Het probleem rond de afbeelding ontstond in 2012. In januari dat jaar maakten Lou Reed en John Cale -respectievelijke leden van The Velvet Underground- een aanklacht bekend tegen de Andy Warhol Foundation.

Ze beschuldigden de organisatie ervan dat deze op een illegale manier hun iconische, Warhol-bananenprent -terug te vinden op de cover van 'The Velvet Underground & Nico'- zomaar hebben gebruikt voor de creatie van iPad accessoires. De Andy Warhol foundation, die na de dood van de bekende kunstenaar in 1987 werd opgericht, zou volgens The Velvet Underground daarmee ook de boodschap hebben uitgezonden dat de band de iPad producten sponsorde of aanmoedigde.


Een deel van de zaak is nu dus opgelost, maar het hele gedoe is daarmee nog niet volledig afgerond. Er zijn nog altijd problemen rond het gebruik van de prent door The Velvet Underground. Eigenaardig, want Warhol heeft eigenlijk zelf nooit copyright gehad op de afbeelding, die hij uit een reclamecampagne plukte.
The Velvet Underground heeft altijd beweerd dat de banaan vereenzelvigd werd met hun band, en dat het hun handelsmerk is geworden. (JD)

Het probleem rond de afbeelding ontstond in 2012. In januari dat jaar maakten Lou Reed en John Cale -respectievelijke leden van The Velvet Underground- een aanklacht bekend tegen de Andy Warhol Foundation. Ze beschuldigden de organisatie ervan dat deze op een illegale manier hun iconische, Warhol-bananenprent -terug te vinden op de cover van 'The Velvet Underground & Nico'- zomaar hebben gebruikt voor de creatie van iPad accessoires. De Andy Warhol foundation, die na de dood van de bekende kunstenaar in 1987 werd opgericht, zou volgens The Velvet Underground daarmee ook de boodschap hebben uitgezonden dat de band de iPad producten sponsorde of aanmoedigde. Een deel van de zaak is nu dus opgelost, maar het hele gedoe is daarmee nog niet volledig afgerond. Er zijn nog altijd problemen rond het gebruik van de prent door The Velvet Underground. Eigenaardig, want Warhol heeft eigenlijk zelf nooit copyright gehad op de afbeelding, die hij uit een reclamecampagne plukte. The Velvet Underground heeft altijd beweerd dat de banaan vereenzelvigd werd met hun band, en dat het hun handelsmerk is geworden. (JD)