Het streetartproject 'Better Out Than In' waarmee Banksy de hele maand oktober de straten van New York inpalmde, mag dan achter de rug zijn, de Britse guerrilla-artiest is er nog altijd talk of the town.

Zijn laatste kunstwerk, de zogenaamde 'Balloons', - opblaasbare letters waarmee hij het karakteristieke lettertype van tags op de korrel neemt - werd door de New Yorkse politie in beslag genomen. Dat meldt The New York Times. Op het eerste zicht niets verkeerds. Het letterwerk van de anonieme kunstenaar wordt geschat op 200.000 à 300.000 dollar en de lokale ordediensten willen vermijden dat het oeuvre wordt gestolen. Drie ongewenste bezoekers die zich per ladder het kunstwerk eigen wilden maken, werden al opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Maar op het politiekantoor wordt Banksy's afscheidscadeau aan The Big Apple blijkbaar door een andere bril bekeken. De opblaasbare letters staan in het verslag niet genoteerd als kunst, maar als 'ballonnen', letterlijk dan. 'I don't have it as art on the invoice,' aldus korpschef Jack J. Trabitz. 'We have it as a balloon.'

Wat zoveel betekent als 'waardeloos werk'. Het kunstwerk geniet bijgevolg geen bescherming. Om plaats te maken werden de 'ballonnen' intussen al afgelaten, opgevouwen en gestockeerd op de derde verdieping van het kantoor. En zolang ze niet geclaimd worden blijven ze in het bezit van de politie en dreigen ze op termijn te 'verdwijnen'.

Volgens Stephan Keszler, een New Yorkse galerijhouder die kunst van Banksy verhandelt, is - puur gerechtelijk - het werk eigendom van het gebouw waar de letters ophingen. Maar die stuurden voorlopig hun kat. 'Dan moeten ze alles maar aan mij geven', aldus de man. 'Ik zal het kunstwerk verkopen.' De vraag is of het ooit zover komt. Op het politiebureau zijn ze voorlopig niet geneigd om de 'ballonnen' van Banksy te promoveren tot kunst. (DB)

Het streetartproject 'Better Out Than In' waarmee Banksy de hele maand oktober de straten van New York inpalmde, mag dan achter de rug zijn, de Britse guerrilla-artiest is er nog altijd talk of the town. Zijn laatste kunstwerk, de zogenaamde 'Balloons', - opblaasbare letters waarmee hij het karakteristieke lettertype van tags op de korrel neemt - werd door de New Yorkse politie in beslag genomen. Dat meldt The New York Times. Op het eerste zicht niets verkeerds. Het letterwerk van de anonieme kunstenaar wordt geschat op 200.000 à 300.000 dollar en de lokale ordediensten willen vermijden dat het oeuvre wordt gestolen. Drie ongewenste bezoekers die zich per ladder het kunstwerk eigen wilden maken, werden al opgepakt en meegenomen voor verhoor.Maar op het politiekantoor wordt Banksy's afscheidscadeau aan The Big Apple blijkbaar door een andere bril bekeken. De opblaasbare letters staan in het verslag niet genoteerd als kunst, maar als 'ballonnen', letterlijk dan. 'I don't have it as art on the invoice,' aldus korpschef Jack J. Trabitz. 'We have it as a balloon.' Wat zoveel betekent als 'waardeloos werk'. Het kunstwerk geniet bijgevolg geen bescherming. Om plaats te maken werden de 'ballonnen' intussen al afgelaten, opgevouwen en gestockeerd op de derde verdieping van het kantoor. En zolang ze niet geclaimd worden blijven ze in het bezit van de politie en dreigen ze op termijn te 'verdwijnen'.Volgens Stephan Keszler, een New Yorkse galerijhouder die kunst van Banksy verhandelt, is - puur gerechtelijk - het werk eigendom van het gebouw waar de letters ophingen. Maar die stuurden voorlopig hun kat. 'Dan moeten ze alles maar aan mij geven', aldus de man. 'Ik zal het kunstwerk verkopen.' De vraag is of het ooit zover komt. Op het politiebureau zijn ze voorlopig niet geneigd om de 'ballonnen' van Banksy te promoveren tot kunst. (DB)