Vandaag meer dan eens zin om vrouwenrechten te verdedigen, het woord 'slet' op uw borsten te schrijven en loeiharde muziek van girl groups te draaien? Dat kan geen toeval zijn. Vandaag vieren we immers - of in Boston toch tenminste - de Riot Grrrls, en meer bepaald hun motor Kathleen Hanna.

De derde golf van feminisme werd muzikaal vereeuwigd door bands zoals Babes in Toyland, Sleater-Kinney, Huggy Bear, The Frumpies, maar vooral Bikini Kill. De leidster van deze band, Kathleen Hanna, spreekt tot op vandaag de dag tot de verbeelding van vrijgevochten vrouwen en mannen die geloven in het einde van het patriarchaat.

Hulde!

In Boston krijgt Hanna vanaf dit jaar een eigen feestdag. De artieste en feministe wordt op negen april jaarlijks gehuldigd omdat ook anno 2015 misogynie de wereld nog niet uit is geholpen en vrouwen zoals Kathleen Hanna het voorbeeld kunnen geven.

Joyce Lineham, de kunstraadsvrouw van Boston, is het gezicht achter dit feest. In een officiële bekendmaking laat ze weten dat 'de filosofie van de Riot Grrrls nooit relevanter is geweest dan nu. De Riot Grrrls herdefinieerden de taal die gebruikt werd tegen vrouwen en stonden op de barricaden tegen het patriarchaat.' (LP)

Vandaag meer dan eens zin om vrouwenrechten te verdedigen, het woord 'slet' op uw borsten te schrijven en loeiharde muziek van girl groups te draaien? Dat kan geen toeval zijn. Vandaag vieren we immers - of in Boston toch tenminste - de Riot Grrrls, en meer bepaald hun motor Kathleen Hanna. De derde golf van feminisme werd muzikaal vereeuwigd door bands zoals Babes in Toyland, Sleater-Kinney, Huggy Bear, The Frumpies, maar vooral Bikini Kill. De leidster van deze band, Kathleen Hanna, spreekt tot op vandaag de dag tot de verbeelding van vrijgevochten vrouwen en mannen die geloven in het einde van het patriarchaat.Hulde!In Boston krijgt Hanna vanaf dit jaar een eigen feestdag. De artieste en feministe wordt op negen april jaarlijks gehuldigd omdat ook anno 2015 misogynie de wereld nog niet uit is geholpen en vrouwen zoals Kathleen Hanna het voorbeeld kunnen geven. Joyce Lineham, de kunstraadsvrouw van Boston, is het gezicht achter dit feest. In een officiële bekendmaking laat ze weten dat 'de filosofie van de Riot Grrrls nooit relevanter is geweest dan nu. De Riot Grrrls herdefinieerden de taal die gebruikt werd tegen vrouwen en stonden op de barricaden tegen het patriarchaat.' (LP)