Op 18 mei is het dertig jaar geleden dat Joy Divisionfrontman en oppertreurwilg Ian Curtis de hand aan zichzelf sloeg. Om de immense invloed van Manchesters most miserable in de verf te zetten, zochten we tien welgemikte covers van hun songs voor u uit.

1/ NOUVELLE VAGUE - Love Will Tear Us Apart

Franse popgroep stak allerlei punk- en new wavehits in een bossanovajasje en liet zo ook de grootste hit van Curtis en co jazzy en salonfähig klinken. Cocktailpunk zou je het kunnen noemen.

2/ THERAPY? - Isolation

Snoeihard rockende beenhouwers onder leiding van zanger/gitarist Andy Cairns injecteerden Isolation met een fikse dosis distortion en Noord-Ierse frustratie en pakten daar in betere tijden elke festivalwei moeiteloos mee in.

3/ NINE INCH NAILS - Dead Souls

Trent Reznor, keizer van de industrial, nam Dead Souls op voor de soundtrack van The Crow en wist de song helemaal naar zijn hand te zetten. Opvallend detail: hoofdrolspeler Brandon Lee kwam door een schietongeval om tijdens de opnames van de film.

4/ GRACE JONES - She's Lost Control

Met behulp van de legendarische ritmesectie Sly Dunbar & Robbie Shakespeare maakte het Jamaïcaanse luipaard een flink stomende doch erg bevreemdende eightiesreggaeversie van She's Lost Control.

5/ LCD SOUNDSYSTEM - No Love Lost

James Murphy en co huldigen Ian Curtis, Peter Hook, Bernard Sumner en Stephen Morris met een lekker gejaagde en opgefokte grootstadsversie van No Love Lost op de B-kant van single All My Friends.

6/ RADIOHEAD - Ceremony

Na de dood van Curtis gingen de drie resterende leden van Joy Division verder als New Order. Ceremony was de eerste single die de band in 1981, met gitarist Bernard Sumner op vocals, uitbracht. Zesentwintig jaar later spelen Thom Yorke en co het in een drie uur durende webcast.

7/ HOT CHIP- Transmission

Onweerstaanbare en ultrahippe Engelse dancenerds coveren Joy Divisions meest dansbare nummer ten voordele van Warchild, een organisatie die zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden.

8/ THE RAVEONETTES - She's Lost Control

Deense noisetapijtenhandelaars laten hun versie van She's Lost Control remixen door Trentemöller. Het resultaat klinkt als een onderkoelde Jesus And Mary Chain voor de eenentwintigste eeuw.

9/ THE KILLERS - Shadowplay

Emorockers uit Las Vegas, Nevada eren hun grootste voorbeeld met een ietwat faggy versie van Shadowplay en scoren er nog een kleine hit mee ook.

10/ MOBY - New Dawn Fades

Muzikale duizendpoot en rare vogel Moby rekent Ian Curtis en Joy Division onder zijn grootste muzikale helden en bewijst dat door New Dawn Fades te spelen in de BBC-show van Jools Holland.

Freek Lauwers

Op 18 mei is het dertig jaar geleden dat Joy Divisionfrontman en oppertreurwilg Ian Curtis de hand aan zichzelf sloeg. Om de immense invloed van Manchesters most miserable in de verf te zetten, zochten we tien welgemikte covers van hun songs voor u uit. 1/ NOUVELLE VAGUE - Love Will Tear Us Apart Franse popgroep stak allerlei punk- en new wavehits in een bossanovajasje en liet zo ook de grootste hit van Curtis en co jazzy en salonfähig klinken. Cocktailpunk zou je het kunnen noemen. 2/ THERAPY? - Isolation Snoeihard rockende beenhouwers onder leiding van zanger/gitarist Andy Cairns injecteerden Isolation met een fikse dosis distortion en Noord-Ierse frustratie en pakten daar in betere tijden elke festivalwei moeiteloos mee in. 3/ NINE INCH NAILS - Dead Souls Trent Reznor, keizer van de industrial, nam Dead Souls op voor de soundtrack van The Crow en wist de song helemaal naar zijn hand te zetten. Opvallend detail: hoofdrolspeler Brandon Lee kwam door een schietongeval om tijdens de opnames van de film. 4/ GRACE JONES - She's Lost Control Met behulp van de legendarische ritmesectie Sly Dunbar & Robbie Shakespeare maakte het Jamaïcaanse luipaard een flink stomende doch erg bevreemdende eightiesreggaeversie van She's Lost Control.5/ LCD SOUNDSYSTEM - No Love Lost James Murphy en co huldigen Ian Curtis, Peter Hook, Bernard Sumner en Stephen Morris met een lekker gejaagde en opgefokte grootstadsversie van No Love Lost op de B-kant van single All My Friends. 6/ RADIOHEAD - Ceremony Na de dood van Curtis gingen de drie resterende leden van Joy Division verder als New Order. Ceremony was de eerste single die de band in 1981, met gitarist Bernard Sumner op vocals, uitbracht. Zesentwintig jaar later spelen Thom Yorke en co het in een drie uur durende webcast.7/ HOT CHIP- Transmission Onweerstaanbare en ultrahippe Engelse dancenerds coveren Joy Divisions meest dansbare nummer ten voordele van Warchild, een organisatie die zich inzet voor kinderen in oorlogsgebieden. 8/ THE RAVEONETTES - She's Lost Control Deense noisetapijtenhandelaars laten hun versie van She's Lost Control remixen door Trentemöller. Het resultaat klinkt als een onderkoelde Jesus And Mary Chain voor de eenentwintigste eeuw.9/ THE KILLERS - Shadowplay Emorockers uit Las Vegas, Nevada eren hun grootste voorbeeld met een ietwat faggy versie van Shadowplay en scoren er nog een kleine hit mee ook.10/ MOBY - New Dawn Fades Muzikale duizendpoot en rare vogel Moby rekent Ian Curtis en Joy Division onder zijn grootste muzikale helden en bewijst dat door New Dawn Fades te spelen in de BBC-show van Jools Holland.Freek Lauwers