In beeld: twintig tintelende theatertips van Knack

In beeld: twintig tintelende theatertips van Knack
De Zwitserse regisseur en choreograaf Daniele Finzi Pasca (Cirque du Soleil) brengt in deze creatie de werelden van opera en circus samen. Scenograaf Jean Rabasse (Cirque du Soleil) maakt het decor. © Vlaamse Opera

L'amour de loin - Vlaamse Opera © Vlaamse Opera

De Zwitserse regisseur en choreograaf Daniele Finzi Pasca (Cirque du Soleil) brengt in deze creatie de werelden van opera en circus samen. Scenograaf Jean Rabasse (Cirque du Soleil) maakt het decor.

Zielsverwanten - Dwama / Ensemble Leporello © Dwama / Ensemble Leporello

Theatermaker Peter De Graef ensceneert Goethes meesterlijke roman Zielsverwanten (Die Wahlverwantschaften, 1809) over explosieve ontwikkeling van de liefde en de wetenschap.

Landjuweel 2010 - OPENDOEK © IPS Creation

In verschillende zalen in de Gentse binnenstad (schouwburg NTGent, Arca, Tinnenpot, EFTC, De Wolk en Campo Nieuwpoort) worden in totaal 21 verschillende amateurtheatervoorstellingen voor jong en oud geprogrammeerd.

Brugse Poorten 2011 - Bij' de Vieze Gasten © Els Eeckhout / Fixatief

De Vieze Gasten vieren feest! Omdat de sociaalartistieke werking 10 jaar bestaat én het gezelschap zelf al 40 jaar. Het buurtfeest pakt de hele wijk in kleurrijk textiel in, een knipoog naar de voormalige textielfabrieken, en er staat ook een heuse modeshow op het programma.

Creatie 2011 - Tutti Fratelli © Cuauhtemoc Garmendia

De acteurs van Tutti Fratelli leven aan de rand van de samenleving maar voelen zich, dankzij artistiek leider Reinhilde Decleir, helemaal thuis op het podium. Elk jaar maken ze een productie. Daarin delen ze hun zijn, hun dromen en verlangens, met elkaar en met u middels aangrijpend, al dan niet muzikaal, (repertoire)theater.

Schöne Blumen - Compagnie Cecilia / HETPALEIS © Kurt Van der Elst

Een emotionele voorstelling met prachtige muziek van Jean-Yves Evrard. Met het groeien der jaren bloeien de bitterzoete kruiden in de voorstellingen van de auteur/regisseur met de ijzeren arm.

Un Tramway - Berliner Festspiele © Pascal Victor

Isabelle Huppert op het podium! Wie ooit Bertrand Taverniers film Coup de Torchon zag wil ooit Philippe Noiret en Isabelle in het echt zien. Voor Noiret is het helaas te laat. Voor Huppert een zeldzame kans. In het kader van S pielzeit'europa.

Kinderen van de zon - Toneelgroep Amsterdam / NTGent © Jan Versweyveld

Ivo van Hove regisseert het stuk als een reflectie op de positie van de intelligentsia in onze huidige maatschappij. Vragen over identiteit en geluk als zijns- of bewustzijnstoestand blijken met Kinderen van de zon een eeuw na datum meer dan ooit actueel.

Winterreise - Münchner Kammerspiele

Johan Simons onderhoudt haast dagelijks mailcontact met Elfride Jelinek. Een fragment i.v.m. Winterreise. Simons: Is er verwantschap tussen uw passie voor wandeltochten en schrijven? - Jelinek: Ik wandel niet meer graag, zoals ik ook niet graag meer uit huis kom. Mijn toneelstuk is een wandeling van achter naar voor. Van nu naar mijn jeugd.

De Driestuiversopera - Nationale Toneel Den Haag © Carli Hermès (Unit CMA)

Regisseur Franz Marijnen die zich na zijn zelfverkozen verbanning uit Brussel naar Den Haag vertrok en zich enkel nog toelegde op intieme voorstellingen voor het tweede plateau. Is dit grote spektakel het begin van een wederopstanding?

Weg - Josse De Pauw

Wie niet naar Weg gaat, is gezien. Kippenwel om zoveel acteerenergie, kippenvel omdat de term muziektheater zelden zo een rijkdom bezit. Kippenvel om zoveel poëtische jeugdnostalgie en levenswijsheid. De Pauws belofte dat hij weer meer wil beginnen schrijven, kunnen we alleen maar toejuichen.

