Ik wil theater maken waarin het theater zelf ter discussie

mag staan, op een manier dat het zichzelf in de waagschaal

zet en zijn plek afdwingt. Ik wil de luis in de pels zijn van het

theater in het algemeen, als maker dingen kunnen bevragen.

Bij Artemis kan dat door de blik van de nieuwe, jonge generatie.

Hoezo theater? Dat gaat over de punk van de nieuwe generatie,

die ik herken. De punk van een zevenjarige, van een tienjarige,

die vind ik prettig. Kinderen worden voortdurend geconfronteerd

met autoriteiten die voor hen bepalen wat belangrijk is. Ik vind

het mooi als theater niet over zichzelf roept dat het belangrijk

is, maar dat zíj het belangrijk vinden.

Zo omschrijft Jetse Batelaan (1978), de nieuwe artistiek leider van het Nederlandse jeugdtheatergezelschap Theater Artemis, zijn missie. Batelaan studeerde aan de regieopleiding van de AHK Theaterschool te Amsterdam. Met aansprekende titels als Pas als zaagsel krijgt een boom applaus, Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt of Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet bouwde hij gestaag aan een opzienbarend oeuvre van voorstellingen met een filosofische inslag en een absurd komische laag - zowel voor volwassenen als voor een jong publiek. Hij werd een graag geziene gast op gerenommeerde podiumkunstenfestivals zoals Oerol, Het Theaterfestival, Theaterfestival Boulevard, Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen.

Floor Huygen, de vorige artistiek leider van Theater Artemis, moest vorig jaar haar functie neerleggen door gezondheidsredenen. Huygens regies stonden bol van de passie en scherp van eigenzinnigheid. Die combinatie - een theatertaal die even gevoelig als tegendraads is én ontstaat vanuit een liefde voor een jong publiek - is ook kenmerkend voor het werk van Jetse Batelaan.

Sinds 2009 was Jetse Batelaan verbonden aan het Ro Theater. In april 2014 gaat zijn eerste Artemis-voorstelling in première.

(E.V.S.)

Meer info: www.artemis.nl

Ik wil theater maken waarin het theater zelf ter discussiemag staan, op een manier dat het zichzelf in de waagschaalzet en zijn plek afdwingt. Ik wil de luis in de pels zijn van hettheater in het algemeen, als maker dingen kunnen bevragen.Bij Artemis kan dat door de blik van de nieuwe, jonge generatie.Hoezo theater? Dat gaat over de punk van de nieuwe generatie,die ik herken. De punk van een zevenjarige, van een tienjarige,die vind ik prettig. Kinderen worden voortdurend geconfronteerdmet autoriteiten die voor hen bepalen wat belangrijk is. Ik vindhet mooi als theater niet over zichzelf roept dat het belangrijkis, maar dat zíj het belangrijk vinden.Zo omschrijft Jetse Batelaan (1978), de nieuwe artistiek leider van het Nederlandse jeugdtheatergezelschap Theater Artemis, zijn missie. Batelaan studeerde aan de regieopleiding van de AHK Theaterschool te Amsterdam. Met aansprekende titels als Pas als zaagsel krijgt een boom applaus, Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt of Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet bouwde hij gestaag aan een opzienbarend oeuvre van voorstellingen met een filosofische inslag en een absurd komische laag - zowel voor volwassenen als voor een jong publiek. Hij werd een graag geziene gast op gerenommeerde podiumkunstenfestivals zoals Oerol, Het Theaterfestival, Theaterfestival Boulevard, Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen.Floor Huygen, de vorige artistiek leider van Theater Artemis, moest vorig jaar haar functie neerleggen door gezondheidsredenen. Huygens regies stonden bol van de passie en scherp van eigenzinnigheid. Die combinatie - een theatertaal die even gevoelig als tegendraads is én ontstaat vanuit een liefde voor een jong publiek - is ook kenmerkend voor het werk van Jetse Batelaan.Sinds 2009 was Jetse Batelaan verbonden aan het Ro Theater. In april 2014 gaat zijn eerste Artemis-voorstelling in première.(E.V.S.)Meer info: www.artemis.nl