De beraadslaging van de jury nam minder dan een dag in beslag.

Tegen de oerballade van de Britse rockgroep, die tussen eind 1970 en begin 1971 werd opgenomen, werd twee jaar geleden een klacht ingediend door Michael Skidmore, de zaakwaarnemer die de nalatenschap beheert van Randy California, de in 1977 overleden gitarist van Spirit. Hij vorderde miljoenen aan schadevergoedingen wegens plagiaat.

'Diefstal'

Volgens Skidmore had Led Zeppelin de akoestische intro van "Stairway to Heaven" gepikt van het nummer "Taurus", dat van drie jaar daarvoor dateert. "Als je naar de twee liedjes luistert, kan je zelf oordelen. Het is echt... Ik zou zeggen dat het diefstal was", had Randy California kort voor zijn dood (door verdrinking) nog over de kwestie gezegd.

Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page en frontman Robert Plant hebben de beschuldiging altijd als "lachwekkend" afgedaan. Ze krijgen nu gelijk van de jury. Die oordeelde dat er geen "substantiële gelijkenis" is tussen de twee composities, zo meldde The Hollywood Reporter.

Bouwstenen van de westerse muziek

Robert Plant en Jimmy Page waren in de rechtbank komen getuigen dat ze de song alleen hadden geschreven en dat de muzikale elementen die het deelde met "Taurus" teruggaan naar de gemeenschappelijke bouwstenen die al jaren worden gebruikt in de westerse muziek. "Op een avond van repetities op het Engelse platteland, ben ik samen met Jimmy kortbij het vuur gaan zitten. Ik had het eerste couplette dat paste met wat hij speelde", getuigde de 67-jarige Plant dinsdag voor de rechtbank. (Belga/LP)

De beraadslaging van de jury nam minder dan een dag in beslag.Tegen de oerballade van de Britse rockgroep, die tussen eind 1970 en begin 1971 werd opgenomen, werd twee jaar geleden een klacht ingediend door Michael Skidmore, de zaakwaarnemer die de nalatenschap beheert van Randy California, de in 1977 overleden gitarist van Spirit. Hij vorderde miljoenen aan schadevergoedingen wegens plagiaat. 'Diefstal' Volgens Skidmore had Led Zeppelin de akoestische intro van "Stairway to Heaven" gepikt van het nummer "Taurus", dat van drie jaar daarvoor dateert. "Als je naar de twee liedjes luistert, kan je zelf oordelen. Het is echt... Ik zou zeggen dat het diefstal was", had Randy California kort voor zijn dood (door verdrinking) nog over de kwestie gezegd. Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page en frontman Robert Plant hebben de beschuldiging altijd als "lachwekkend" afgedaan. Ze krijgen nu gelijk van de jury. Die oordeelde dat er geen "substantiële gelijkenis" is tussen de twee composities, zo meldde The Hollywood Reporter. Bouwstenen van de westerse muziek Robert Plant en Jimmy Page waren in de rechtbank komen getuigen dat ze de song alleen hadden geschreven en dat de muzikale elementen die het deelde met "Taurus" teruggaan naar de gemeenschappelijke bouwstenen die al jaren worden gebruikt in de westerse muziek. "Op een avond van repetities op het Engelse platteland, ben ik samen met Jimmy kortbij het vuur gaan zitten. Ik had het eerste couplette dat paste met wat hij speelde", getuigde de 67-jarige Plant dinsdag voor de rechtbank. (Belga/LP)