Het is een enorm jong stuk. We kunnen haast zeggen dat Romeo en Julia de jongere versie is van Antony en Cleopatra", zegt De Vos. De regisseur werkt met heel jonge acteurs. Zeven van de tien acteurs zijn laatstejaarsstudenten aan een acteeropleiding.

"Dat het stuk zo jong en rebels is, past perfect bij de leeftijd van de acteurs. Zij staan momenteel op het toppunt van hun ambitie. Ze hebben net zoals Romeo en Julia de wereld te veroveren." (StampMedia/Karolien Segers)

Hoewel het verhaal van Romeo en Julia dateert uit de 16de eeuw blijft het stuk tot op vandaag een van de meest gespeelde en herwerkte theaterstukken in de wereld. "Romeo en Julia is een prachtig en universeel verhaal. De manier waarop twee mensen zo radicaal en zo ultiem voor elkaar kiezen is buitengewoon mooi. Dat maakt dat het een verhaal is dat absoluut nog eens mag en misschien zelfs moet verteld worden. Het blijft ook actueel. Overal ter wereld bestaan er nog altijd clans, kasten of families die het onmogelijk maken om verliefd op elkaar te zijn", vertelt regisseur Simon De Vos. Rauw en heftig Romeo en Julia is de tweede tragedie die Shakespeare schreef. Het stuk bevat dan ook nog heel wat elementen van een komedie. "De wereld die Shakespeare schiep, was niet altijd even duidelijk. Het is alsof het eerste deel, tot aan de moord op Tybalt en Mercutio, eerder een komedie is. Wij tonen van het begin de tragedie en de rauwheid. Er heerst een voortdurende dreiging van geweld, wat verhevigd wordt door twee drummers." Rebelse pubers Hoewel Romeo en Julia waarschijnlijk het bekendste liefdesverhaal is, is het veel meer dan dat. "Het gaat ook over passie, rebellie en radicaliteit. Het gaat over twee jongeren die ondanks alles 'nee' zeggen en kiezen voor de rebellie en voor elkaar. Het zijn pubers die in de loop van het verhaal volwassen worden in de liefde. Ze vragen zich af wat liefde is en waar ze die kunnen voelen", vertelt De Vos vol vuur. Jonge Shakespeare met jonge acteurs "Het is een enorm jong stuk. We kunnen haast zeggen dat Romeo en Julia de jongere versie is van Antony en Cleopatra", zegt De Vos. De regisseur werkt met heel jonge acteurs. Zeven van de tien acteurs zijn laatstejaarsstudenten aan een acteeropleiding. "Dat het stuk zo jong en rebels is, past perfect bij de leeftijd van de acteurs. Zij staan momenteel op het toppunt van hun ambitie. Ze hebben net zoals Romeo en Julia de wereld te veroveren." (StampMedia/Karolien Segers)