Gentenaar Alain Platel staat internationaal in de spotlight. Gisteren raakte bekend dat hij centrale gast is op het Bâtie Festival in Genève, vandaag roept het Duitse vaktijdschrift Tanz zijn voorstelling 'Out of Context - for Pina' uit tot beste dansvoorstelling van 2010.

In 'Out of Context' brengt Platel met zijn gezelschap Les Ballets C de la B een ode aan de vorig jaar overleden Duitse choreografe Pina Bausch. Voor de bewegingen van de acht dansers liet Platel zich inspireren door zijn werk als orthopedagoog met mensen met een handicap. Voor de soundtrack worden dierengeluiden afgewisseld met popnummers als 'Aïcha' en 'Nothing compares 2 u'.

Ook in Nederland wist Platel met zijn voorstelling een nominatie af te dwingen. Dat is speciaal, omdat het eerder uitzonderlijk is dat een Belgische productie in aanmerking komt voor de zogenaamde VSCD-dansprijzen. De Nederlandse Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties reikt jaarlijks drie dansprijzen uit. In de categorie 'Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie' neemt Platel het op tegen 'Lu Carmella' van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, 'Mourning' van Het Internationaal Danstheater en 'Cacti' van het Nederlands Dans Theater II.

Naast Platel verkoos het panel van Europese critici, samengesteld door het magazine Tanz, de Zwitser Martin Schläpfer tot choreograaf van het jaar, de Canadese ballerina Carol Prieur tot danseres van het jaar en de Duitser Friedemann Vogel tot danser van het jaar.

(EHA)

Gentenaar Alain Platel staat internationaal in de spotlight. Gisteren raakte bekend dat hij centrale gast is op het Bâtie Festival in Genève, vandaag roept het Duitse vaktijdschrift Tanz zijn voorstelling 'Out of Context - for Pina' uit tot beste dansvoorstelling van 2010. In 'Out of Context' brengt Platel met zijn gezelschap Les Ballets C de la B een ode aan de vorig jaar overleden Duitse choreografe Pina Bausch. Voor de bewegingen van de acht dansers liet Platel zich inspireren door zijn werk als orthopedagoog met mensen met een handicap. Voor de soundtrack worden dierengeluiden afgewisseld met popnummers als 'Aïcha' en 'Nothing compares 2 u'. Ook in Nederland wist Platel met zijn voorstelling een nominatie af te dwingen. Dat is speciaal, omdat het eerder uitzonderlijk is dat een Belgische productie in aanmerking komt voor de zogenaamde VSCD-dansprijzen. De Nederlandse Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties reikt jaarlijks drie dansprijzen uit. In de categorie 'Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie' neemt Platel het op tegen 'Lu Carmella' van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, 'Mourning' van Het Internationaal Danstheater en 'Cacti' van het Nederlands Dans Theater II. Naast Platel verkoos het panel van Europese critici, samengesteld door het magazine Tanz, de Zwitser Martin Schläpfer tot choreograaf van het jaar, de Canadese ballerina Carol Prieur tot danseres van het jaar en de Duitser Friedemann Vogel tot danser van het jaar. (EHA)