De legendarische Londense Abbey Road Studios werden vorige week ei zo na door EMI van de hand gedaan, en zijn nu door de Britse overheid uitgeroepen tot monument. Docureeks 'Live from Abbey Road' engageerde heel wat eigentijdse artiesten om in de studio's een sessie op te nemen. Onze tien favorieten!

1. David Gilmour - On An Island

Je zou Abbey Road bijna zijn habitat kunnen noemen. Hij nam er 'Wish You Were Here' op met Pink Floyd, blikte er zijn soloalbum 'On An Island' in, én kwam er het titelnummer van die plaat live brengen.

2. PJ Harvey & John Parish &ndash Black Hearted Love

Een van onder het stof gehaalde oude demo die het duo ertoe aanzette om een tweede keer samen een album in elkaar te boksen. Gelukkig maar!

3. Antony & The Johnsons - Epilepsy Is Dancing

Eén van de kippenvelnummers uit Antony's laatste worp, voor de gelegenheid aangevuld met een subtiel gitaarriedeltje.

4. Herbie Hancock & Corinne Bailey Rae - River

Uiterst zoete Joni Mitchell-cover, met als steunpilaar het gebundelde rastalent van meesters Herbie Hancock (piano), Wayne Shorter (saxofoon) en Brits-Caribische indiezangeres Corinne Bailey Rae. De ritmesectie bestaat uit Tal Wilkenfeld (bas) en Vinnie Colaiuta (drums). Magisch.

5. Fleet Foxes - Mykonos

Tussen de lijntjes, maar angstaanjagend glashelder. Fleet Foxes grijpt van de eerste tot de laatste noot bij de nekharen.

6. The Black Keys - I Got Mine

Amerikaans garagerockduo The Black Keys toont aan dat een band met beperkte bezetting niet noodzakelijk aan intensiteit hoeft in te boeten t.o.v. in bombast grossierende orkestjes (nietwaar, Muse?).

7. Damien Rice - Volcano (2006)

De albumversie is erg sober, maar het gebruik van een distortionmicro en effectenpedaaltje maakt de live-uitvoering des te ruiger. Ook nooit begrepen waarom hij Lisa Hannigan gedumpt heeft.

8. Iron Maiden - Brighter Than a Thousand Suns

Brits klassiek ketelgezelschap Iron Maiden trekt alle registers open bij de live-versie van deze song uit hun voorlopig laatste studioalbum A Matter of Life and Death (2006).

9. The Mars Volta &ndash Goliath

Tex-Mex-progrockers TMV ontbinden hun weerbarstige duivels in Goliath, een song die te vinden is op The Bedlam in Goliath (2008). Onstuimig maar trefzeker.

10. Gnarls Barkley - Smiling Faces

Gnarls Barkley ontketent met deze ongelooflijk opzwepende song een waar spiritueel spektakel. Je waant je in een kerkdienst in een negorij in Louisiana.

Michael Ilegems en Laurens Bouckaert

De legendarische Londense Abbey Road Studios werden vorige week ei zo na door EMI van de hand gedaan, en zijn nu door de Britse overheid uitgeroepen tot monument. Docureeks 'Live from Abbey Road' engageerde heel wat eigentijdse artiesten om in de studio's een sessie op te nemen. Onze tien favorieten! 1. David Gilmour - On An Island Je zou Abbey Road bijna zijn habitat kunnen noemen. Hij nam er 'Wish You Were Here' op met Pink Floyd, blikte er zijn soloalbum 'On An Island' in, én kwam er het titelnummer van die plaat live brengen. 2. PJ Harvey & John Parish &ndash Black Hearted Love Een van onder het stof gehaalde oude demo die het duo ertoe aanzette om een tweede keer samen een album in elkaar te boksen. Gelukkig maar! 3. Antony & The Johnsons - Epilepsy Is Dancing Eén van de kippenvelnummers uit Antony's laatste worp, voor de gelegenheid aangevuld met een subtiel gitaarriedeltje. 4. Herbie Hancock & Corinne Bailey Rae - River Uiterst zoete Joni Mitchell-cover, met als steunpilaar het gebundelde rastalent van meesters Herbie Hancock (piano), Wayne Shorter (saxofoon) en Brits-Caribische indiezangeres Corinne Bailey Rae. De ritmesectie bestaat uit Tal Wilkenfeld (bas) en Vinnie Colaiuta (drums). Magisch. 5. Fleet Foxes - Mykonos Tussen de lijntjes, maar angstaanjagend glashelder. Fleet Foxes grijpt van de eerste tot de laatste noot bij de nekharen. 6. The Black Keys - I Got Mine Amerikaans garagerockduo The Black Keys toont aan dat een band met beperkte bezetting niet noodzakelijk aan intensiteit hoeft in te boeten t.o.v. in bombast grossierende orkestjes (nietwaar, Muse?). 7. Damien Rice - Volcano (2006) De albumversie is erg sober, maar het gebruik van een distortionmicro en effectenpedaaltje maakt de live-uitvoering des te ruiger. Ook nooit begrepen waarom hij Lisa Hannigan gedumpt heeft.8. Iron Maiden - Brighter Than a Thousand Suns Brits klassiek ketelgezelschap Iron Maiden trekt alle registers open bij de live-versie van deze song uit hun voorlopig laatste studioalbum A Matter of Life and Death (2006).9. The Mars Volta &ndash Goliath Tex-Mex-progrockers TMV ontbinden hun weerbarstige duivels in Goliath, een song die te vinden is op The Bedlam in Goliath (2008). Onstuimig maar trefzeker. 10. Gnarls Barkley - Smiling Faces Gnarls Barkley ontketent met deze ongelooflijk opzwepende song een waar spiritueel spektakel. Je waant je in een kerkdienst in een negorij in Louisiana. Michael Ilegems en Laurens Bouckaert