'Rode wijn drink je niet echt om iets te vieren, zeker?' vraagt Marie Van Uytvanck, de helft van Kids With Buns, zich af wanneer iedereen een drankje zoekt om onze Zoomparty wat op te leuken.

'Nee, rode wijn is voor als je droevig bent', antwoordt Joachim Liebens van The Haunted Youth.

We hebben intussen zo lang niet gefeest, dat we niet meer weten hoe het moet. Al heeft iedereen zijn best gedaan. Het trio achter Ramkot, de samenwonende broers Tim en Tom Leyman en hun knuffelcontact Hannes Cuyvers, hebben speciaal voor de gelegenheid hun typerende podiumoutfit aangetrokken, of toch het bovenste gedeelte ervan - een wit hemdje. Het heeft namelijk weinig zin om thermisch ondergoed in de primaire kleuren aan te trekken als je toch maar tot aan je schouders in beeld komt.

Marie Van Uytvanck en Amber Piddington van het bedroomfolkduo Kids With Buns zoomen wegens de blokperiode dan weer vanaf aparte locaties, maar hebben wel de nodige sfeerverlichting voorzien. Liebens heeft zich genesteld op een slecht verlichte zolderkamer met ietwat angstaanjagende poppen die er exact uitziet zoals de muziek van The Haunted Youth klinkt: psychedelisch, nostalgisch en DIY.

Ze hebben elkaar nog niet veel gezien, de winnaars van De Nieuwe Lichting 2021. De uitreiking in het Antwerpse muziekcentrum Trix verliep coronaproof, met alle finalisten in aparte repetitiekoten. 'Jammer dat er dit jaar niet echt een bondingmoment was', vindt Tom Leyman. 'Het enige wat we konden doen was samen een sigaret roken, maar zelfs dan durfden we niet te dichtbij te komen.'

'Heb je de Facebookreacties gezien op de livestream?' lacht Marie Van Uytvanck. 'Sommigen vonden het schandalig dat we ons niet gedroegen als rocksterren en netjes de regels volgden. We kennen elkaar nog niet zo goed, maar ik vind het wel frappant dat er drie acts met gitaren gewonnen hebben. Niet dat we soortgelijke muziek maken, maar het ligt ergens toch een beetje in dezelfde lijn.'

Voorlopig moeten ze het doen met een virtueel bondingmoment via Zoom. Al is de kans groot dat de laureaten elkaar in een postcoronatoekomst nog geregeld tegen het lijf zullen lopen in de backstage van menige concertzaal en festival.

Hoog tijd dat ook u nader kennismaakt met Ramkot, Kids With Buns en The Haunted Youth.