Guido Lauwaert

Een buitenbeentje van het Gent Festival

Guido Lauwaert Opiniemaker

‘O’Velo’ is een buitenbeentje van het Gent Festival. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

O’Velo – een buitenbeentje van het Gent Festival!

Nog een paar dagen en Gent Festival van Vlaanderen barst los. Zaterdag 13 september met OdeGand. Het is een bijzonder feest, niet enkel wat het programma betreft maar ook de psychologische klik die er achter schuil gaat. En meer van dat soort feesten heb je door de veertiendaagse lopen. Zoals O’Velo.

Het Gent Festival van Vlaanderen is ontstaan als een week van hoog gecultiveerde concerten voor de burgerij. De laatste jaren kreeg het sociaal aspect meer aandacht. Het gevolg is een hogere waardering. Elke burger met een minimum aan muzikale kennis van en nieuwsgierigheid naar klassieke muziek en hedendaags klassiek, krijgt de kans om aan een spotprijs een breed maatschappelijk feest mee te maken.

De lossere tussenvoegsels intensiveren het contact tussen muzikanten/performers en het publiek. Voor en na de alternatieve attracties is het niet zo moeilijk om met elkaar aan de praat te raken, zelfs een terrasje te doen. Om dat soort spektakels perfect op de rails te krijgen werd serieus nagedacht. In alle stilte worden door de staf mankementen hersteld en een extra dunne laklaag aangebracht. In samenspraak met de veldwerkers, de meisjes en jongens die op de kleine dingen letten. Iets waar de staf door de besognes met de vedetten en de sponsors helaas geen tijd voor heeft. Juist daarom is er een team dat zorgt voor doorstroming van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven, en beide zijn evenwaardig.

Een van de succesvolle tussenvoegsels is O’Velo. Ondertitel: Muzikale fietstocht langs de Schelde. Zulk gebeuren bevordert het contact tussen de mensen. Via de muzikale weg is O’Velo, net als OdeGand, een vredesmanifestatie, een verbroederingsfeest. Het belang daarvan loopt op hetzelfde spoor als dat van Daniel Barenboim, een joodse vredesmanifestant. Vanop de barricade dirigeert hij de vrede. Of dat nu in Oostenrijk, Israël of Palestina is. Hij haalt de slagbomen weg tussen generaties, culturen en gezindheden. Iets wat het hele team van Gent Festival ook doet. Geen middel wordt geschuwd.

O’Velo vertrekt aan het Donkmeer en eindigt in Ename, gehucht gelucht door Oudenaarde. Voor volgend jaar wordt gedacht aan het Muziekbos als eind- en hoofddoel. Hopelijk wordt het Domein Nitterveld aangedaan. Op 30 augustus 1974 werd er, door wat toen nog heette Festival van Vlaanderen, een Peter Benoit-hulde gebracht. Thema’s uit het eerste klassieke deel, werden in het tweede verjazzd. Van in 1906 werden er concerten, vaak alternatieve, gebracht. Na 1980 hield het op. Jammer. Hopelijk worden, nu de restauratie van het hele domein op schitterende wijze is voltooid, weer concerten gegeven.

Maar goed. Dit jaar wordt gefocust op de heuvelwegen tussen het Donkmeer en Ename. Wat valt er onder meer te beleven?

Pianist Lubomyr Melnyk met zijn nieuwe ‘stijl’ van pianomuziek, hij noemt het zelf continuous music, waarbij hij het publiek uitnodigt om te komen luisteren al liggend onder de piano.

Viola Organista. Leonarda da Vinci en Pool Slawomir Zubrzycki zijn erin geslaagd dit instrument na te bouwen. Het klinkt als viola de gamba maar ziet eruit als een klavecimbel.

Joël Versavaud speelt Bach op sax. Door de techniek van circulaire ademhaling kan hij ononderbroken spelen.

The Recycled Orchestra bestaat uit een groep van jongeren uit Paraguay die spelen op muziekinstrumenten gemaakt uit afval.

Verder is er tevens ambiance voorzien aan de Donkvijvers. En een pianococktail op de archeologische site van Ename. Cocktails voor zowel ouderen, jongeren als pasgeborenen.

En dat allemaal voor slechts 2 euro voor 2- tot 14-jarigen. De ouderen betalen 21 euro. Gegarandeerd: niemand fietst nuchter naar huis. Hij zal fietsen zoals Jacques Tati in zijn eerste langspeelfilm, Jour de fête, uit 1949.

Guido Lauwaert

www.o-velo.be en www.gentfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content