Under Byen zette vorige zondag in de Brugse Cactus Club nog een strakke set neer en wordt binnenkort opnieuw in ons land verwacht. Tussen de twee Vlaamse shows in vertoeft het zestal nog in Frankrijk, Duitsland en Nederland, alvorens ze op vrijdagavond uiteindelijk in de Antwerpse Petrol zullen stranden.
Hoog tijd dus om eens te checken hoe het touren hen bevalt, en wat de Deense bende vrijdag van plan is in Antwerpen. Knack Focus had een gesprek met Nils Gröndahl, die voor Under Byen zowel de viool als de zaag bespeelt.

Vorige week in Brugge, deze week in Antwerpen. Wordt de setlijst wat bijgewerkt, of blijft die onaangetast?
Nils Grøndahl: "We vingen al van verschillende mensen op dat het publiek in Antwerpen nogal eens sterk kan verschillen met dat in Brugge, ze zijn wat ruiger en luider so I heard. (lacht) Daar komt nog eens bij dat het optreden op een vrijdag valt én dat het een late show wordt, dus kan het zeker gebeuren dat onze set wordt aangepast. Meer rock&roll !''

Under Byen en rock&roll? Hier klopt iets niet ...
Grøndahl: "I actually don't know if we can pull it off'', (lacht nog harder) maar laten we zeggen dat het zeker geen sit-down-and-listen-set wordt."

Neemt de nieuwe plaat Alt Er Tabt een prominente plaats in, of is er ook tijd voor oudere nummers?
Grøndahl: "De hele tour is ter promotie van onze laatste worp, dus Alt Er Tabt valt niet weg te slaan uit het concert. Andere tracks komen voornamelijk uit Samme Stof Som Stof (2006), maar die worden dan weer in een nieuw jasje gestoken. We zijn tegenwoordig op zoek naar hoe we dingen anders naar voor kunnen brengen, door een veranderde groepssamenstelling was dit ook onoverkomelijk."
(Under Byen doet het tegenwoordig zonder pianist en main composer Thorbjørn Krogshede, waardoor verandering zich opdringt)

Een mix van Samme Stof Som Stof en Alt Er Tabt. Dat gaat dus van dramatisch en eruptisch naar akoestisch en statisch... Grøndahl: "spot on, maar verwacht geen Samme Stof-nummers zoals op de plaat, we spelen alles op een andere manier."

Dus de show in Antwerpen klinkt ... Grøndahl: ''Anders! Ga dat zien! ''

Zeker weten.Maandag komt een volwaardig interview met Under Byen + een concertverslag online. Hou de site in de gaten!

Bekijk hieronder de eerste single Alt er Tabt, uit het gelijknamige album.

Elisah Vandaele

Under Byen zette vorige zondag in de Brugse Cactus Club nog een strakke set neer en wordt binnenkort opnieuw in ons land verwacht. Tussen de twee Vlaamse shows in vertoeft het zestal nog in Frankrijk, Duitsland en Nederland, alvorens ze op vrijdagavond uiteindelijk in de Antwerpse Petrol zullen stranden. Hoog tijd dus om eens te checken hoe het touren hen bevalt, en wat de Deense bende vrijdag van plan is in Antwerpen. Knack Focus had een gesprek met Nils Gröndahl, die voor Under Byen zowel de viool als de zaag bespeelt. Vorige week in Brugge, deze week in Antwerpen. Wordt de setlijst wat bijgewerkt, of blijft die onaangetast? Nils Grøndahl: "We vingen al van verschillende mensen op dat het publiek in Antwerpen nogal eens sterk kan verschillen met dat in Brugge, ze zijn wat ruiger en luider so I heard. (lacht) Daar komt nog eens bij dat het optreden op een vrijdag valt én dat het een late show wordt, dus kan het zeker gebeuren dat onze set wordt aangepast. Meer rock&roll !'' Under Byen en rock&roll? Hier klopt iets niet ... Grøndahl: "I actually don't know if we can pull it off'', (lacht nog harder) maar laten we zeggen dat het zeker geen sit-down-and-listen-set wordt."Neemt de nieuwe plaat Alt Er Tabt een prominente plaats in, of is er ook tijd voor oudere nummers? Grøndahl: "De hele tour is ter promotie van onze laatste worp, dus Alt Er Tabt valt niet weg te slaan uit het concert. Andere tracks komen voornamelijk uit Samme Stof Som Stof (2006), maar die worden dan weer in een nieuw jasje gestoken. We zijn tegenwoordig op zoek naar hoe we dingen anders naar voor kunnen brengen, door een veranderde groepssamenstelling was dit ook onoverkomelijk." (Under Byen doet het tegenwoordig zonder pianist en main composer Thorbjørn Krogshede, waardoor verandering zich opdringt) Een mix van Samme Stof Som Stof en Alt Er Tabt. Dat gaat dus van dramatisch en eruptisch naar akoestisch en statisch... Grøndahl: "spot on, maar verwacht geen Samme Stof-nummers zoals op de plaat, we spelen alles op een andere manier."Dus de show in Antwerpen klinkt ... Grøndahl: ''Anders! Ga dat zien! '' Zeker weten.Maandag komt een volwaardig interview met Under Byen + een concertverslag online. Hou de site in de gaten! Bekijk hieronder de eerste single Alt er Tabt, uit het gelijknamige album. Elisah Vandaele