Tijdens de stemming, waarbij 115 parlementsleden voor stemden en 53 tegen, hielden parlementariërs van de oppositie zwarte toneelmaskers voor hun gezicht, meldde de nieuwssite 444.hu. De wet voert een Nationale Cultuurraad in voor een 'gecentraliseerde strategische sturing van culturele sectoren' door de regering, en geeft de regering een grotere rol in het beheer van stadstheaters en hun financiering.

De stap van de regering volgt op zware verliezen die Orbans partij Fidesz in oktober bij lokale verkiezingen leed. De partij verloor Boedapest en tien andere belangrijke steden aan de oppositie. De regering duwde de wetgeving door ondanks een petitie ertegen die door meer dan 50.000 mensen werd ondertekend. Ze is van plan haar eigen directeurs van door de staat gesteunde theaters te benoemen en financiering als drukkingsmiddel te gebruiken, zo klinkt het in de petitie. De regering zal onafhankelijke theaters niet langer financieren en hen 'tot een gewisse dood veroordelen'.

Maandag hielden duizenden mensen in Boedapest een optocht aan de zijde van de nieuwe linkse burgemeester van de stad, Gergely Karacsony, om te protesteren tegen het plan.

Tijdens de stemming, waarbij 115 parlementsleden voor stemden en 53 tegen, hielden parlementariërs van de oppositie zwarte toneelmaskers voor hun gezicht, meldde de nieuwssite 444.hu. De wet voert een Nationale Cultuurraad in voor een 'gecentraliseerde strategische sturing van culturele sectoren' door de regering, en geeft de regering een grotere rol in het beheer van stadstheaters en hun financiering. De stap van de regering volgt op zware verliezen die Orbans partij Fidesz in oktober bij lokale verkiezingen leed. De partij verloor Boedapest en tien andere belangrijke steden aan de oppositie. De regering duwde de wetgeving door ondanks een petitie ertegen die door meer dan 50.000 mensen werd ondertekend. Ze is van plan haar eigen directeurs van door de staat gesteunde theaters te benoemen en financiering als drukkingsmiddel te gebruiken, zo klinkt het in de petitie. De regering zal onafhankelijke theaters niet langer financieren en hen 'tot een gewisse dood veroordelen'. Maandag hielden duizenden mensen in Boedapest een optocht aan de zijde van de nieuwe linkse burgemeester van de stad, Gergely Karacsony, om te protesteren tegen het plan.