In de Amerikaanse staat Oregon is zanger en mede-oprichter van de groep The Kingsmen, Jack Ely, overleden. Ely stierf twee dagen geleden op 71-jarige leeftijd op zijn ranch in Terrebonne, zo heeft zijn zoon laten weten. De band The Kingsmen was vooral bekend van het in 1963 opgenomen nummer "Louie, Louie".

"Louie, Louie" werd in de jaren vijftig geschreven door zanger Richard Berry, die in 1997 overleed, maar het was wachten op de vertolking van The Kingsmen vooraleer het ook echt een hit werd. Ely mompelde de tekst waardoor de woorden nog maar moeilijk te verstaan waren.

Volgens sommige geruchten was de tekst doorspekt met verborgen, seksuele toespelingen en het nummer werd al gauw door de Amerikaanse staat Indiana verboden. Het zorgde er, in volle periode van Koude Oorlog, voor dat drie Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten, waaronder de FBI, een onderzoek instelden naar het lied. Er werden geen obscene boodschappen gevonden en de onderzoeken werden dan ook snel stopgezet.

Dat de tekst zo goed als compleet onverstaanbaar is, komt doordat Ely het nummer inzong met een microfoon die aan het plafond was bevestigd, waardoor hij hard moest roepen om boven de instrumenten uit te komen, zo luidde de verklaring achteraf.

In de Amerikaanse staat Oregon is zanger en mede-oprichter van de groep The Kingsmen, Jack Ely, overleden. Ely stierf twee dagen geleden op 71-jarige leeftijd op zijn ranch in Terrebonne, zo heeft zijn zoon laten weten. De band The Kingsmen was vooral bekend van het in 1963 opgenomen nummer "Louie, Louie". "Louie, Louie" werd in de jaren vijftig geschreven door zanger Richard Berry, die in 1997 overleed, maar het was wachten op de vertolking van The Kingsmen vooraleer het ook echt een hit werd. Ely mompelde de tekst waardoor de woorden nog maar moeilijk te verstaan waren. Volgens sommige geruchten was de tekst doorspekt met verborgen, seksuele toespelingen en het nummer werd al gauw door de Amerikaanse staat Indiana verboden. Het zorgde er, in volle periode van Koude Oorlog, voor dat drie Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten, waaronder de FBI, een onderzoek instelden naar het lied. Er werden geen obscene boodschappen gevonden en de onderzoeken werden dan ook snel stopgezet. Dat de tekst zo goed als compleet onverstaanbaar is, komt doordat Ely het nummer inzong met een microfoon die aan het plafond was bevestigd, waardoor hij hard moest roepen om boven de instrumenten uit te komen, zo luidde de verklaring achteraf.