'Kostuums ontwerpen is als onderzoek verrichten. Op de scène probeer ik dingen uit die nadien in mijn modecollecties kunnen opduiken', vertelt Lespagnard die altijd al een fascinatie voor de dans had. 'Vroeger ontwierp ik mijn kostuums waarmee ik in de discotheek ging dansen, nu ontwerp ik voor andere dansers', lacht hij. Lespagnard werkt geregeld samen met onder meer Meg Stuart en ook voor Lisbeth Gruwez ontwierp hij kostuums.

Zijn kostuums - die Lespagnards kleurrijke, dynamische stijl uitstralen - ontstaan, in tegenstelling tot zijn modecollecties, niet aan de tekentafel. 'Ik houd van de repetities. Samen met de dansers en de choreograaf zoek ik naar de ideale kostuums. In dit geval zocht ik naar materialen die het licht reflecteren of net tegenhouden omdat het licht een essentiële rol speelt in de voorstelling.' Ook muziek is een cruciale inspiratiebron. 'Met muziek creëer ik een eigen universum, een cocon waarin ik kan creëren', vertelt hij. 'Dat geldt zowel voor het ontwerpen van de kostuums maar evengoed voor het ontwerpen van mijn andere collecties. Niet alleen op de catwalk - waar muziek de collectie als het ware een finishing touch geeft - maar ook in het atelier.' De collectie waar Lespagnard momenteel aan werkt, is geïnspireerd op Mexico. 'Jawel, er schallen hier al eens Mexicaanse klassiekers door het atelier', grijnst hij.

(E .V.S.)

Meer info: www.jeanpaullespagnard.com en www.kunstenfestivaldesarts.be

Smaakmaker:

Soleils - Pierre Droulers (teaser) from Charleroi Danses on Vimeo.

'Kostuums ontwerpen is als onderzoek verrichten. Op de scène probeer ik dingen uit die nadien in mijn modecollecties kunnen opduiken', vertelt Lespagnard die altijd al een fascinatie voor de dans had. 'Vroeger ontwierp ik mijn kostuums waarmee ik in de discotheek ging dansen, nu ontwerp ik voor andere dansers', lacht hij. Lespagnard werkt geregeld samen met onder meer Meg Stuart en ook voor Lisbeth Gruwez ontwierp hij kostuums.Zijn kostuums - die Lespagnards kleurrijke, dynamische stijl uitstralen - ontstaan, in tegenstelling tot zijn modecollecties, niet aan de tekentafel. 'Ik houd van de repetities. Samen met de dansers en de choreograaf zoek ik naar de ideale kostuums. In dit geval zocht ik naar materialen die het licht reflecteren of net tegenhouden omdat het licht een essentiële rol speelt in de voorstelling.' Ook muziek is een cruciale inspiratiebron. 'Met muziek creëer ik een eigen universum, een cocon waarin ik kan creëren', vertelt hij. 'Dat geldt zowel voor het ontwerpen van de kostuums maar evengoed voor het ontwerpen van mijn andere collecties. Niet alleen op de catwalk - waar muziek de collectie als het ware een finishing touch geeft - maar ook in het atelier.' De collectie waar Lespagnard momenteel aan werkt, is geïnspireerd op Mexico. 'Jawel, er schallen hier al eens Mexicaanse klassiekers door het atelier', grijnst hij. (E .V.S.)Meer info: www.jeanpaullespagnard.com en www.kunstenfestivaldesarts.be Smaakmaker: Soleils - Pierre Droulers (teaser) from Charleroi Danses on Vimeo.