Het Litteken Lip - Lampe

Geert Van Rampelberg en Wouter Hendrickx hernemen na negen jaar Het litteken lip, samen met auteur Pieter De Buysser. "Het litteken lip is grappig zonder plat te zijn, filosofisch maar nooit hoogdravend, ontroering zonder melodrama. (...) Dit toneelstuk dendert als een trein, raspt als schuurpapier en bijt als een venijnige teckel," schreven we toen. Benieuwd of dit stuk de tand des tijds heeft doorstaan.

Almschi - SKaGeN i.s.m. Octopus solisten / De Tijd en Oostende Cultuurstad © Ruimtevaarders

Alma Mahler was componiste, vrouw van Mahler, Gropius en Werfel, minnares van Kokoschka, Klimt, Zemlinski, en muze van Alban Berg. Zij inspireerde ook het vermaarde theatercollectief SKaGeN tot een muziektheatervoorstelling. .Annelies Verbeke schreef een nieuwe theatertekst. Op scène staan naast de acteurs ook zestien zangers van Octopus Solisten. Zij leveren transcripties van Mahler, Wagner, Berg, Alma Mahler zelf en een compositie van de jonge Oostendse componist Joachim Brackx.

De Thuiskomst - FC Bergman © Lieven Pauwelyn

Hét hippe jonge geweld van dit ogenblik. Dit Antwerpse collectief weet te verrassen in de manier waarop het zowel tekstloos theater (Wandelen op de Champs-Elysées...) als teksttheater (Pinters De Thuiskomst en Het verjaardagsfeest) naar de hand zet. Samen met Stany Crets maakten de Bergmannen een voorstelling met als titel De Thuiskomst.

Close - NTGent © Wim Opbrouck

Onder de noemer 'erop of eronder': wat als je acteurs laat dansen? Choreograaf Koen Augustijnen (Les Ballets C de La B) werkt samen met NTGent-acteurs (Els Dottermans, An Miller, Matteo Simoni, Servé Hermans) op het kruispunt tussen dans en theater. Vertrekpunt is een dramatische gebeurtenis die door de leden van één gezin verschillend wordt geïnterpreteerd. Op de scène leidt het tot verschillende bewegingspatronen. Het schept een ontregelend beeld van een desintegrerende familie.

Cucinema - Laika © Laika

Het Antwerpse theatergezelschap Laika heeft zowat een patent op 'culinaire theaterervaringen'. Met Cucinema doet gezelschapskok en dramaturg Peter De Bie een poging om film en kokkerellen tot smakelijk theater te roeren. Voor jong en oud.

Send All Your Horses - Theater Malpertuis © Sven Van Rossen

De veelbelovende Gentse cineaste Nathalie Teirlinck presenteert haar pure en poëtische filmtaal op toneel. Haar film wordt geflankeerd door de sfeervolle live muziek van Esther Lybeert.

Lucifer - Theater Zuidpool © Ans Vroom

Zuidpool timmert de laatste jaren gestaag aan een even eigenzinnige als ijzersterke herinterpretatie van klassiekers. Dit seizoen gaat topactrice Sofie Decleir samen met vader Jan Decleir, Jorgen Cassier en Koen Van Kaam aan de slag met Joost van den Vondels Lucifer. Het moest al in uw agenda staan!

Hout - Het Toneelhuis © Jespers & Jespers

Abke Haring, de naam van deze Nederlandse theatermaakster zou bij u een belletje moeten doen rinkelen. Ze is een van de meest getalenteerde actrices die vaak haar eigen poëtische en van weltschmertz doordrongen teksten schrijft. Hout wordt een nieuwe tekst over het geloof in de ander en de kracht van gedwongen participatie. Geloof ons en bestel een kaartje.

Kakkewieten - HETPALEIS © Kurt Van der Elst

Robby Cleiren, Koen De Graeve, Pieter Embrechts, Tine Embrechts, Dimitri Leue, Tine Reymer, Adriaan Van den Hoof en Ariane van Vliet. Dat zijn slechts enkele van de topnamen die schuilgaan achter de titel 'Kakkewieten'. Een gelegenheidsgezelschap dat, als de goesting onbedwingbaar wordt, bevalt van een veelal prettig gestoord toneelstuk. In 2011 is het opnieuw zover. De foto toont een scène uit hun Frustration Island (2004, HETPALEIS).