Het hoeft niet te verbazen dat heel wat popsongs op elkaar lijken: producers, songwriters en platenlabels maken de songs namelijk met de bedoeling populair te zijn, waardoor ze op zeker spelen en kiezen voor muziek die bij een groot publiek zal aanslaan. Ze hebben daarbij keuze aan een breed arsenaal succesformules, zoals een knappe solozanger(es), liedjes die vier akkoorden bevatten en een laatste refrein dat een paar toonaarden de hoogte ingaat. Sinds enkele jaren is ook de millenial whoop zo'n magische formule die succes garandeert.

De millenial whoop is een opeenvolging van de vijfde en achtste noten van een toonaard, die door gezongen worden als een 'wo-oh-wo-ho'. Klinkt moeilijk? In onderstaande filmpje wordt alles duidelijk:

Er zijn wel al dergelijke klankopeenvolgingen te vinden in oudere liedjes, maar vandaag valt op hoe vaak de millenial whoop wordt gebruikt. De verklaring daarvan is logisch: we vinden het gewoon leuk. Het is een modeverschijnsel, net zoals we vandaag weer sneakers dragen onder een jurk, terwijl dat tien jaar geleden reden was om de fashion police erbij te roepen. Ooit zal de whoop dus ook weer verdwijnen, want er komt een moment dat mensen de specifieke tooninterval beu zullen worden en dat het niet meer zal verkopen. Is dat even een geruststelling, toch? (EK)

Bron: QZ

Het hoeft niet te verbazen dat heel wat popsongs op elkaar lijken: producers, songwriters en platenlabels maken de songs namelijk met de bedoeling populair te zijn, waardoor ze op zeker spelen en kiezen voor muziek die bij een groot publiek zal aanslaan. Ze hebben daarbij keuze aan een breed arsenaal succesformules, zoals een knappe solozanger(es), liedjes die vier akkoorden bevatten en een laatste refrein dat een paar toonaarden de hoogte ingaat. Sinds enkele jaren is ook de millenial whoop zo'n magische formule die succes garandeert. De millenial whoop is een opeenvolging van de vijfde en achtste noten van een toonaard, die door gezongen worden als een 'wo-oh-wo-ho'. Klinkt moeilijk? In onderstaande filmpje wordt alles duidelijk:Er zijn wel al dergelijke klankopeenvolgingen te vinden in oudere liedjes, maar vandaag valt op hoe vaak de millenial whoop wordt gebruikt. De verklaring daarvan is logisch: we vinden het gewoon leuk. Het is een modeverschijnsel, net zoals we vandaag weer sneakers dragen onder een jurk, terwijl dat tien jaar geleden reden was om de fashion police erbij te roepen. Ooit zal de whoop dus ook weer verdwijnen, want er komt een moment dat mensen de specifieke tooninterval beu zullen worden en dat het niet meer zal verkopen. Is dat even een geruststelling, toch? (EK)Bron: QZ